Analiz

Lojistik öğrencileri duayenlerle buluştu

Lojistik öğrencileri duayenlerle buluştu Pegasus Kargo ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliği ile bu yıl 4.’sü düzenlenen “Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı” 8 Ekim’de BAU Beşiktaş Kampüsü’nde gerçekleştirildi. 300’e yakın öğrenci ve 100 aşkın uluslararası üst düzey yöneticinin katılımıyla gerçekleştirilen konferansta öğrencilere Pegasus tarafından yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere uçak bileti de hediye edildi.

Gençler geleceğe hazır olun Konferansın açılış konuşmasını yapan Pegasus Kargo Direktörü Aydın Alpa, lojistiğin tüm sektörler için çok önemli olduğunu ve gençlerin gelece hazır olması gerektiğini vurguladı. “Lojistikte çalışın ya da çalışmayın sizi bir şekilde etkiliyor” diyen Aydın Alpa, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı’nın hem sektörü bir araya getiren hem de özellikle sektörde kariyer yapmak isteyen öğrenciler için eğitimin ve deneyimin bir araya geldiği bir ortam sağladığını ifade etti. Lojistik öğrencileri deneyimle bulaştırmaya devam edeceklerini belirten Aydın Alpa, sektördeki diğer oyuncuların da bu konuda çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.

Alpa, “Türkiye coğrafi konumu gereği bölgenin önemli bir lojistik üssü ve bun anlamda önümüzdeki dönemde sektörün daha da büyümesini bekliyoruz. Yakın gelecekte sivil havacılıktan alınacak izinlere bağlı olarak uçuş ağımızı genişletmek için yatırımlarımızı ve hazırlıklarımız devam ediyor. Bugün Pegasus Havayolları olarak hava kargo alanında 37 ülkede, 94 noktaya taşımacılık yapıyoruz” dedi.

Türkiye’nin iki adım atması gerekiyor Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölüm Başkanı Doç. Dr. Deniz Gökçe de katılımcılara Türkiye ekonomisi hakkında bilgi verdi. “IMF 2015 Nisan Global Büyüme Raporu’nda 2014’te 3.4 büyüyen dünya ekonomisi 2015’te 3.1’e düşüyor. 2016’da yüzde 3.6 olacağı öngörülüyor. Bu raporda Türkiye’nin 2014 büyüme oranı yüzde 2.9’du, bu yıl yüzde 3.0 büyümesi bekleniyor. 2016’da ise Türkiye’nin yüzde 2.9 büyümesi öngörülüyor.” diyen Gökçe, FED’in Ekim ayında faiz artırımı yapmayacağını söyledi. Gökçe sözlerine şöyle devam etti: “Peş peşe seçimler bize yaramadı. Hükümetin kurulması gerekiyor. Üçüncü çeyrekte yüzde 0’a yakın bir büyüme olacak. Dünyada bütün gelişen ülkeler döviz kuru baskısı altında, Türkiye de döviz kuru baskısı altında. Türkiye, Avrupa’nn en düşük bütçe açığı olan dört ülkeden biri arasında yer alıyor. 15 yıl kadar önce Avrupa’nın bütçe açığı olan ülkelerden biriydi. Türkiye’nin iki tane adım atması lazım. İnsanımızı daha ileri teknoloji kullanacak şekilde eğitilmesi ve kullanılması lazım. Hangi hükümet kurulursa kurulsun.”

