DIŞYÖNDER ve Kültür Üniversitesi iş birliğinde yapılan 1. Dış Ticaret Zirvesi’nde küresel ticaret konuşuldu. Zirve kapsamında yapılan ve moderatörlüğünü DIŞYÖNDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Çınar’ın yaptığı Küresel Ticaret ve Dünya konulu panelde; Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mustafa İlker Özden, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Taner Yavuz, TİM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Güleç ve Two Zero Girişim Sermaye Fonu ve Arya Invenmest Yatırım Komitesi Üyesi Özge Bulut Maraşlı konuşmacı olarak yer aldı. 

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü adına konuşan Mustafa İlker Özden, Türkiye ticaretindeki gelişmeye dikkat çekerek, ihracatın sürekli arttığını ve bu yılın 255 milyon dalarla kapatılacağını aktardı. Özden “Dünya ihracatındaki payamız yüzde 1 civarında ve bunu 2028’de  1.2’ye çıkaracağız. Ülkemizin ihracat yaptığı bölgeleri çeşitlendirmek için Uzak Ülkeler Stratejisi adlı bir çalışma yaptık. Uzak ülkelere de ihracatımızı artırmamız gerekiyor. Hizmet ihracatına da unutmamak gerekiyor” dedi. 

Yeni ihracat destekleri hakkında da bilgiler veren Özden, “Destek Yönetim Sistemi üzerinden başvurular yapılabiliyor. Bu destekleri kullandırırken Prefinensman’ı devreye aldık. Böylece bakanlık onayının ardından Eximbank’tan destekler hızlıca alınabiliyor” diye konuştu. 

Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Taner Yavuz, Eximbank’ın stratejik bir dönüşüm yaşadığını belirterek, sundukları sigorta desteğine vurgu yaptı. Yavuz, “Türkiye’nin resmi destek kuruluşuyuz. Türk ihracatına bir şemsiye oluşturma rolümüz var. Bunda bir sınırlamamız yok. Tüm ihracatçılarımız için hazırız. Daha fazla ihracatçıya ulaşmak için çabalarımız devam ediyor” dedi. Yavuz, verdikleri destek kredilerinin sınırlı olduğunu bunun için de en öncelikli yerlere bu kaynağı kullandırmak istediklerini söyledi. 

LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ

Moderatörlüğünü İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ayşegül Ketenci’nin yaptığı Lojistik ve Tedarik Zinciri konululu panele; DHL İş Geliştirme Direktörü Cahit Tosyalı, THY Hava Kargo Taşımacılık  Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özen ve CILT (Chartered Institute of Logistics and Transport) Başkanı Berna Akyıldız katıldı. 

Dr. Ayşegül Ketenci, hizmet ihracatının ülke ekonomisine sağladığı yüksek katkıya dikkat çekerek lojistik sektörünün üstlendiğe role vurgu yaptı.  

THY Hava Kargo Taşımacılık  Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özen, dış ticarette hava kargonun önemine vurgu yaparak, dünya dış ticaretinin değer olarak yüzde 35’ninin hava kargo üzerinden gerçekleştiğini söyledi. Özen, “Dünya hava kargo hareketinin ağırlık merkezi İstanbul’un 150 kilometre yakınına denk geliyor. Bu hedenle THY ve Turkish Cargo dünyada liderliğe oynuyor. Dünyada en çok uçan havayoluyuz. Kargoların yarısı yolcu uçaklarının altında taşınır. THY’nin 24 kargo uçağı ve 120 farklı destinasyona uçuyor. Bu dünyadaki en geniş ağ. Turkish Cargo özellikle 2015’tan sonra dünyadaki sektörel hızın 3 katı hızından fazla büyüyerek dünyanın ilk 5 markası arasına girdi” dedi.

Özen, Smartist kargo terminalinin Avrupa’da en büyük dünyada 3’üncü en büyük tesis olduğunu, tüm fazların devreye girmesiyle ilk sıraya geleceğini söyledi. 

DHL İş Geliştirme Direktörü Cahit Tosyalı, afet lojistiği hakkında bilgiler verdi. Tosyalı, “Afette ilk saatler ilk günler çok önemlidir. 6 Şubat depreminde Adana Havalimanından sonraki tüm süreçleri biz kendimiz yönettik. THY ile gelen malları deprem bölgesine acilen ulaştırmaya çalıştık” dedi. 

Dijitalleşme ve kargo güvenliğine odaklandıklarını aktaran Tosyalı, “Birinci önceliğimizi sevkiyata en doğru bilgiyi en hızlı şekilde iletmek ve bunun takip etmek. İhracatı destekliyoruz. Fiyatlarımızı daha nasıl aşağıya indirebiliriz diye çalışıyoruz. Startup firmalarının da mallarını yurtdışına taşımak istiyoruz.” dedi. 

CILT (Chartered Institute of Logistics and Transport) Başkanı Berna Akyıldız, lojistik sektörünün bütün sektörlerinin omurgasını oluşturduğunu söyleyerek şunları söyledi: “İklim değişikliği, doğal afetler, koridor savaşları, değişen navlun fiyatları gibi gelişmelere sektör uyum sağlamak ve dayanıklılığını artırmak zorunda kaldı. Türkiye’nin taşımacılıkta bu majör durumları ve konumu bizim açımızdan pozitife dönüştü. Türkiye’siz bir koridor düşünülmesi imkansız” dedi.

Akyıldız, ülkemizin lojistikte daha fazla söz sahibi olması için atılması gereken adımları da sıraladı: “Altyapı çalışmalarını hızlandırmak çok önemli. Intermodal taşımacılık için sorunsuz geçişlerin sağlanması gerekiyor. Üretim ve otomasyonda dijital teknolojilerinin kullanılması gerekiyor. Emniyet ve güvenlik,  teşvikler ve nitelikli çalıyan konusunda yol alınmalı.”