AKTÜEL

Türk treyler sektörü dünyaya meydan okuyor

Treylerin geleceğine yön veren ve Türk treyler sektörünü bir araya getiren Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi’nin 6’ncısı başladı.  “Geleceğin Treyleri, Türkiye’de Treyler Üretiminin Geleceği”  başlığıyla yapılan bu seneki zirvede, 4 farklı panelde katılımcılar, yeni ürünler, en son gelişmeler, yeni trendler hakkında bilgiler verirken geleceğe ışık tutacaklar.

Yalçın Şentürk: 60 bin adet üretimle rekor kırdık

Pendik Green Park Otel’de yapılan zirvenin açılışında konuşan, TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, şunları söyledi:

"Türk treyler sektörü, Cumhuriyetimizin 100. Yılını rekorla kapattı. Tarihimizde ilk defa 60 bin adedi geçtik. Yurtiçinde 37 bin, ihracatta tahmini 25 bin adetle tüm zamanların en yüksek adetlerine çıktık.

TREDER’i kurarken en büyük amacımız; Türkiye’yi Avrupa’nın üretim merkezi haline getirmekti. Bu yolda çok büyük aşama kaydettik. Almanya’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük üretim yapan ülkesiyiz. 

Türkiye, üretim anlamında önemli bir ivme yakaladı. Treyler kadar, parça üretiminde de büyük mesafe kaydettik. Tedarikçilerimizin başarıları, sınırları aşıyor. Fren sistemleri haricinde -onun yatırımı da eli kulağındadır- tüm parçalar Türkiye’de üretilmeyi başlandı. Net ihracatçı bir sektörüz. Bunu söylemekten gurur duyuyorum, sizler de gurur duyun. Ülkemiz, üstyapı ve treyler ihtiyacını neredeyse tamamını Türkiye’de üretilen ürünlerden karşılıyor.

Bu yüzden bir kez daha yineliyoruz. Burada üretim yapan kazanır.  Kürşat Bakanımızın dediği gibi, bu sektörü mahmuzlamak lazım. Bugün burada bu sektörü biraz daha, koşturmanın yollarını arayacağız. Bugün, dünyaya önemli bir mesaj vereceğiz. Treyler üretiminin geleceği Türkiye’dedir.” 

Kaan Saltık: 800 milyon dolarlık treyler ihraç ettik

TREDER Başkan Yardımcısı Kaan Saltık, "Bu özel gün, treyler sanayisinin geleceğini şekillendirecek önemli bir fırsat olarak karşımızda duruyor. Bugün, "Geleceğin Treyleri, Türkiye'de Treyler Üretiminin Geleceği" ana teması altında, sektörümüzün dünü, bugünü ve yarınını ele alacağız.

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) olarak kuruluşumuzdan bu yana geçen süre içinde, sektörümüzün gelişimine liderlik etmek amacıyla çeşitli faaliyetler yürüttük. Kuruluş yılımız olan 2007 itibarıyla, amacımız sadece treyler sektörünün değil, aynı zamanda ülkemizin ekonomisine de katkıda bulunmak olmuştur.

Misyonumuz, Türkiye'de treyler sanayisinin üretim, kalite ve ihracat kapasitesini geliştirmek üzere çaba sarf etmek; sektörle ilgili tüm paydaşlarla işbirliği yaparak, sektörün tanınırlığını ve bilinirliğini artırmaktır. Bu doğrultuda, standardizasyonun kalıcı olmasını destekleyen çalışmalarla birlikte, treyler sektöründe üretim kalitesinin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesine yönelik adımlar atmaktayız. Vizyonumuz ise, ülkemizi Avrupa Birliği ve çevre ülkeler için bir treyler üretim merkezi haline getirmek ve ihracatımızı milyar dolarlık rakamlara çıkarmaktır. Bu hedefler doğrultusunda, sektörümüzün sürdürülebilir büyümesini sağlamak ve global pazarda rekabet gücümüzü artırmak için yenilikçi ve kaliteli üretim anlayışımızla hareket ediyoruz.