Lojistiğin önündeki engel ticaretin önüne konulan engeldir Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu Türkiye’nin ihracatında hava kargonun payı yani 150 milyar dolarlık ihracatımızdaki payı yüzde 10 oranında olduğu bilgisini verdi. “Artık lojistik insanların bir an önce bir mala ulaşma ihtiyacı. Bu gelişen ülkelerin ve insanların yeni yapısı olduğunu söyleyen Nuhoğlu, taşımalara getirilen her ek maliyet ve ticaretin teslim noktasına varışını engelleyen her kısıtlamanın, ticaretin alıcı ve satıcı tarafında yük getirdiğine dikkat çekti. Nuhoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu noktada sizlerle, Temmuz ayında yayınlanan ve Türkiye ile AB arasında bir karayolu yük taşımacılığı anlaşmasının olası etkilerini inceleyen bir Etki Analizi çalışmasının sonuçlarını paylaşmak isterim. Buna göre, Türk plakalı araçlara AB ülkeleri tarafından getirilen taşıma kotaları ve transit ücretleri gibi kısıtlamalar nedeniyle Türkiye-AB ticaretinin toplamda 3.5 milyar Euro’luk bir kayıp yaşadığı teyit edilmektedir. Bu kayıp, AB’den Türkiye’ye mal gönderenler için 1.6 milyar Euro tutarındadır. Bu kayıpların özellikle tekstil ve makine sektörlerindeki üretimlere yansıdığı belirtilen raporda açıkça “malların serbest dolaşımının kısıtlanmasının işgücü, ticaret ve üretim hacimlerine olan etkileri” ortaya konmaktadır. Sadece kotalar yüzünden AB tarafı 14 bin istihdam imkanından, Türkiye tarafı da 25 bin kişinin istihdam olanağından yoksun kalıyor.”

Çetin Nuhoğlu: "Lojistik sektörü, görüldüğü gibi, her alanda makro politikaları ve mekanizmaları tetikleyebilecek bir güce sahip. Her sektörü etkilediği için, bu alanda yapılacak iyileştirmeler, ekonomi ve toplumun bütünü için olumlu sonuçlar veriyor. Bu sektörü besleyecek olan akademik kurumlarımız ve öğrencilerimizdir. Sizleri bu sektörde daha fazla görmeyi arzu ettiğimizi belirtmek isterim."

Demiryolu, denizyolu ve karayolunu bağlayan ilk şirket olmak istiyoruz Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Hizmetleri Gurup Başkanı Diena Arcas şunları söyledi: “Türkiye çok önemli bir coğrafyada yer alıyor. Arcas, son 100 yıldır bu şanslı coğrafyada kendini şirketini kurdu. Türkiye, uluslararası geçiş bölgeleri içinde çok önemli bir merkezde bulunuyor. Sektörün devlet destekli önemli projelere ihtiyacımız var. Türkiye’de denizyolu, demiryolu ve karayolunu tam olarak bağlayan bir şirket yok. Arkas olarak hedefimiz bunu başaran ilk firma olmak. Devletin lojistiği desteklemesi gerekiyor. Eğer Türkiye diğer ülkelerle rekabet etmek istiyorsa lojistiği desteklemeli.”

Damco Doğu Akdeniz Bölgesi CEO’su Okyay Öztuğran endüstrinin gelişimini etkileyen süreçleri ayrıntılı bir şekilde aktardı. Üretimde 5 ayrı gruptan bahseden Öztuğran, bunların lojiği nasıl etkileyeceğini anlattı.

Operasyon Kontrol Merkezi (OCC ) Müdürü Ümit Kula, Pegasus havayollarının tüm filosu ve planlanmış tarifesinin operasyonunu planladıklarını ve takibini yaptıklarını ifade ederek, uçuş planlaması, uçuş takibi, ekonomik planlama, hava durumu, yük durumu gibi konuları aktardı.

Reibel Taşımacılık Başkanı Arif Badur da proje kargo taşımacılığında hava charter operasyonları ile ilgili bilgi verdi. Söz konusu taşımaların diğer taşımalara göre farklılığından bahseden Badur, yaptıkları çalışmalardan örnekler gösterdi. Badur, öğrencilerin ilgisini çeken dünyanın en büyük kargo uçağı ile ilgili yaptığı projelerden de bahsetti.

