AKTÜEL

Dijitalleşme, geleneksek bakışı yıkıyor

Beykoz Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Alçın üretimde ve tüketimde yaşanan dijitalleşmeye dikkat çekerek, “Dijitalleşme uzaktan müdahale ettiğiniz fabrika demek. Uzaktan kontrol edilen depolar araçlar demek” dedi.

7. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’nde gerçekletirilen Dijital Dönüşümün Yarattığı Fırsatlar ve Tehditler Neler? Ne Yapmalı Ne Yapmamalı konulu panelde değerlendirmeler yapan Beykoz Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Alçın, dünyada bölgesel alanlar oluşturarak ticareti koruma eğiliminin arttığını söyledi. 

Alçın, yaptığı değerlendirmede özetle şunları anlattı:

Dünya ekonomisin çok kırılgan olduğunu gördük. Süveyş kanalındaki bir gemi kazası bütün sistemi değiştirdi. Yeni dünya düzeni yeniden tartışılır hale geldi. 

Küresel ekonomi birkaç noktada kırılma sesi veriyor. ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı, Brexit süreci, Rusya Ukrayna Savaşı kırılmanın göstergesi. 

Çin ve uzak asya üretim merkezine dönüşürken bir taraftan da üretim cehennemine dönüştü. Çin tipi dediğimiz büyümede 180 milyon kişi iç göç etti. Pandemi de bu büyük iç göçün sonucu ortay çıktı. 

Dijitalleşme Çin’in bu üretim gücünü tekrar batıya çekme girişimidir. Ancak Endüstri 4.0’a geçildiği 2015 yılından sonra da Çin en fazla üretim yapan ülke oldu. 

Avrupa ülkeleri gerçekten doğa düşkünü oldukları için mi karbon sıfıra gidiyorlar. Hayır bölgesel alan oluşturma ve ticareti korumak için bunu yapıyorlar. Bölgelerde çoklu oyunlar kuruluyor ve her oyunun kendine göre kuralları var. Türkiye’nin oyun alanı Avrupa. Bu bir tercih değil zorunluluk. Buradan çıkma şansı yok o nedenle sektörlerde teknolojik dönüşüm şart. 

Çevresel dönüşümükonuşuren araya reklam giriyor. Ülkeler nükleer santralleri tekrar açmaya gidiyor. Bütün kartların sürekli değiştiği bir süreçten geçiyoruz. 

Diital dönüşüm dediğimiz zaman çok şey konuşmak gerekiyor. Çevrimiçi ve çevrim dışı dünya. Bütün sektörler ister istemez dijital dünyada olmak zorunda. 

Dijital dönüşüme herkes baktığı pencereden bir şey söylüyor. Dijital dönüşümde 4 farklı adım var. İlk ikisi masanın üzerindeki evrakların bilgisayara taşınması ve evrakları birbiriyle konuşur hale getirmek. Asıl önemli olanlar ise üretimde ve tüketimde dijitalizasyon. 

Üretimde dijitalleşme uzaktan müdahale ettiğiniz fabrika demek. Uzaktan kontrol edilen depolar araçlar demek.

Bir de tüketimde dijitalizasyon var. Artık üreticiler kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimine yoğunlaşıyorlar. . Üretimde nasıl olsa satarız devri sona eriyor. Artık kullancıyla birlikte ürüler geliştirilip pazara sunuluyor.