ATP'de belgelendirme tamamlandı... kim ne söylüyor?
Bozulabilir gıdaların tamamı ATP’ye göre taşınmalı
Bozulabilir gıda ve ilaç lojistiğinde uzmanlaşan Transbatur, 70 adetlik frigorifik treyler filosuyla hizmet veriyor. Türkiye-Avrupa-Türkiye arasında ATP standartlarına göre taşıma yaptıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dilmen, 1982 yılında lojistik sektöründe çalışmaya başladığını ve 2002 yılından beridir de şirket sahibi olarak devam ettiğini söylüyor.
Bozulabilir gıdaların tamamının frigorifik treylerlerle, ATP Konvansiyonu’na göre taşınması gerektiğini aktaran Mehmet Dilmen, Avrupa’nın yıllardan beridir bu sistemi oturttuğunu belirterek “Halen yurt içi dağıtımda meyve, sebze ve benzeri gıda ürünlerinin, standartlara uygun olmayan araçlar ile taşınmasından dolayı ürünlerin tüketim süreleri kısalıyor” şeklinde konuştu.
İlaç lojistiğinin dağıtım ayağı
Dilmen, filolarında hem ilaç taşıması için hem de bozulabilir gıdalar için ayrı treylerlere sahip olduklarını belirterek, şunları söyledi: “İlaç lojistiğinde kullanılan treylerler daha hassas ve bu treylerler ilaç taşıma sertifikalarına sahip . Türkiye’de ilaç lojistiğinde GDP Klavuzu uygulanıyor. İlaçlar fabrikadan depolara kadar bu standartlar içerisinde getiriliyor. Ancak depodan sonraki süreçte de soğuk zincirin kırılmaması için aynı hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor”
En büyük problemimiz Kapıkule
Uluslararası frigorifik taşımacılığında zamanla yarıştıklarını belirten Mehmet Dilmen, Kapıkule’yi aşamadıklarını bunun da ihracatı ve ithalatı baltaladığını vurguladı. Kapıkule’de 20 saatlere varan beklemeler olduğunu kaydeden Dilmen, “En büyük problemimiz Kapıkule. Frigorifik araçlar için ayrı peron mu açılacak, başka bir çözüm mü yapılacak bilemiyorum.” dedi.
Sürücü El kitabı hazırlandı
Firmalarında frigorifik araç kullanan araç sürücülerine özel olarak gerekli eğitimin verildiğini belirten Mehmet Dilmen, bu konuyla ilgili olarak özel bir el kitabı hazırladıklarını ve bunu her şoförün aracında bulundurmasını zorunlu hale getirdiklerini belirtti. Dilmen, Sürücü El Kitabı’nda yük güvenliğinden, gıda ve hijyene, GDP, ilaç lojistiğinde dikkat edilmesi hususlardan, güvenli sürüş ve park yerlerine, ADR’ye, sürücünün yükümlülükleri gibi bir sürücünün ihtiyaç duyulan pekçok bilginin elkitabında yer aldığını söyledi. Transbatur’da çalışan sürücülerin ATP, GDP Klavuzu, ADR standartlarını bilmeden işe başlamadığını dile getiren Dilmen, soğuk zincirin kırılmaması için eğitimli sürücünün önemine değindi.
ATP ile milli kayıplar azalır, enflasyonla mücadele edilir
Taze sebze ve meyvenin yanı sıra gıda ürünlerinde önemli bir potansiyele sahip olan Türkiye’de, taşıma ve depolama şartlarından kaynaklanan çok büyük bir kayıp yaşanıyor. Türkiye’nin soğuk zincir lideri PolarXP’yi de içinde bulunduran Netlog Lojistik Grubu’nun Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, “Yaş sebze ve meyve lojistiğinde, ihracat söz konusu olduğunda kurallara uyulurken yurtiçinde kaybolan milli servet milyarlarca liraya ulaşıyor” dedi.
Enflasyonla mücadele kapsamında gıda ürünlerinde yaşanan kayıpların önlenmesi doğrultusunda girişilen çabaların önemine değinen Gökalp Çak, özellikle tarım ve gıda sanayisi gelişmiş Avrupa ülkelerinin çok sıkı bir şekilde uyguladığı ATP Konvansiyonu’nun ve özel ekipmanların kullanımının bu kayıpları azaltacağını savundu.
