Lojistik ve tedarik zinciri yönetiminde son trendlerin ve gelecekteki yönelimlerin tartışıldığı 22. Uluslararası Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi (LMSCM 2024), İstinye Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Hibrit formatta düzenlenen kongrenin ilk günü yüz yüz oturumlar şeklinde Vadi H Yerleşkesi’nde, ikinci günü ise çevrimiçi olarak yapıldı. Bu yıl kongrenin ana teması ise “Akıllı ve Sürdürülebilir Şehir Lojistiği ve Taşımacılığı” olarak belirlendi. Kongrede araştırmacılar ve sektör yetkilileri bir araya geldi. İstinye Üniversitesi, TÜBİTAK, Lojistik Derneği (LODER), State University of New York ve Yuan Ze Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen etkinliğe, ilgi yoğundu. Türkiye’nin farklı illerinden katılımcıların yanı sıra ABD, Cezayir, Moritanya, Fas, Polonya gibi ülkelerden katılımcılar da etkinlikte yer aldı.

“Kongrede bilgi alışverişi yapılması ve olası iş birliklerinin geliştirilmesi amaçlandı”

İSÜ Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saliha Karadayı Usta, konferansla ilgili şunları söyledi:

“Lojistik Derneği’nin (LODER) çalışmaları kapsamında tedarik zinciri ve lojistik yönetiminin farklı trend konularının her yıl ele ele alındığı 22. Uluslararası Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi hem sektör yetkililerini hem de akademisyenleri bir araya getirerek güncel konuların tartışılmasına, iyi uygulamaların paylaşımına ve izlenecek yol haritalarının çizilmesine zemin oluşturması bakımından önemli bir konumda. İstinye Üniversitesi'nin ev sahipliğinde ve TÜBİTAK desteği ile 22’ncisi düzenlenen kongrenin bu seneki ana teması olan akıllı ve sürdürülebilir şehir lojistiği ve taşımacılığı idi. Kongre ile konusunda uzman isimleri bir araya getirilerek, konu hakkında bilgi alışverişi yapılması ve olası iş birliklerinin geliştirilmesi amaçlandı.”

“Döngüsel tedarik zincirleri ile ürünlerin ömrünü uzatma son trendler arasında”

Lojistik ve tedarik zinciri yönetiminde son trendler ve gelecekte beklenen yenilikler ile ilgili de bilgi veren Doç. Dr. Saliha Karadayı Usta, şöyle devam etti:

“Lojistik ve tedarik zinciri yönetiminde, dijitalleşme ve otomasyon ile verimlilik artışı; yapay zekâ, büyük veri analitiği ve robotik süreç otomasyonu gibi teknolojilerin yaygın kullanımı; döngüsel tedarik zincirleri ile ürünlerin ömrünü uzatma ve atıkları azaltma gibi konular son trendlerin başında gelmektedir. Buna istinaden gelecekte beklenen yenilikler ise yapay zekâ ve robotikte önemli ilerlemeler kaydederek talep tahmini ve risk yönetimi gibi alanlarda daha hızlı ve doğru kararlar alınması; 3D baskı teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile parçaların ve ürünlerin yerinde üretilmesinin sağlanması; tedarik zincirlerinin daha esnek bir yapı kazanması; blok zinciri teknolojisi ile tedarik zincirlerinde şeffaflığının ve izlenebilirliğinin üst seviyelere ulaşması; şirketlerin daha sürdürülebilir tedarik zincirleri oluşturması, çevresel etkilerin azaltılması ve sosyal sorumlulukların yerine getirilmesi şeklindedir.”

Operasyon yönetimi ve yapay zekâ konuları tartışıldı

Tedarik zinciri ve yapay zekâ yönetimi alanında uzman bir akademisyen olan Doç. Dr. Nahid Jafari (State University of New York-Farmingdale) etkinlikte yaptığı konuşmasında tedarik zinciri ve operasyon yönetiminde üretken yapay zekanın rolünü ele aldı. Dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik konuları uzmanı Emre Türkmen (KoçDigital) ise sunumunda akıllı şehirlerde lojistik stratejilerine ve dijitalleşmenin etkilerine değindi. Ağ tasarımı ve optimizasyonu konusunda geniş deneyime sahip bir akademisyen olan Doç. Dr. Barış Yıldız da (Koç Üniversitesi) kongrede konuşmacı olarak yer aldı. Yıldız, yaptığı konuşmada kamu ihtiyacı olarak ulaştırma ve hareketlilik konusunu ele aldı. Şehir lojistiği ve taşımacılığı üzerine çalışan Dr. Erfan Babaee Tirkolaee ise (Yuan Ze Üniversitesi, İstinye Üniversitesi) bu alandaki yenilikçi yaklaşımları katılımcılarla paylaştı.

Ulusal ve uluslararası pek çok alanında uzman ismi bir araya getiren kongre, tedarik zinciri ve lojistik yönetiminin farklı trend konularının tartışılmasına ve konu hakkında bilgi alışverişi yapılmasına olanak tanıdı.