2022 yılında büyüyerek yeni merkezimize taşındık. Üye sayımız 32 oldu. Bu sayı sektörümüzün birlik ve beraberlik içinde hareket etmesinin en büyük göstergesidir. Avrupa’da yıllık toplam üretim sayısı olarak ikinci sırada yer alan Türkiye, büyük bir başarıya imza attı. Treyler sektörü Cumhuriyetin 100. yılında 60 bin adetlik üretim gerçekleştirdi. Üretim hacmimiz, sektörümüzün gücünü ve kapasitesini açıkça ortaya koymaktadır. 2023 Türkiye İç Pazarındaki toplam 36.500 adetten, TREDER olarak 30861 adet römork/yarı römork satışımız ile yerel pazarın ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir rol oynarken, pazar payımız ile sektördeki lider konumumuzu pekiştirmekteyiz. TREDER Dergimiz sektörel haberlerin buluştuğu bir nokta olmaya devam ediyor.

İhracat rakamlarımız son ürün bazında 800M Dolara ulaşmış olup ara mamüller ile 1.2 Milyar Dolara yaklaşmış durumdayız. Türk treyler sektörünün uluslararası arenada da güçlü bir oyuncu olduğunu göstermektedir. Gelecek hedeflerimize ulaşmak için belirlediğimiz stratejiler, sürdürülebilir büyüme ve inovasyon üzerine kuruludur. Türk treyler sektörünün gelecek hedefleri arasında en önemli başlık olarak ihracatı artırıp Avrupa’nın Treyler Üretim Üssü haline gelmek diyebiliriz.

Tedarikçi ilişkilerimiz, sektörümüzün temel taşlarından biridir. Tedarikçilerimiz ile kaliteli ve yenilikçi ürünler sunmayı hedeflemekteyiz. Dernek olarak yurtiçi ve yurtdışı 50’den fazla ziyaret gerçekleştirdik. Tedarikçiler ve üreticiler arasındaki uyumu sağlamak için bu ziyaretleri vazgeçilmez bulduk. Onlar da bugün burada bizim zirvemizi destekleyerek bize olan inançlarını gösteriyorlar.

Devletimizin kurumları ile sektörümüzün sürdürülebilir gelişimi için gerekli düzenlemelerin yapılmasına katkıda bulunuyoruz. Teknik komitemiz sektörümüzün sorunlarına eğilmekte olup çalışmalar yürütmekte ve araştırma grubu olarak bir çok çözüm üretmektedir. Uluslararası standartların ülkemizde uygulanmasındaki başarıları için kendilerini kutluyorum.

Geçen sene bu ayda ülkemizin başına gelen en büyük felaketlerden olan ve 12 ilimizi etkileyen depremlerde taşın altına elimizi koymaktan çekinmedik. Çalışanlarımız da etkilenmelerine rağmen kocaman bir aile gibi hareket edip güçlerimizi birleştirdik ve dayanışma ruhumuzu ortaya koyduk. Deprem gününden itibaren tüm lojistik ağımızı bölgemize seferber edip bir taraftan ileride olabilecek olası benzer felaketlerde hazır bulunması amacıyla Afet Treyleri projesinin AR-GEsine başladık ve hızlı bir sürede mühendislerimizin ortaklaşa çalışması sonucu harika bir proje ortaya çıkardık. İnsani Yardım Tugayına bağışladık. Afetzede çocuklarımıza destek olduk. Sadece felaket zamanı değil onlar için hep burada olacağız. Sektör olarak Sosyal sorumluluk projelerimiz ile toplumun ve çevrenin korunması adına önemli adımlar atacağız. Ülkemizle, toplumumuzla geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz.

Önümüzdeki dönemde, teknolojik yeniliklerin ve sürdürülebilirlik prensiplerinin rehberliğinde, sektörümüzü daha da ileriye taşıma kararlılığındayız. Birlikte çalışarak, Türkiye'nin treyler sektörünü dünya çapında bir lider haline getirebiliriz" diye konuştu. 