Avrupa’da ilk 10 arasında yer almayı planlıyoruz Ekol Lojistik Genel Müdürü Murat Boğ, Türkiye’de lojistiğin her yıl yüzde 15’in üzerinde büyüme sergilediğini vurguladı. Ekol’ün lojistik servis hizmetlerinde THY gibi marka olmak istediğini anlatan Boğ, geçen yılı 400 milyon euro üzerinde (Ro-Ro hariç) kapattıklarını ve 4 binin üzerinde karayolu filosuna sahip olduklarını anlattı. 1,5 milyar Euro ile Avrupa’da ilk 10 şirket arasında yer almak istediklerini belirten Boğ, 11 farklı ülkede yer aldıklarını söyledi. Türkiye’de Ar-Ge si olan tek lojistik firması olduklarını vurgulayan Boğ, yeşil konusunda da önemli adımlar attığına değindi.

Lufthansa Cargo Türkiye Müdürü Hasan Hatipoğlu, dünyada 2020 yılında 26,7 milyon ton büyüklüğe ulaşmasını beklediklerini söyledi. Almanya’nın 2013 yılında taşınan emtianın mal değerinin 202 milyar dolar olduğunu söyleyen Hatipoğlu, hava kargoda değerli eşyaların taşındığına değindi. Havacılıkta dijitalizasyonun da önemine değinen Hatipoğlu, Türkiye’nin bu konuda geride kaldığını söyledi. Hatipoğlu sözleri şöyle sürdürdü: “Lufthansa Cargo’nun 2012 yılında belirli yükler için elektronik dışında yük almadık. E-AWB, yüzde 2.8’den yüzde 26’lara getirmeyi başladık. İyi bir gelişme ama yeterli değil.”

Pegasus Havayolları Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Serhan Ulga, havayolu yolculuğunun herkesin hakkı olduğuna inandıklarını ve 2005 yılından 2015 yılının ilk altı ayına kadar 103 milyon 600 bin yolcu taşıdıklarını söyledi. Yolcuların, düşük fiyat, zamanında kalkış, yeni uçaklar ve uçuşlarını kişiselleştirmeyi istediklerini anlatan Ulga, Pegasus’un bu taleplerden yola çıkarak hareket ettiğini kaydetti. Pegasus’un, yaş ortalaması 5,16 olan toplam 65 uçaklık filosuyla operasyonlarını sürdürdüğünü, bu özelliği ile Avrupa’nın en genç 5 filosu arasında yer aldığını vurgulayan Ulga, “Pegasus modeli şöyle: Low cost network, yüzde 28 uluslararası transit misafir, Düşük fiyat, Zamanında kalkanuçaklar, Yeni uçaklar Zamanında kalkış oranı 2015 ilk 6 ay %84,16, Ana iletişim kanalı: www.flypgs.com, Ek hizmetler Pegasus Plus; Misafir Sadakat Programı, Codeshare anlaşmaları ve Kargo taşımacılığı.” şeklinde konuştu.

Serhan Ulga pazar paylarının olağanüstü bir şekilde arttığını, içhatlarda 2015 yılının ilk 6 ayında yüzde 27.82 olarak pazar payının gerçekleştiğini, dış hatlarda da bu oranın yüzde 10.44’e yükseldiğini vurguladı.

Etihad Cargo Başkan Yardımıcısı David Hugh Kerr ise 2003 yılından bugüne kadar hızlı bir gelişim gösterdiklerini 100’ün üzerinde filoya sahip olduklarını anlattı. 118 noktaya ulaşabildiklerini belirten Kerr, 2015 yılında Madrid, Kolkata, Edirburg, Entebbe, Hong Kong destinasyonlarını ağlarına eklediklerini söyledi. Kerr, öğrencilere havayolunda değişen trendlerinden ve hava kargodaki teknoloji kullanımını da anlattı.

Dusseldorf Havalimanı Kargo Genel Müdürü Gerton Hulsman, Avrupa ve Asya arasında hava trafiğinin arttığını vurguladı. Hulsman, kıtalararasındaki artışlara paralel olarak mevcut rotalarda da artış yaşanacağını dile getirdi.

