Ticari Araçlar

IAA Transportation 2022 Fuarı

Bu yıl 68’incisi düzenlenen IAA Transportation  Fuarı “İnsanlar ve mallar hareket ediyor” sloganıyla  ve yeni ismiyle sahne aldı.

İnovasyon başarılarını tescil etmeyi sürdüren öncü lider, en kapsamlı Ar-Ge çalışmalarıyla Avrupa İnovasyon Ödülleri’nde toplam 9 ödüle ulaştı. Kendi teknolojisini üreterek, geliştirdiği ürün ve hizmet çözümleri ile müşteri ihtiyaçlarına yön veren sürekli lider Tırsan, Avrupa İnovasyon ödülleri 2023’te de Van Eck Konteyner Kilit Sistemi ile “Komponent Kategorisi”nin 1.si, Kässbohrer Bütünlük Koruma Cihazı ile “Güvenlik Kategorisi”nin 2.si oldu. 2021 yılında aldığı, Komponent 1.liği, Gövde ve Akıllı Treyler 2.likleri, Çevre kategorisindeki 3.lüğü, 2019 yılında aldığı Şasi 1.liği, Konsept 3.lüğü ve 2017 yılında aldığı Güvenlik 1.liği ile toplam 9 ödüle ulaştı.

Tırsan, Van Eck Konteyner Kilit Sistemi ile, müşterilerinin rulot kısmi yükleme sırasında, yük güvenliği sorunlarına ve bunların maliyet, zaman, operasyonel sağlık ve güvenlik sonuçlarına çözüm bularak Komponent kategorisinde 1.lik elde etti. Tırsan, Avrupa Treyler İnovasyon 2023 Güvenlik Kategorisi’nde Bütünlük Koruma Cihazı ile aldığı 2.lik ile yük, araç ve çevre güvenliğini ileri seviyeye taşımaya devam etti. Ödüllü Ar-Ge merkezi ile tüm otomotiv sektörü patent sıralamasında ilk 3’te olan Tırsan, Avrupa’nın en geniş ürün gamı ile 70’ten fazla ülkedeki müşterilerinin ihtiyaçlarını tam karşılarken, sektörümüzü her daim ileriye taşıyacak ürün ve hizmetler geliştirmeye sürekli devam ediyor ve Ar-Ge çalışmalarına kesintisiz yatırım yapıyor.

“Türkiye yatırımımızın ne kadar doğru olduğunu görüyoruz” Krone Yönetim Kurulu Başkanı Bernard Krone, son yıllarda Avrupa’da treyler endüstrisinin en iyi dönemlerinden birini yaşadığını ifade etti. Yaşanan enerji sorunlarına rağmen treylere olan yüksek talebin hala devam ettiğini söyleyen Krone, bu trendin 2023 yılının ilk yarısına kadar sürmesini öngördüklerini kaydetti. Krone’nin İzmir’de üretim yapan Türkiye fabrikasının bu dönemde gösterdiği performanstan duyduğu memnuniyete de dikkat çeken Bernard Krone, İzmir’deki üretimin markanın küresel konumuna büyük katkı sağladığını söyleyerek: “Türkiye treyler pazarında önemli bir konuma ulaşan Krone, İzmir’deki fabrikamızdan başta Avrupa olmak üzere küresel satışlarımıza da önemli katkıda bulunuyor. 15. yılımızda Türkiye yatırımımızın ne kadar doğru olduğunu görüyoruz” dedi.

Daimler Truck, elektrikli eActros LongHaul kamyonunu tanıttı ve e-mobilite portföyünü genişletti. 2024 yılında seri üretilmesi planlanan eActros LongHaul, tek bir pil şarjıyla yaklaşık 500 kilometre menzile sahip. Fuarda ayrıca Mercedes-Benz Actros L’nin sınırlı üretime sahip Edition 3 versiyonu da tanıtıldı. Daimler Truck, sıvı hidrojen kullanan GenH2 Kamyonu da sergiledi. Daimler Truck, seri üretime hazır GenH2 Kamyon’un geliştirilme hedefini 1.000 kilometreye kadar ve daha uzun menzil olarak belirledi. Bu da kamyonu özellikle uzun yol ağır yük taşımacılığının önemli bölümlerinde değişken ve zorlu uygulamalara uygun hale getiriyor. Daimler Truck, hidrojen bazlı sürüşlerin geliştirilme aşamasında sahip olduğu önemli avantajlar nedeniyle sıvı hidrojeni tercih ediyor.

eActros LongHaul, üç batarya takımı, 600 kWh’nin üzerinde güç sağlıyor. E-aksın parçası olarak iki elektrik motoru ise 400 kW’lık sürekli bir güç sağlıyor. Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda üretilen Mercedes-Benz Actros L’in StreamSpace, BigSpace ve GigaSpace versiyonları sergilendi. 2,50 metre genişliğindeki kabin, düz zemini konforlu bir atmosfer sağlıyor. Teknolojik güvenlik sistemler arasında; yaya algılama özelliğine sahip beşinci nesil acil durum fren yardımcısı Aktif Fren Asistanı (ABA 5), Şeritte Kalma Asistanı ve ikinci nesil MirrorCam dışında donanım seçeneği olarak Seviye 2 kısmen otomatik sürüş için ikinci nesil Active Drive Assist (ADA 2) veya Aktif Sideguard Assist (ASGA) yer alıyor.

Gaz haldeki hidrojene kıyasla hacim açısından önemli ölçüde daha fazla enerji yoğunluğuna sahip olması nedeniyle daha fazla hidrojen taşınabilmesine olanak sağlayan sıvı hidrojen, menzili önemli ölçüde artırırken sıradan dizel kamyonlarla kıyaslanabilecek bir düzeyde araç performansı da sağlıyor.

Generation F; sıfır emisyonlu, bağlantılı ve otonom teknolojileri kapsayan dönüşüm için geliştirilen bir araç. Ford Trucks’ın 2030’da Avrupa’daki satışların yarısının sıfır emisyonlu araçlardan sağlayacak Generation F, markanın vizyonunu ortaya koyuyor. Otonom sürüşe giden yolda geçmişten beri önemli çalışmalara imza atan Ford Trucks, fuarda ayrıca “Seviye 4 Otoyol Pilotu” ve “Otonom Geri Park Etme” gibi teknolojilerini katılımcılarla buluşturdu. Fuar konukları aynı zamanda “Uzaktan Araç Kontrol” teknolojisi ile 2.000 km uzakta oldukları Eskişehir’deki F-MAX’i kullanma deneyimi yaşadılar.