IFS Sertifikasını alan ilk Türk şirketi olmanın yanı sıra tamamı ATP kurallarına uygun filo ve soğuk zincire uygun depolama alanlarıyla müşterilerine dünya standartlarının üzerinde hizmet verdiklerini söyleyen Netlog Lojistik Grubu Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, sözlerini şöyle tamamladı: “Yaklaşık yüzde 30 seviyelerinde gerçekleşen bu kayıp, ülkede gıda fiyatlarının aşırı derece yükselmesine neden olurken, kamu sağlığı için de büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Özellikle son aylarda sürekli gündeme gelen taze sebze meyve fiyatlarındaki artış ve bunun ülke enflasyonuna olumsuz etkileri, yaşanan yüzde 30’luk kaybın sonucudur.”
2012 yılında Resmi Gazete’de yayınlanmasına rağmen uygulaması zorunlu olmayan ‘Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı Ve Bu Taşımacılık Faaliyetinde Kullanılacak Özel Ekipmana İlişkin Anlaşma olan ATP Konvansiyonu’nu, müşterileri için çok uzun zamandan beri uygulayan Türkiye’nin ilk soğuk zincir markası PolarXP, halk sağlığına olduğu kadar ülke ekonomisine de katkıda bulunuyor.
Meyve ve sebze için 17 ilde lojistik teşvik verilecek
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 17 ilde sebze ve meyve ticaretindeki lojistik altyapının geliştirilmesine yönelik teşvik vereceklerini bildirerek, “250 bin lira ile 2 milyon lira arasında değişen teşvikler kapsamında, bu alandaki yatırımların azami yüzde 75’i karşılanacak” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyon hedeflerine ulaşılamamasının en önemli sebebinin gıda fiyatları olduğuna dikkati çekmesi üzerine, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ürünlerin tarla ve pazar fiyatları arasındaki makasın daralması için harekete geçti. Tüfenkci, açıklamada, sebze ve meyve ticaretinde lojistik altyapının geliştirilmesi ve lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılmasına yönelik tedbirler alacaklarını ifade etti.
Bu kapsamda söz konusu piyasadaki aracı sayısının azaltılmasına yönelik pilot uygulamanın başlatıldığını belirten Tüfenkci, uygulamada tespit edilen sorunlara ilişkin çözüm yollarının da geliştirildiğini vurguladı. Lojistik yatırımların hızlandırılması yönünde önemli adımlar atıldığına dikkati çeken Tüfenkci, bu çerçevede soğutma üniteleri, soğuk hava depoları, kurutma, temizleme, ayıklama, paketleme üniteleri ve bunlara ilişkin makine ve ekipman alımlarına teşvik uygulanabileceğini aktardı.
17 il kapsamda
Tüfenkci, “Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Isparta, İzmir, karaman, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir ve Samsun olmak üzere 17 ildeki yatırımların teşvik kapsamına alınmasını planlıyoruz. Ayrıca, 250 bin lira ile 2 milyon lira arasında değişen teşvikler kapsamında, yatırımların azami yüzde 75’i karşılanacak” diye konuştu.
Tüfenkci, teşviklerin bunlarla sınırlı kalmadığını anlatarak, “Üretici örgütlerine ilave teşvikler de vereceğiz. Altyapı desteğine ek olarak uygun ve yeterli personel istihdamına yönelik teşviklerle de üreticilerimizin yanında yer alacağız” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Tüfenkci, sebze meyvede zayiat oranının yüzde 10’a düşürülmesiyle ekonomiye 15 milyar lira kazandırılabileceğine işaret etti.
Lisanslı depo % 100 artacak
Tarım ürünlerinin modern alanlarla saklanabilmesine imkan tanıyan lisanslı depoculuğa ilişkin de açıklamalarda bulunan Tüfenkci, “Şu an itibarıyla 42 kuruluş izni verilen lisanslı depo işletmesi, 18 faaliyet izni verilen lisanslı depo işletmesi, 9 da yetkilendirilen ticaret borsası bulunuyor. Hububatta 808 bin ton, pamukta 15 bin ton ve zeytinde 5 bin ton olmak üzere 828 bin tonluk lisanslı depo kapasitesine sahibiz. 2016’da faaliyetteki lisanslı depo işletmesi sayısında yüzde 88’lik, lisanslı depo kapasitesinde ise yüzde 85’lik artış sağlandı. 2017’de lisanslı depo kapasitemizi yüzde 100 oranında artıracağız” dedi.