Burak Hoşgören: Türkiye gelişen yeni trendlerle inovasyon merkezi olacak

TAİD Başkanı Burak Hoşgören, “Ağır ticari sektörünün önemli bir paydaşı olan treyler pazarı, 2023 yılında 24 milyar dolarlık büyüklüğüyle , küresel ticaretin ve lojistiğin omurgasını oluşturdu. E-ticaret ve lojistik ağlarının genişlemesi, pazarın büyümesini körükleyen önemli bir faktördü. 

Artan e-ticaret, verimli taşımacılık çözümleri talep ediyor ve malların uzun mesafelerde taşınmasını kolaylaştırmak için treylere ve ağır ticari araçlara olan ihtiyacı artırıyor. Dünya çapında karayollarına, otoyollara ve ulaşım ağlarına yapılan artan yatırımlar, optimize edilmiş ve büyüyen bir lojistik altyapısının temel bileşenleri olan treylere ve ağır ticari araçlara yönelik bu talebi destekliyor. Hatta güncel duruma baktığımızda, piyasadaki yüksek talep nedeniyle treylerin yük taşımacılığı rolünün ötesine geçerek yatırımcılar için yeni bir alternatif haline geldiğini görüyoruz.                                                                                                          

Türkiye, coğrafi konumu ile treyler ve ağır ticari araç pazarı için önemli bir potansiyele sahip. Son 20 yılda ciddi derecede büyüyerek üretim merkezi haline gelen Türkiye, seri üretim gücü ve farklı ihtiyaçları karşılayacak çeşitliliği, inovatif ve kaliteli ürünleri sayesinde müşteri portföyünü dünya çapında giderek genişletiyor.

Cumhuriyetimizin 100. yılında 60 bin adedi geçen üretimi ve gerek yurt içinde gerekse yurt dışında rekor satış adetleriyle  treyler ve ağır ticari araçlar sektörümüzde büyüme rüzgarını dinecek gibi görünmüyor.

Aynı zamanda bugün lojistik ve taşımacılık tarihinde son derece önemli bir dönüşüm dalgası yaşıyoruz. İklim krizinin yarattığı zorlukları ele almak adına dünya, karbon nötr olma hedefine kararlılıkla ilerliyor. Bunun paralelinde, teknolojideki ilerlemeler de mobiliteyi radikal bir biçimde dönüştürüyor; bu da yenilik, verimlilik ve güvenlik açısından bizlere benzersiz fırsatlar sunuyor.

Elektrikli ve otonom araçlar gibi gelişen teknolojiler, sürdürülebilir uygulamalara duyulan acil ihtiyaçla birleşerek iş yapış tarzımızı yeniden şekillendiriyor. Akıllı lojistik çağında bağlanabilirlik kilit önemde. Gelişmiş telematik, yapay zekâ ve veri analitiğinin entegrasyonu treyler ve ağır ticari araçların tasarlanma, üretilme ve işletilme şekillerinde devrim yaratıyor. 

Geleceğin treyleri ve ağır ticari araçları; daha hafif ve daha dayanıklı, daha çevre dostu olacak, bağlantılı teknolojilerle donatılacak.

Dolayısıyla şu anda sektörlerimiz hem zorluklarla hem de fırsatlarla karşı karşıya. Çevre dostu ulaşım çözümlerine olan talebin artması, geleneksel üretim süreçlerini yeniden düşünmemizi ve sürdürülebilir alternatifleri benimsememizi gerektiriyor. 

Stratejik konumu, kalifiye işgücü ve canlı girişimci ruhuyla Türkiye, bu atılıma öncülük etmek için iyi bir konuma sahip. Türkiye sadece bu teknolojileri benimsemekle kalmayıp aynı zamanda sektör liderleri, yeni girişimler ve araştırma kurumları arasındaki iş birliğini teşvik ederek bir inovasyon merkezi haline gelme potansiyeline sahip.