Yağcılar Holding bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Star Yağcılar Treyler, 20-25 Eylül tarihleri arasında Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen IAA Transportation 2022 fuarına katılarak ‘Yükselen Yıldızları’nı sundu. Sektör açısından büyük önem taşıyan fuara İzmir’den katılan markalardan biri olan Star Yağcılar Treyler, standında sergilediği konteyner taşıyıcı, lowbed ve damperli treyler modelleriyle dikkat çekti. Yeni konteyner hattı kuruldu Lojistik ihtiyacının her geçen gün arttığı bir dönemde kapasite artırımına gittiklerini kaydeden Yağcılar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yağcı, “İş ortaklarımıza daha iyi hizmet verebilmek için üretime tam gaz devam ediyoruz. Yeni üretim alanında, konteyner taşımacılığı için ilave bir hat kurduk. Bu hat, lojistik sektörünün en önemli parçalarından olan konteyner taşımacılığındaki talebi karşılamak adına atılan önemli bir ilk adımdır. Ar-Ge tasarımları ve yatırımlarıyla öne çıkan şirketimiz, Almanya’daki fuarda da ürünleri 6 gün boyunca son kullanıcının beğenisine sundu” açıklamasını yaptı.

Yurtdışı organizasyonlarına hız veren Nevpa, IAA Fuarı’nı da iyi değerlendiren markalar arasında yer aldı. Bu yıl standını daha da genişleten Nevpa, yeni nesil kapı, baba, menteşe modellerini sergiledi. IAA Hannover fuarını sektörün özlediğini kaydeden Nevpa Genel Müdürü Mehmet Ortaç, “Yine, yeniden burada olmak çok güzel. Dünyanın her yerinden müşterilerimizi standımızda ağırlama şansı yakaladık. Fuar küçülüyor ancak Türk üreticileri büyüyor. Hemen her yerde Türk firmalarını görebiliyorsunuz. Özellikle treyler üreticilerimizi burada görmek ayrı bir mutluluk. Sektörümüz önemli bir ivme kazandı. Bunda Nevpa gibi üreticilerinin de payının olduğunu düşünüyorum. Yan sanayi ana sanayi birbirini büyüterek dünyadaki yerimizi bulacağız.” şeklinde konuştu. Ortaç, bu yıl içinde Almanya’da bulunan şirketlerine ilaveten, BAE, İngiltere ve Almanya’da ikinci şirketini kurduğunu hatırlatarak, IAA Fuarı’nın sektörle olan etkileşimini çok hızlandırdığını kaydetti. Uluslararası pazardan daha çok pay almak istediklerini ifade eden Ortaç, üretim kapasite ve yetkinliklerini de her geçen gün arttırdıklarına değindi.

Bu yıl Nisan ve Haziran’da İngiltere’de iki farklı fuara katılan Nursan Trailer, Hannover fuarını da es geçmedi. Çekya için özel olarak üretilen ve ilk kez IAA’da tanıtılan 38 metreküplük alüminyum silobas ile boy gösteren Nursan standında, Avurpa’daki bayileri olan Çekya, Almanya ve Slovakya bayileri de yer aldı. Nursan Trailer İhracat Müdürü Nazif Yıldırım, Romanya, Macaristan ve Yunanistan ile de satış sonrası servis anlaşmaları imzaladıklarını, böylece Avrupa ve Balkanlar’da ki servis sayılarını tatmin edici düzeye ulaştırdıklarını söyledi Uygunluk ve ADR onaylı alüminyum tankeri İngiltere yollarında Nazif Yıldırım, Türk treyler sektörü için çok önemli bir aşamayı Nursan olarak başarmanın gururu içerisinde olduklarını vurgulayarak, “Şu anda hem Uygunluk ve ADR onayı almış olan alüminyum tankerimiz İngiltere yollarında, bu büyük başarıyı da dünyanın en büyük ticari araçlar fuarına katılarak taçlandırdık” dedi. Yıldırım, fuarda sergiledikleri araç ile ilgili şu bilgileri verdi: “Sunulan bu araç özellikle sağlamlığı ile ön planda olup her türlü arazi koşullarında çalışması için tasarlandı. Treylerin boş ağırlığı sadece 4.8 ton. Rakiplerinden farklı olan en önemli özelliği tam monoblok şase yapısıyla her türlü koşulda çalışma imkanı olması ve Çekya karayolları regulasyonlarına uygun özel aks mesafesi ile ağırlık dağılımının buna göre yapılandırılması.” “İhracat yaptığımız ülke sayısını arttırmak istiyoruz” Nursan Trailer Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Toprakkale ise “2023’de Fransa, İngiltere ve Rusya fuarlarına tekrar katılım göstereceğiz ve bundan sonraki süreçte, hali hazırda satış yaptığımız Güney Amerika ve Orta Amerika ülkelerine odaklanıp, oralarda fuarlara katılıp ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz. Şu anda 69 ülkeye ihracat yapıyoruz ve ihracat yaptığımız ülke sayısını artırmak istiyoruz” diye konuştu.

Advancer Spectrum Yeni Advancer Spectrum, hassas sıcaklık yönetimi ve ayar noktası kontrolü ile aynı yolculuk sırasında iki farklı bölgenin sıcaklık ayarları için 48V DC yarı hibrit teknolojisine de sahip. Advancer Spectrum, yakıt maliyetlerinde yüzde 30’a varan tasarruf sağlarken, servis aralığı oranı yüzde 30’a kadar düşüyor. Advancer AxlePower Advancer AxlePower, akstaki kayıp enerjiyi kullanarak düşük veya sıfır emisyonlu olarak soğutma sağlıyor. Advancer AxlePower’ın akıllı enerji üretim sistemi, aracın rutin çalışması sırasında treylerin aksı tarafından geri kazanılan enerjiyi dönüştürerek treyler soğutma ünitesini çalıştırmak için gereken gücü sağlıyor. Sistem, araç çalışırken veya fren yaparken üretilen enerjiyi yüksek voltajlı bir bataryada depoluyor ve bunu soğutma ünitesine güç sağlamak için yeniden kullanıyor. Böylelikle tamamen elektrikli, düşük veya sıfır emisyonlu ve otonom treyler soğutması sağlanıyor. Batarya paketi, tercih edilen konfigürasyona bağlı olarak, durarak gerçekleştirilen işlemleri de dahil olmak üzere beş saatlik soğutma sağlayabiliyor. Aynı zamanda jeneratörlerin devreye girmesini ve devreden çıkmasını kontrol eden akıllı güç yönetimi de bulunuyor. Advancer-e Thermo King Advancer-e, Advancer A-Serisi’ni piyasadaki en verimli treyler soğutma sistemleri yapan tüm özelliklere sahip motorsuz ve elektrikli bir mimariye sahip. Advancer-e ünitesi tamamen elektrikli olmasıyla bir treyler filosunun karbon ayak izini yılda 10 ton CO2 kadar azaltabiliyor. Advancer-e, Thermo King’in sunduğu doğru güç teknolojisi çözümü ile birleştirildiğinde şehir içi teslimatlar veya uzun mesafeli görevler için herhangi bir çekici ile de uyumlu. Advancer-e’nin sunduğu esneklik, değişen düşük emisyon yönetmeliklerinde nakliye şirketlerinin bir adım öne geçmesini sağlıyor.