UPS Avrupa Freight Forwarder Başkanı Jens Poggensee , UPS’in lLojistik sektörünün öncülerinden biri olan olduğundan bahsederek firma hakkında şu bilgileri verdi: “UPS, dünya çapında 400.000’in üzerinde çalışanımızla 220’den fazla ülke ve bölgede Türkiye’de ise 81 ilde, ekspres paket ve kargo taşımacılığı, tedarik zinciri çözümleri, gümrükleme ve depolama hizmetleri sunmaktadır. UPS, kendine ait 237 uçaktan ve 300’ün üzerinde kiralık uçaktan, 100.000’i aşkın kara taşımacılığı aracından oluşan filosuyla büyük bir taşımacılık ağına sahiptir ve dünya çapında 900’e yakın hava ve deniz operasyon tesisi işletmektedir. UPS olarak dünya üzerinde faaliyette olan hemen hemen tüm havalimanlarında hizmet veriyoruz.”

2014 yılında UPS, küçük paket segmentinde dünya çapında 4,6 milyar paket ve zarf teslimatı gerçekleştirdiğine işaret eden Jens Poggensee, UPS’in geçen yıl 58,2 milyar Dolar küresel gelir elde ettiğini söyledi.

ISG Kargo Operasyon ve Pazarlama Müdürü Harun Ay, genel olarak kargo ve evrak taşınmasında kullanılan havayolunda Uluslararası Ticaretin yüzde 8’ini taşıdığını ifade etti. ilk bakışta Hava Taşımacılığı yolcu taşıması için daha çok kullanılıyor gibi gelse de aslında kargo taşımadan yapılan yolcu seferlerinin çok küçük bir kısmı karlı olabildiğine işaret eden Ay, “Günümüzde Havayolu şirketlerinin sayısının ve rekabetin gittikçe artması yolcu ücretlerinin düşmesine sebep olduğundan ötürü kargo taşınmasının önemi daha da artmaktadır. İşte bu bilinçle hareket eden kargo firmaları ve acenteleri en iyi hizmeti hızlı bir şekilde ve zamanında sunmanın gerekliliğinin farkındalar.” dedi.

Harun Ay, sektörle ilgili güncel bilgileri de şu şekilde paylaştı. “Ticaretimizin yoğun olarak yaşandığı Çin ve diğer Asya ülkelerinden bir malın denizyoluyla gelmesi yaklaşık bir ay alırken havayolunda bu süre 12 saate inmekte yine aynı şekilde Amerika ve Afrika’nın en uç noktalarına yapılan bir uçuş ortalama 11 saat almakta. İşte bu hız faktörü maliyetlerin artmasına temel sebep olarak karşımıza çıkarken esnek bir hizmet verebilmenin önemini de arttrıyor. Ülkemizde ki hava kargo taşımacılığının yarısına yakın kısmı Türk Bayrak Taşıyıcı yolcu ve kargo uçakları tarafından taşınıyor olsa da faaliyet gösteren bir çok uluslararası şirket (16 Havayolu şirketi) de hali hazırda pazarda mevcut durumda. Türkiye faaliyet gösteren bütün bu firmalarla birlikte hava taşımacılığında Avrupa’da 8. ve Dünya’da 22. sırada.”

Aviation Services Holding EOOD CEO’su Michail Dantchev, hava kargonun çok büyük bir endüstri olduğuna işaret ederek küresel ekonomiye 2,4 trilyon dolar katkıda bulunduğunu söyledi.

ABDA Group Kargo Bölge Müdürü Nilan Gunatilaka ise 1998 yılında Malezya’da kurulduklarını ve yolcu, kargo ve bagaj hizmetleri verdiklerini söyledi. Pegasus Cargo ile yaptıkları çalışmalardan da bahseden Gunatilaka, ABDA Group’un Total Cargo Managements (TCM) anlayışını öğrencilere anlattı.