Türkiye'de treyler ve ağır ticari araç üretiminin geleceğini keşfederken, çeviklik ve uyarlanabilirliğe öncelik vermeliyiz. İster malzeme bilimi ister enerji verimliliği veya dijitalleşme olsun, ortaya çıkan trendleri hızla benimseme becerisi başarının ayırt edici özelliği olacaktır.

İşte bu zirve boyunca bu potansiyeli keşfetme şansına sahip olacağız. 

Geleceğin treylerleri ve ağır ticari araçları hangi teknolojileri kullanacak? 3D baskı, nanoteknoloji gibi yeni üretim trendleri treylerleri nasıl etkileyecek? Hafif ve dayanıklı malzemelerin tasarımdaki kullanımını keşfedebilir miyiz? Treylerler ve ağır ticari araçların karbon ayak izi nasıl azaltılabilir? Geleceğin treylerleri ve ağır ticari araçları lojistik sektörünü nasıl etkileyecek? İlke ve gerekliliklere uyum sağlama konusunda sektörün karşılaştığı başlıca zorluklar neler? Yeni pazarlar ve iş modelleri neler olacak? Treyler ve ağır ticari araç üreticileri ve tedarikçileri için yeni fırsatlar neler? Hangi politika önlemlerine, teşviklere ve düzenlemelere ihtiyaç duyuyoruz?

‘Geleceğin Treyleri, Türkiye'de Treyler Üretiminin Geleceği’ zirvesinde tüm bu sorulara birlikte yanıt arayacağız. Saygın konuklarımız, sektördeki uzmanlar ve deneyimli liderler, zengin oturumlar boyunca görüşlerini, deneyimlerini ve yenilikçi fikirlerini bizimle paylaşacaklar. Birlikte, iş birliği fırsatlarını belirleyip geleceğe yönelik yol haritamızı çizeceğiz" şeklinde konuştu. 

Aykut Kırbaş: Enstitü olarak sektöre desteğimiz sürüyor

TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş, “Otomotiv sektörü ülke kalkınmasında büyük rol oynuyor. Enstitümüz sektörü desteklemeyi sürdürmektedir. Otomotiv sektöründe birçok alanda faaliyet gösteriyoruz. AB TİP Onay Mevzuatı kapsamında belgelendirme, imalat, tadilat ve montaj konusunda hizmet veriyoruz. ATP konvansiyonu çerçevesinde ekipmanların muayenesi ve belgelendirmesi hizmetini veriyoruz. Frigorifik araçların kontrolünü yapıyoruz. ADR, RİD kapsamında üst yapı araçların belgeledirilmesi konusunda hizmet veriyoruz. İnsan kaynağı noktasında çalışmalar gerçekleştiriyoruz" dedi. 

İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut, "Treyler sektörünün sorunlarının konuşulacağı, sektörün daha iyi noktalara gelmesi için yapılacak çalışmaların konuşulacağı zirvenini başarılı geçmesini diliyorum" dedi. 

Osman Boyraz: Karayolu taşımaları artıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, "Türkiye köprü vazifesi gören stratejik bir konuma sahip. Orta Koridor, Zengezur Koridoru, Kalkınma Yolu ile önemli bir koridordayız. Karayolu taşımaları ülkemizde yüzde 44 artış kaydetti. Türk treyler sektörü 10 binin üzerinde çalışanı ile hız kesmeden üretimini sürdürmektidir. Treylerde üretimin artması, ihracatın artması, sektördeki standardinazyonun kalıcı olması için desteğimizi sürdüreceğiz" dedi. 

Kürşad Tüzmen: Kedi değil kaplan beslemişiz

Devlet Eski Bakanı Kürşad Tüzmen, ülkemizin toplam ihracattaki seyri ile treyler ihracatını kıyaslayarak şunları söyledi:  "Toplam ihracattaki durumumuza göre İhracatta treylerde birçok Avrupa ülkesinden iyi durumdayız. Kedi beslememişiz içimizde kaplan beslemişiz. Rakam küçük gibi görünüyor ama katma değeri yüksek bir sektör. İyi bir üretim ve ihracat rakamı yakalandı."