B PW, standında elektrikli mobiliteye ağırlık verildiği gözlemlendi. Marka 120 yıllık tecrübesini bu alanda da göstermeyi başardı. BPW, elektrikli tahrik sisteminin yanı sıra mevcut dizel filoların dönüştürülmesi ve yeni araçların donatılması için çözüm sunuyor. Elektrikli aks, kampanalı frenler, disk fren, serseri aks ürünlerinin dışında marka; aydınlatma, üst yapı elemanları, telematik gibi bir çok ürün grubunu da müşterilerinin karşısına çıkardı. Fuarda ayrıca Danimarkalı HBN markasının çamurlukları da sergilendi.

Türkiye’nin önde gelen üreticilerinden BRF Treyler, IAA 2022’ye bu yıl 4. kez katılarak yenilenen frigorifik treylerini kullanıcıların beğenisine sundu. BRF Treyler Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Ramazan, “IAA Ticari Araçlar Fuarı’na katılmaktan son derece memnunuz. Markamızı ve ülkemizi yurtdışı fuarlarda temsil etmenin gururunu yaşıyoruz” dedi. Sektörde farklılık yaratmak için uğraş verdiklerini belirten Ramazan, ATP mevzuatına uygun FRC, HACCP, GDP ve CODE XL sertifikalı üretimleri ile son kullanıcının ihtiyaçlarını belirleyerek en uygun çözümü sunmayı öncelikleri arasında olduğunu söyledi. Ramazan, BRF Treyler’in, frigorifik treyler üretimine odaklandığını belirtti. “Çift kat taşıma sistemli, sıcak daldırma galvaniz şaseli, ultrasonik sensörler yardımı ile otomatik frenleme yapabilen 3 dingilli Frigomuzun ziyaretçilerden yoğun ilgi görmesi bizi son derece mutlu etti. Ürünümüzü tanıtmanın dışında fuarların sektördeki yenilikleri takip etmek, yurtdışı bayilerimiz, tedarikçilerimiz ve diğer iş ortaklarımız ile bir araya gelme fırsatı sunuyor. Bu bağlamda gelecek yıl Moskova’da düzenlenecek olan Comtrans 2023 Ticari Araçlar Fuarı içinde şimdiden yerimizi ayrıttık” diyen Ramazan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: Kapasite yüzde 100 oranında artıyor “Ramazan, treyler sektöründe geçtiğimiz yıl pandemiden kaynaklı yaşanan tedarik sorunları nedeni ile hedeflediğimiz adetleri yakalayamadık. Yurtiçi pazarında talebi karşılamakta zorlandık. Termin sürelerinin uzaması yurtdışı pazarımızı olumsuz etkiledi. 2016 yılından itibaren İtalya, Hollanda, Ukrayna ve Orta Doğuya frigorifik treyler ihracatına başladık, bu ülkelere yatırım yapıyoruz.” Soğuk zincir taşımacılığına olan talebin her geçen gün artığı bir dönemde kapasite artışına gittiklerini kaydeden Ramazan, Hatay –Antakya’da 38 bin metrekare üzerine yeni bir fabrika yatırımının planlama aşamasında olduğunu, hedeflerinin 2024’ün ilk çeyreğinde yeni tesisi devreye alarak mevcut kapasiteyi yüzde 100 oranında artırmak olduğunu belirtti. “Tercih ediliyoruz” Ramazan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “20 yılı aşkın tecrübesi ve sürekli devam ettirdiği yenilikleri ile sektöründe adından sıkça söz ettiren BRF Treyler panelleri yüksek yoğunluklu poliüretan malzemeden yapılan ‘sandviç’ panellerden oluşuyor. Fiberglas CTP levhalar arasında ‘wet on wet’ sistemi ile ısıtmalı yüksek basınçlı presleme metoduyla üretiliyor. Yüksek kalitede, yüksek ısı yalıtımlı, darbelere karşı dirençli ve düşük bakım maliyetli paneller, aracın hafifliği müşterilerimizin BRF’yi tercih etme nedeni oluyor.”

Krone, Hannover’de 11 farklı ürünü sergilerken stantta “Dijitalleşme, otomasyon, sürdürülebilirlik ve elektrifikasyon” trendlerini görmek mümkün oldu. “Mission beyond zero” yaklaşımını benimseyen Krone, çekicilerin CO2 emisyonlarını yüzde 20 ila 40 oranında azaltabiliyor. Krone, yeni kurulan Trailer Dynamics şirketi ile işbirliği içinde geliştirilen eCool Liner ve eMega Liner prototipleri ile elektrikli treylerin, ilk örneklerinden birini tanıttı. Treylerde bulunan e-aks frenleme enerjisinin geri kazanımını da sağlıyor. Krone eTrailer, 500 km’den uzun menzile sahip ve “tak ve çalıştır” işlemine sahip herhangi bir geleneksel çekici ile kullanılabiliyor. Ayrıca, elektrikli çekiciler ile birlikte eLiner teknolojisi, uzun mesafelerde tam elektrikli bir çekicinin menzilini 500 km’den fazla artırmaya da katkıda bulunuyor. Celsineo üniteli eCool Liner ise tamamen elektrikli Celsineo soğutma sistemi, elektrikli sürüş ile uyum içinde ürünlerin emisyonsuz olarak soğutulmasını sağlıyor. Krone ve Liebherr’in ortak markası olan Celsineo, aynı tasarıma sahip üç tak-çalıştır soğutma modülü ilkesine dayanan tamamen yeni bir soğutma sistemi sınıfı yarattı ve bu modülün artık tamamen elektrikli versiyonu da bulunuyor. Krone eCool Liner’daki 800 V voltaj sistemi, donma aralığında ortalama 15 kW güç gereksinimi olan tamamen elektrikli Celsineo soğutma sistemini besliyor ve aynı zamanda eTrailer’ın elektrikli aktarma organlarına da güç veriyor. Krone eCool Liner, tamamen elektrikli Carrier Vector HE 19 soğutma sistemiyle sürdürülebilir soğutmalı taşımacılığın yeni bir versiyonunu temsil ediyor. Burada, bir geri kazanım aksı olarak çalışan ikinci treyler aksı, uzunlamasına monte edilen aküleri besliyor. Akıllı kontrol elektroniği aracılığıyla, tamamen elektrikli bir soğutma sistemi sağlıyor. Böylece bu Cool Liner dizel ünitesi olmadan çalışıyor. Diğer bir sürdürülebilir etki, tamamen elektrikle çalışan soğutma sisteminin daha düşük gürültü emisyonudur ve bu da geç saatlerde yapılan teslimatlara imkan veriyor.

