AKTÜEL

Denizde navlunlar artıyor, trafik azalıyor

Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) Baş Analisti Niels Rasmussen yaptığı açıklamada, Baltık Kuru Yük Endeksine göre navlun fiyatlarının bu yılın ilk çeyreğinde 2023'ün aynı dönemine göre Çin-Avrupa hattında yüzde 39, Çin-Akdeniz hattında yüzde 30 yükseldiğini ve Çin-ABD Doğu Kıyısı hattında yüzde 1 azaldığını söyledi.

Baltık Kuru Yük Endeksinin bu dönemde yüzde 84 arttığı bilgisini paylaşan Rasmussen, Baltık Temiz Tanker Endeksinin de yüzde 18 yükseldiğini bildirdi.

Konteyner trafiği azaldı, LNG trafiği durdu

Kızıldeniz'den konteyner gemi geçişleri bu yılın ilk çeyreğinde yarıdan fazla azalırken, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gemi geçişleri de durma noktasına geldi. MarineTraffic verilerine göre, Kızıldeniz'de geçen yılın ilk çeyreğinde 7 bin 804 olan konteyner gemi geçişleri, bu yılın aynı döneminde 3 bin 464'e geriledi ve yüzde 55,6 azaldı. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gemi geçişleri ise bu dönemde yüzde 84,3 düştü ve Kızıldeniz'de LNG ticareti durma noktasına geldi. Bölgeden kuru yük gemi geçişleri yüzde 20,8 ve yaş yük gemi geçişleri yüzde 21,6 azalırken, LPG gemi geçişleri yüzde 12, Ro/Ro geçişleri yüzde 46 ve karışık kuru yük gemi geçişleri yüzde 11,8 geriledi. Kızıldeniz'deki gerilimin artması ve gemilerin yönünü Ümit Burnu'na çevirmesiyle, ticaret rotaları uzadı ve bu durum navlun maliyetlerine de artış olarak yansıdı.

Durum hala oldukça değişken ve öngörülemez

İtalyan hurda, hammadde ve çelik distribütörleri birliği Assofermet, Süveyş Kanalı'ndan geçen çeliğe yönelik navlunun krizin başından bu yana % 150 arttığını bildirdi. Başlıca rota olarak Kızıldeniz'i kullanan konteyner gemilerinin ortalama navlun maliyeti 2023 yılının Aralık ayında kaydedilen 1,200$/TEU'dan neredeyse 3.000$/TEU'ya yükseldi. En yüksek oran Ocak ayı sonunda 5.300S/TEU olarak kaydedildi. Söz konusu artış hakkında yorum yapan Assofermet Acciai'nin Teknik Komite Üyesi Gian Pietro Alberti, "Durum hala oldukça değişken ve öngörülemez. Navlun oranlarındaki ani değişimlerin devam etmesi fiyatlardaki değişiklikleri tahmin etmeyi imkansız hale getiriyor," dedi. Sonuç olarak tüm başlıca nakliye şirketleri Süveyş Kanalı'ndan kaçınarak Ümit Burnu'nun etrafından dolaşıyor. Navlun artışıyla teslim süresi de uzuyor. AB dışı ülkelerden nakliye, krizden önce yaklaşık 30 gün sürerken şimdi 45-55 gün arası sürüyor. Bu durum Avrupa'ya çoğunlukla Süveyş Kanalımı kullanarak çelik ihraç eden AB dışındaki ülkelerin çelik ihracatını da önemli ölçüde etkiliyor. 2023 yılında İtalya'nın ithal ettiği çeliğin %73,8'i (7,42 milyon mt] Çin, Vietnam, |aponya, Tayvan ve Güney Kore'den geldi ve söz konusu altı ülkenin hepsinin rotası Kızıldeniz'di. Aynı durum genel olarak Avrupa Birliği için de geçerli. İthal edilen 29,3 milyon mt çeliğin 16,14 milyon mt'u bahsi geçen ülkelerden gerçekleştirildi. 2023 yılında İtalya'nın başlıca çelik tedarikçisi 1,3 milyon mt ile Hindistan olurken, ülkeyi 1,1 milyon mt ile Çin takip etti. Öte yandan Kızıldeniz krizinin İtalyan ve Avrupa imalat sektörünü de etkilediği görülüyor.