Özgül Trailer Satış Müdürü Mehmet Özgül, dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleşen fuarlara katılmak için büyük bir gayret gösterdiklerini ifade ederek “IAA Hannover, Avrupa’daki ilk bayiliğimizin Almanya’da bulunması sebebiyle bizim için ayrıca önemlidir. Bu fuara da her yıl katılım sağlamaktayız. Fuara katılım sağlarken genellikle o bölgede fazlasıyla tercih edilen modellerimizi müşterilerimize sunmak istiyoruz ki o yıl içerisinde aracın kazanmış olduğu değişiklikleri yerinde inceleyebilsinler. Bu yıl 2022 model yılına ait olan “45 feet. Mulfi Fonksiyonel Konteyner Taşıyıcı”, “2 Dingilli Tam Düşük Uzamalı Lowbed” ve “ 3 dingilli 26 m3 Havuz Tipi Damper Yarı Römork” modellerimizi fuarda sergiledik. Bu yıl fuarda sergilenen ürünlerimizin tamamı “Özgül Robotic Welding Tech” sistemimiz kapsamında üretilmiştir. Bu yıl fuarda kaynak stabilitesine ve mukavemetine dikkat çekmek istedik” şeklinde konuştu. Özgül, değerlendirmelerine şöyle devam etti: “IAA Hannover 2022, amaçlarımızı gerçekleştirdiğimiz bir fuar oldu. Müşterilerimizle ve diğer Avrupa ülkelerinde bulunan bayilerimizle buluşma fırsatımız oldu. Yeni müşteriler kazanarak, müşteri ağımızı genişlettik. Müşterilerimizi, bayilerimiz ile birlikte bir ekip olarak karşıladık. Ürünlerimize olan yoğun ilgi bizleri gerçekten mutlu etti.” Mehmet Özgül, bu yıl Özgül Trailer olarak Konya Sanayi Odası tarafından verilen ihracat ödüllerinde, otomotiv dalında en fazla ihracat yapan 5. firma olarak ödül aldıklarını kaydetti. İhracattaki sağlanan artışı yurtdışı fuarlarına borçlu olduklarını belirten Özgül, “Bu anlamda bu ve benzeri fuarlar bizim için daima önemli olmuştur ve verimli geçmiştir. Ziyaretçiler tarafından aldığımız beğeniler bizlere motivasyon sağlarken, yapılan geri dönüşler ise, müşterilerimizi daha iyi tanıyarak yol haritamızı daha belirgin hale getirmiştir. Bu sebeplerle yurt dışı fuarları bizim için öncelikli olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

SAF-Holland Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Alexander Geis Hannover’de düzenlenen IAA Transportation’da TREDER Haber Dergisi’ne açıklamalarda bulundu. Geis, pazarla ilgili çok mutlu olduklarını belirterek ABD, Kanada, Meksika ve Brezilya’da treyler ve ağır ticari araçlarda yüksek talebin devam ettiğini söyledi. Amerika’da mekanik süspansiyonda ve beşinci tekerde pazar lideri, aksta ise pazar liderlerinden biri olduklarını açıklayan Geis, Amerika’da süspansiyon, aks ve beşinci teker üretim kapasitelerini artırdıklarını ifade etti. 2016 yılından beri SAF-Holland’ın Türkiye’de de bir fabrikası olduğunu vurgulayan Geis, bu fabrikada aralıksız bir şekilde çalıştıklarını ve bütün ürünlerin hızlıca tükendiğini ifade ederek Türk pazarındaki büyük canlanmaya işaret etti. “Müşterilerimiz için güvenilir ortak olmaya devam edeceğiz” 2021 yılındaki rekor yılın ardından 2022’nin de kendileri için bir rekor yılı olduğunu söyleyen Geis, küresel pazarla ilgili ise şu yorumda bulundu: “Gelecek yıl yüksek talepte biraz yumuşama olsa da yine de talebin devam edeceğini düşünüyoruz. SAF-Holland olarak Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Türkiye, Afrika, Asya ve Hindistan’da üretim gücümüzle birlikte çok yüksek pazar paylarına sahibiz. 2018 yılında York markasını satın almıştık. Bu satın almayla Hindistan’da yüze 60 pazar payına sahip olduk. Geçen yıl yeni bir üretim tesisi yatırımına başlamıştık ve 2023’ün ilk aylarında burası faaliyete geçecek. Eğer geleceğe inanmasaydık kapasite artırma yatırımlarına bu kadar büyük para harcamazdık. Şu an Avrupa’da çok fazla iniş çıkış yaşanıyor. Bütün endüstriler için tahmini zor bir dönem ama müşterilerimiz için güvenilir bir ortak olmaya devam etmek istiyoruz.”

Reis Treyler Pazarlama Müdürü Ahmet İzgi, markalarının ilk defa IAA Transport Fuarı’nda yer aldığını belirterek “Markamız yeni ama bizlerin bu sektörde tanınan ve güvenilen bir geçmişimizin olması, babadan oğula iki nesil faaliyetlerini sürdüren bir yapı olmamız nedeniyle, müşteri ve tedarikçilerimizin yoğun ilgisini gördük. Markamızı ve yeni vizyonumuzu tanıtma imkanı bulduk.” şeklinde konuştu. Almanya fuarın tahtını İtalya’ya kaptırabilir Ahmet İzgi, vize sorunları nedeniyle Afrika, Çin, Rusya, Ortadoğu ülkelerinden ziyaretçilerin neredeyse hiç olmadığını belirterek buna karşın bu yıl içindeki İtalya’daki benzer fuarda aynı sorunun yaşanmamasına dikkat çekti. İzgi’nin görüşleri şöyle: “Alman devletinin her fuar döneminde yaşattığı, kronik vize problemleri maalesef bize ve davet ettiğimiz müşterilerimize yaşatıldı. Fuar ziyaretçileri arasında Afrika, Çin, Rusya, Ortadoğu vs ülkelerden müşterileri nerdeyse göremedik. Şirketimiz adına güzel geçen fuar, önceki yıllarda düzenlenen fuarlara göre sönüktü. Birçok holün kapalı olması, Almanya’da yaşanılan ekonomik krizin ve enflasyonun Alman firmalarına yansıması gibi olumsuzluklar, bu fuarın yakın gelecekte cazibe olmaktan çıkacağı sinyallerini verdi. Mayıs ayında İtalya Milano’da düzenlenen benzer içerikli fuarda, nitelikli ziyaretçinin çok olması, dünyanın bir çok yerinden insanın ilgi göstermesi, İtalyan devletinin girişlerde problem yaşatmaması, Hannover’in tahtını sallayabilir. Fuara katılım gösteren 150’ye yakın Türk firmamız, desteğini çekmesi durumunda, bu süreç hızlanabilir. Almanlardan sonra en fazla teşhir alanına sahip olanlar Türklerdi. “ Türk firmaları ‘Made in Turkiye’ etiketiyle katılmalı Fuara iki araçla katıldıklarını belirten İzgi, “Aslında üç araç hazırlamış ve Slovenya üzerinden göndermiştik ama Slovenya’da düzenlenen Lojistik Fuarı’nda araçlarımızı sergileyen bayimiz, tüm uyarılarımıza rağmen araçların satışını yaptı. İkisini ancak emaneten Almanya’ya getirebildik. Üçüncü tekeri otomatik dümenlenebilir, rulo havuzlu, geri görüş kameralı, telefon ile kumanda edilebilir sistemi, palet dolapları ile neredeyse eksiksiz aksesuara sahip tenteli aracımız ve 45” HC taşıma kapasitesinde, 20, 30 ve 40’lık konteyner taşımaya müsait uzayabilir, teleskopik konteyner taşıma treylerimiz ile fuara katılım gösterdik. Üretim yeteneklerimiz açısında değerlendirme yaparsak, rakiplerimiz olan firmalara karşı daha emin bir duruş sergiledik. Keşke tüm Türk katılımcılar olarak “Made In Turkiye” etiketleri ve bayrağımızla boy gösterseydik. Ürünlerimizin Avrupa normlarına uygun kalitesinin yanında fiyat politikamız ile, büyüyen pazar olma fırsatını Avrupa bize veriyor. Almanya başta olmak üzere Avrupa’da yüzde 40’ları geçen üretim maliyetindeki enflasyon, Üretici firmalarının satış hedeflerinin 2023 yılında düşüş göstereceği karamsarlığı, fason ağırlıklı çalışan Polonyalı üreticilerde de aynı maliyet artışlarının olmasını, Türk üreticiler için bir fırsat olarak görüyorum.” Önceki yıllarda düzenlenen Hannover fuarlarına göre daha verimli görüşmelerin yapıldığını aktaran İzgi, satın alma, bayimiz olma talepleri, fason üretim ve yeni ürün kategorilerinde ortak üretim yapma talepleri geldiğini vurguladı. “Görüşmeleri Konya’da tamamlamak üzere randevulaştık.” diyen İzgi, bu yıl üç yurt dışı fuarına katıldıklarını 2023’de düzenlenecek fuarları yine takip edeceklerini aktardı.

SAF-Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu ise sözlerine 4 yıl aradan sonra IAA’da bulunmanın heyecan verici olduğunu söyleyerek başladı. Fuara ilginin oldukça yüksek olmasının sevindirici olduğunu kaydeden Azizoğlu, Türk treyler endüstrisiyle ilgili “Müşterilerimizi ağırladığımız standımızdaki yoğunluktan ilgiyi hissedebiliyoruz. Bu ilgide son dönemde yerli üretim gücümüzle artan pazar payımızın da etkisi olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de, Anadolu’da bulunan bütün treyler üreticilerine ürün veriyoruz. Türk treyler pazarı ve üretimi son iki yıldır inanılmaz üstün performans sergiliyor. Pazar payımız üretici tarafında maksimum noktaya ulaştı diyebilirim” dedi. Önümüzdeki yıl Avrupa için bir durgunluk konuşulduğunu hatırlatan Azizoğlu, bunun Türkiye’ye yansımasının nasıl olacağını tahmin etmenin zor olduğunu açıkladı. Ülke olarak yaşanan bazı olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin kendine has bazı özellikleri olduğunu belirten Azizoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa’da enerji fiyatlarının anormal artarak yüksek olan maliyetlerin daha da yukarı çıkmasıyla rekabet gücünün kaybedilmesini öngörüyorlar. Bunun Türkiye’ye yansıması nasıl olur bekleyip göreceğiz. Rusya ve Ukrayna savaşının yansıması nasıl olur gibi çok sayıda belirsizlik var. Türkiye’deki treyler üreticilerinin önümüzdeki dönemde spesifik ürünlere daha fazla ağırlık vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’den bazı üreticilerimiz bu konuda gayet güzel işler çıkarıyorlar. Bu tarz şirketlerimizin sayısı artmalı. Şu anda Rusya pazarını kaybeden Polonyalı treyler üreticilerinin dolayı düşük fiyatlarla rekabet edeceği yönünde bilgiler geliyor. Bu tarz gelişmeleri de göz önüne almak gerekiyor.” Türkiye’de de kapasitemizi artırıyoruz Daha hafif kaliper gibi yeni ürünlerle olası bir krizi atlatabileceklerini düşündüğünü söyleyen Azizoğlu, ağırlık tasarrufu sağlamak istediklerini ve endüstrideki bütün yenilikleri Türk treyler üreticilerine sunacaklarını vurguladı. Türkiye’deki üretim kapasitelerini adetsel olarak yüzde 35-40 arttırmak için yatırımlara devam ettiklerini açıklayan Azizoğlu, şu an üretimlerinin yüzde 35’ini ihracata yüzde 65’ini iç pazara verdiklerini ama gelecek yıllarda bunun yüzde 50-50’de dengelenmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

Thermo King, Advancer serisinin 3 yeni versiyonunu fuarda ilk kez sergiledi. Bu 3 yenilik Advancer Spectrum, Advancer AxlePower ve Advancer-e modelleri oldu. Ödüllü Advancer serisinden hassas sıcaklık kontrolü sağlayan Advancer Spectrum, sürüş veya frenleme sırasında treylerden enerji toplayan, tamamen elektrikli, düşük veya sıfır emisyonlu ve otonom treyler soğutma sağlayan akıllı sistemi Advancer AxlePower ile sıfır emisyonlu treyler soğutma için birkaç farklı güç kaynağıyla çalışabilen tamamen elektrikli, motorsuz ve güçten bağımsız soğutma ünitesi Advancer-e ilk kez müşterilerinin karşısına çıktı. Doğuş Otomotiv Thermo King Marka Müdürü Suna Türk Tuzcuoğlu, “Thermo King olarak amacımız daha da sürdürülebilir soğutma teknolojileri geliştirmek, ürünlerimizin alternatif güç kaynaklarına uymasını sağlamak, enerji tüketimini mümkün olan en düşük seviyelere indirmek ve bu yeniliği müşterilerimiz için ürünlerimizin toplam sahip olma maliyetini azaltmak için kullanmaktı. Genişletilmiş Advancer portföyünün arkasındaki teknoloji, bu hedefleri gerçeğe dönüştürüyor” şeklinde değerlendirdi.

Kässbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken, IAA’da yaptığı basın toplantısında “2050 net karbon sıfır yasasını ele alırken sektörümüzü iddialı bir geçiş dönemi bekliyor. Kässbohrer, multimodal taşımacılık için ödüllü araçları, yolculuk başına daha fazla yük için yeni nesil daha uzun araçları ve akıllı araçlar konusunda on yıllardır süren öncü çalışmaları ile müşterilerinin benzersiz geçiş ihtiyaçlarını tam olarak destekliyor ve müşterileriyle birlikte çalışmaya devam ediyor. Kässbohrer olarak kendimizi, taşımacılıkta daha iyi bir gelecek için tüm paydaşlarımızla birlikte çalışmaya adadık” şeklinde konuştu.

Kamyon, otobüs, treyler başta olmak üzere uzun yıllardır otomotiv sektöründeki büyük firmalara devre üretimi yapan Sanel, dış aydınlatma sektöründeki ürünleriyle fuarda yerini aldı. Sanel Sanayi Elektirik Genel Müdür Eray Güller, IAA Transpor Fuarı’na ilk defa katıldıklarını belirterek, “İç ve dış aydınlatma ürünlerimiz ile otomotiv elektroniği konusundaki yeni ürünlerimizi sergiledik.Sahip olduğumuz teknoloji ve kabiliyetlerimiz ile de müşteriye özel çözümler üretebiliyoruz. Tüm üretim proseslerini kendi içimizde bulunduruyoruz” şeklinde konuştu. Fuara ilginin yoğun olduğu yorumunu yapan Güller, şu değerlendirmeyi yaptı: “Son derece yoğun ilgi vardı. Katılımcı firmalar ve ziyaretçilerin bir araya geldiği bu platform Sanel için de çok verimli oldu. Global alanda artan ihtiyaçlar ve büyüyen sektör içerisinde yer almak Sanel’in başarılarını taçlandırmaktadır. Tüm katılımcıların sektör ve ürün bilgisi bulunması, detay konularda bile fikir alışverişi yapılması herkesin artık kalite beklentisinin artması dikkatlerden kaçmadı.” Eray Güller, 200’den fazla görüşme sağlandığına dikkat çekerek, bunların içinde sektörün en büyüklerinin de olduğu firmalar ile birçok ürün konusunda anlaşma yapıldığını vurguladı. “Katılımcı olarak bu tür adımları birlikte atarak birlikte çok daha hızlı büyüyebiliyoruz. Özellikle Rusya, Almanya, Fransa ülkeleri ile tüm Avrupa bölgelerindeki fuarları yakından takip etmekte ve katılmayı hedeflemekteyiz.”

Kadesan Karadeniz Branda Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gençoğlu, Penta Wave hızlı perde sistemi müşterilerin talepleri doğrultusunda Versus ve Kadesan’ın tasarlayıp geliştirdiği bir sistem olduğu bilgisini vererek, sistemin kullanıcısına verimlilik ve hız katacağı vurgusunu yaptı. Sitemin ilk olarak IAA’da gösterildiğine dikkat çeken Gençoğlu, fuarla ilgili şu yorumu yaptı: “Birçok firma stant alanını küçültmüş, önceki fuarlarda yapılan birçok etkinliği programından çıkarmış. Birçok firma elektrikli, last-mile denilen son nokta dağıtım araçların üretimine başlamış. Genel anlamda katılım az olsa da Kadesan ve Versus olarak davet ettiğimiz tüm ülkelerden hali hazırda çalıştığımız müşterilerimiz Rusya hariç eksizsiz geldi. Buna ilaveten Suudi Arabistan başta olmak üzere birçok ülkeden de yeni potansiyel müşterilerimizi standımızda ağırlama şansını elde ettik.” Fuarların Kadesan ve Versus açısından verimli geçtiğini belirten Gençoğlu, Rusya, Fransa, Almanya ve Türkiye’deki Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi’ne katılacaklarını söyledi.

IAA Transportation 2022’de bu yıl 8. kez ziyaretçilerini ağırlayan OKT Trailer, IAA’da “Geleceğin Treyler Modelini” sundu. Fuarda sergilenen W tipi yatay silobas, vakum tankeri ve damperli silobas ürünlerine ek olarak odak noktasında çevre dostu, akıllı ve ergonomik yeni nesil tanker modeli ile treyler tasarımına yeni bir soluk getirdi.

Öztreyler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Dal, Yeni Extreme (XRM) serisinin ilk ürünü olan XRM M16’nın modüler yapısı ve Avrupalı rakiplerine kıyasla makul fiyatı ile ağır nakliyecilerin vazgeçilmezi olacağını düşündüklerini belirterek, fuarla ilgili şu görüşlerini paylaştı: “Özellikle pandemide yaşanmış global durgunluk sonrasında bu denli büyük çaplı ilk fuar olması sebebiyle, yüksek bir katılım olacağını düşünüyorduk. Fakat fuara beklentimizden daha düşük bir katılım oldu. Ne var ki Türk firmalarının yoğun katılımı söz konusuydu ve hem meslektaşlarımız hem de diğer sektörlerde faaliyet gösteren firmaların ürünleri oldukça güzeldi. Özellikle ülkemizi temsil eden tüm firmalara şahsım ve firmam adına teşekkür ediyorum. Fuarda tüm üreticilerin dikkat çekici ürünleri vardı. Fuarın tasdiklememize yardımcı olduğu en belirgin izlenimimiz ise sektörel olarak bir dönüşümün başında olduğumuzdu. Tüm üreticilerin elektrikli araçlara olan ilgisi ve katkısı petrol bazlı yakıtların yavaş yavaş çekiciliğini kaybettiğini ve üreticilerin alternatif enerji kaynakları alanında gelişmeye çalıştığını gösteriyor. Hatta, bildiğim kadarıyla bu yıl ilk defa “last mile” bölümü açılmıştı fuarda. Bu bölüm de şehir içi taşımacılıkta devrimsel bir dönüşümün başladığını gösteriyor.” Araçları müşterilerimizle geliştirdik Ahmet Dal, fuara getirdikleri iki ürünün de müşterileriyle geliştirdiklerinin altını çizerek, fuarın ardından iki ürünün de müşterilerin kullanımına sunulacak prototipler olduğunu vurguladı. Fuarda yeni ve güzel bağlantılar da kurduklarını ifade eden Dal, özellikle sektörün içinden işbirliği geliştirme imkanları yakaladıklarını aktardı. Dal, sözlerini şöyle tamamladı: “Fuar katılımlarını firmamızın satış geliştirme faaliyetleri açısından vazgeçilmez buluyoruz. Fakat hiçbir fuara bağımlılığımız söz konusu değil. Değişen koşullarla uyumlu olarak butik fuarları ya da IAA gibi büyük fuarları tercih edebiliyoruz. 2023 için daha butik fuarlara katılmak gibi bir planımız var. İş dünyası o kadar hızlı değişiyor ki 2024 için de şimdiden konuşmak çok mümkün gözükmüyor.”

Schmitz Cargobull AG CEO’su Andreas Schmitz, fuarda gerçekleştirilen basın toplantısında bir önceki yıl 42 bin 470 olan satış adedini 2021-2022 yılında 61 bin 82 adet treylere çıkarmayı başardıklarını söyledi. 2022-2023 yılında da büyüme planladıklarını aktaran Schmitz, Avrupa treyler pazarında frigorifik pazarında yüzde 49, tentelide yüzde 27, damperde yüzde 19 olmak üzere toplam pazardaki paylarının yüzde 24 olduğunu söyledi. Schmitz, bir önceki yıla göre pazar paylarını yüzde 1,6 arttırdıklarına değindi. Schmitz, finansal açıdan 1,74 milyar olan ciroyu 2,28 milyar Euro çıkardıklarını söyledi. Schmitz, IAA’da aerodinamik, soğutma verimliliği, optimize edilmiş araç ağırlığı ve daha yüksek süreç verimliliği için telematik verilerin kullanımına odaklandıklarını söyledi. Aerodinamik karayolu taşımacılığı için geliştirilen, EcoGeneration araçlarını hızlı yükleme ve boşaltma için babalar yerine Güç Perdesi, yükseklik ayarlarını algılayan ve bu verileri telematik sisteme aktaran sensörler, aerodinamik saklama kutusu ve geliştirilmiş iş güvenliği için iç aydınlatma ile sunuyor.

Scania’nın iş stratejisinin merkezinde sürdürülebilirlik olduğunu belirten Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü Tolga Senyücel, Scania standında yaptığı açıklamada “Bu stratejinin odak noktası ise işletme maliyetlerinin en büyük kalemi olan yakıt giderinde tasarruf. Scania tüm motor serisinin üretim aşamalarında ve pazara sunduğu araçlarında her türlü iklimsel ve çevresel etkiyi azaltma çalışmalarına öncelik veriyor. Fuarda sergilenen elektrikli, biodizel ve biogaz gibi alternatifli yakıtlarla çalışan Euro 6 normlarındaki motorlar bu çalışmaları gösteriyor. Fuarda sergilenen ve yüzde 8’e varan oranlarda sağladığı yakıt tasarrufu nedeniyle üst üste 6 yıldır “Yeşil Kamyon” ödülünü alan Scania Super’de bunun en somut örneğidir.” dedi.

IAA fuarına beşinci defa katılan Seyit Usta Treyler, konteyner taşıyıcı ürünleriyle boy gösterdi. 45 ft teleskopik konteyner taşıyıcı, 7.82 tank konteyner taşıyıcı, 30 feetlik tank konteyner taşıyıcının yanı sıra ürün gamına yeni eklenen intermodal taşımacılıkta tercih edilen 45’lik konteyner taşıyıcı modelini müşterisiyle buluşturdu. Sadece 45’lik ya da eklenen ekipmanlar ile 40-45 feetlik konteyneri taşıyabilen 45 ftlik konteyner taşıyıcı, 4050 kg hafifliği ile ön plana çıkıyor. Fuara ilk defa 2012 yılında katıldıklarını çok fazla geri dönüş alamamışken, devam eden senelerde marka bilinirliğinin yerleştiğini kaydeden Seyit Usta Treyler Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Arslan, “Avrupa’da bilinen ve aranan bir marka haline geldik. Bayi ağımızı genişletiyoruz” şeklinde konuştu. Fuarla ilgili yorumlarını aktaran Arslan, fuarın hacmi küçülmesine karşın yıllardır katılmanın verdiği etkinlikle verimli bir fuar geçirdiklerini sözlerine ekledi. Seyit Usta Treyler Genel Müdür Yardımcısı Alp Arslan ise “Fuara çıkardığımız ürünler Avrupa pazarında en çok satan, sürekli iyileştirme yaptığımız ve müşterilerimizin bizi tercih ettiği treyler modellerimizdir. Bayilerimize bu modeller dışında özel projelerinde de çözüm ortağı olmaya devam ediyoruz. Damperli konteyner taşıyıcı, ağır hizmete uygun platformlar ve İskandinav ülkelerinde kullanılan arkasında 5.teker bulunan treylerler ürettik. Çok iyi mühendislik gerektiren rotary valf boşaltma sistemli damperli konteyner taşıyıcılardan da bir çok ülkeye sevk ettik. Avrupa’da korozyon konusunda hassasiyetleri bildiğimizden bu sene teleskopik konteyner taşıyıcı modelimizi sıcak daldırma galvaniz kaplı olarak sergiledik. İntermodal taşımacılığında kullanılan 45’lik konteyner taşıyıcımızı ise hep galvanizli olarak müşterilerimize sevk ediyoruz. Galvaniz kaplı treylerler fuar boyunca çok ilgi çekti ve galvaniz hazırlığımızı ve işçiliğimizi ziyaretçilerimiz beğendi. Fuarda sergilediğimiz tank taşıyıcı modelini de talep doğrultusunda galvanizli yapabiliyoruz.” şeklinde konuştu. 2023’te 700 treyler satışı hedefliyoruz Fuar süresince pandemi nedeniyle uzun süre görüşemedikleri ve çevrimiçi toplantılar ile görüştükleri müşterileriyle yüz yüze toplantı yapma ve gelecek seneyi planlama şansı bulduklarını anlatan Arslan, bayileri dışında yeni müşteri potansiyellerini yakaladıklarını ve bu sebeple verimli bir fuar geçirdiklerini söyledi. Bu yılki performansından da bahseden Arslan, hedeflerini şöyle açıkladı: “Sektördeki talep ile beraber yatırım yaparak fabrika alanımızı büyüttük ve üretim adetlerimizi artırdık. Kapasite artırımını çip krizi yüzünden 9 ay ertelemek zorunda kaldık. Bu seneyi 420-450 adet arasında treyler satışı ile tamamlayacağız. Geçen seneyi 274 adette kapattık. Talebin bu şekilde devam etmesi durumunda önümüzdeki seneyi yaklaşık 700 treyler satışı ile kapatma hedefimiz var.”

Daikin’in taşımacılık çözümlerini geliştirmek üzere İtalyan soğutucu ünite markası Zanotti’yi satın almalarının ardından markanın ürün ve üretim süreçlerini Daikin standartlarına uygun hale getirdiklerini kaydeden Daikin Taşımacılık Soğutucu Kıdemli Müdürü Evren Akçora, treyler sektörüne girmek için Daikin Exigo ürününü tamamladıklarını belirtti. Evren Akçora konuşmasında şunları söyledi: “Daikin Exigo’yu hidrojenli ve fütüristik bir treyler konseptiyle sergiliyoruz. Ancak aynı ürünün dizel versiyonunu da fuarda tanıtıyoruz. Dizelde ise motoru sadece jeneratörden elektrik elde etmek için kullanıyoruz. Onun dışında ürünlerimizde Daikin’in diğer ürünlerinde de kullandığı inverter teknolojisini kullanıyoruz ve değişken hızdadır. Bu şekilde enerji tasarrufunda en gelişmiş ürün olarak düşünüyoruz.” Akçora sözlerine şöyle devam etti: “Son bir senede yakıt fiyatlarının artmasıyla birlikte herkes inverter değişken hız gibi konular konuşulmaya başlandı. Ama Exigo; hem kopmresörü hem fanları değişken hıza sahip olan enerji verimliliği konusunda onlarca yıllık tecrübesi olan Daikin’in bir ürünüdür. Özellikle Türkiye pazarına girerken bu argümanı kullanacağız. Biliyorsunuz Türkiye’de Daikin olarak büyük bir varlığımız var. Taşımacılık birimimiz için de yatırımlar yapıyoruz. Ekiplerimizi kurduk ve önde gelen müşterilerimizle görüşmeye başladık. Türkiye pazarından siparişlerimizi almaya başladık ve 2023 yılı başından itibaren teslimatlara başlayacağız.”

IAA’ya 2008 yılından beri aynı stantta katılan Yalçın Dorse, fuarın ikonlarından biri olma yolunda ilerliyor. Fuarda sergiledikleri araçlarla ilgili bilgi veren Yalçın Dorse Genel Müdürü Selman Şentürk, “IAA’da, bir treyler ile birden fazla iş yapılabilen işlevsel hem özel treyler yanı hem standart treyler yanı ön plana çıkan ürünlerimizle fuara katıldık. Rakiplerimizin de benzer ürünler ile katıldığı fuarda, bitiriş, işlevsellik ve dizayn becerilerimizle Avrupalı kullanıcıları ve üreticileri etkilemeyi başardık” şeklinde konuştu.

Bu yıl ki IAA’da ziyaretçi yoğunluğu çok olmasa da ziyaretçi kalitesinin memnun edici olduğunu söyleyen Şentürk, şöyle devam etti: “Katılımcının azalması tatsızdı ancak çakışan diğer fuarları da göz önünde bulundurursak beklenen bir durumdu. En sevindiricisi ise 120’nin üzerinde Türk katılımcının olmasıydı.” Bauma Fuarı için Münih’te olacağız “Fuarda yeni bayi potansiyeli bulunan firmalar ile görüşmek sevindirici. Ayrıca yeni siparişler de fuarın tuzu biberi oluyor” diyen Şentürk, “Pandemi sonrası fuar alışkanlıklarının oturması için bir süre daha geçmesi gerektiği. Ancak Avrupa ticari araçlar pazarının en önemli fuarının toparlanması için önündeki 2 yıllık süreç çok önemli. Biz Ekim ayında Bauma Fuarı için Münih’te olacağız. Burada da inşaat sektörüne yönelik ürünlerimizi sergileyeceğiz” dedi.

Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt, binek araçlardan ağır ticariye kadar geniş bir yelpazede elektrikli dönüşümün dünya çapında önemli oyuncuları arasında yer aldıklarını belirtti. Bu yıl Temmuz ayında Romanya’daki Ford Craiova fabrikasını satın alarak şirketin üretim operasyonlarını binek araçları kapsayacak şekilde genişlettiklerini belirten Özyurt, Türkiye’deki elektriklenme yolculuğunu Romanya’da da devam ettireceğini sözlerine ekledi. Türkiye’de üretilecek yüzde 100 elektrikli ağır ticari aracı ve geleceğin bağlantılı, otonom sürüş teknolojilerine yönelik ileri teknoloji hamleleri ile global yolculuklarını hız kesmeden sürdürdüklerini aktaran Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan, şu anda 43 ülkede olduklarını 2024’te ise 50 ülkeye ulaşmayı planladıklarını belirtti.

İç aydınlatmada kullanılan Flexi ürünlerini de sergileyen Aspöck, soğutucu kasaların iç aydınlatmalarında toplu taşıma araçları için de bu ürünleri sunuyor.

Türkiye’nin en köklü treyler üreticilerinden Aksoylu da fuara ilk defa katılanlardan. Fuara iki adet araç ile katıldıklarını belirten Aksoylu Trayler ve Römork A.Ş. Genel Müdürü Caner Aksoylu, “Bir tanesi çoklu araç taşıma yarı römorkuydu. Piyasada en çok tutulan aracımızın güncel halini müşterilerimize sunduk. Diğer aracımız ise çok amaçlı bir yarı römork olup, özel kuyruk yapısı sayesinde kolay yükleme sağlıyor” şeklinde bilgi verdi. “İlk defa katıldığımız için heyecanla başladığımız fuarı keyifle tamamladık” diyen Aksoylu, fuarı şöyle değerlendirdi: “İnsanlar bu tarz etkinlikleri özlemişler. Bizim için de gerek müşterilerimiz gerekse potansiyel müşterilerimiz ile ikili temaslarımız yoğun bir şekilde gerçekleşti. IAA 2022 fuarı genel olarak verimli geçti. Pandemi sebebi ile bir süredir görüşemediğimiz müşterilerimiz ile direkt temas kurma şansı yakaladık. Bundan sonra ürün grubumuza yönelik sektörel fuarlara katılım için gerekli ön çalışmalara başladık.” Fuarda elektrikli araçların azımsanmayacak derecede artması ve çevreye verilen önemi gördüklerini kaydeden Aksoylu, yeni ürünlerin geliştirilmesinde kendilerinin de bu doğrultuda çalışacaklarını söyledi.

Ticari araç ve treyler aydınlatma sektörünün önemli tedarikçilerinden Aspöck, IAA’da 45’inci yılında müşterileriyle buluştu. Yeni ürünlerini fuardaki geleneksel alanında sergilediklerini kaydeden Aspöck Türkiye Genel Müdürü Selçuk Akman, müşteriler tarafından bürük ilgi görmesi beklenen yeni nesil Ecoled III lambalarının Portekiz fabrikasında üretildiğini kaydetti. Bütün fonksiyonları led teknolojisi üzerine kurulu olan Ecoled III yan park lambalarının sinyal vermesini sağlayan sistemi de için de barındırdığını da kaydeden Akman, bu ürünün 2023 başından itibaren müşterileri tarafından büyük ilgi görmesini beklediklerini aktardı.