Analiz

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı

Pegasus Hava Yolları Kargo Direktörlüğü ve İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi işbirliği ile düzenlenen 5. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı’na öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Konferansın ilk gününde Türkiye ve dünyadaki lojistik gelişimler öğrencilere aktarıldı ve lojistik mesleğinin önemine değinildi. Konuşmacılar özellikle öğrencilerden yabancı dil ve kişisel gelişim konularında kendilerini yetiştirmeleri gerektiğini vurguladılar.

Lojistiğin gelişimini eğitimle katkı sağlayacağız Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Okumuş, son 10 yılda lojistik sektörünün gelişimine yönelik önemli yatırımlar olduğuna işaret ederek, “Türkiye’nin 2023 hedeflerine giden yolda kritik sektörlerden biri lojistik sektöründür. Bu hedeflere ulaşmak için lojistik sektörünün önemli yatırımlara ve projelere ihtiyacı vardır. 3. Köprü, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul gibi önemli projeler lojistiğin gelişmesinde önemli etken olacaktır. Lojistik sektörünün gelişmesine vereceğimiz eğitimlerle katkı sunmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

‘kalandan da nasıl küspe yapabiliriz Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane, lojistiğin tedarik zinciri demek olduğunu net görenlerden ve bilenlerden biri olduğunu, lojistiğin iki taşıyıcı kolu olan maliyet ve optimizasyonun kendi işlerinde çok önemli olduğuna değindi. Artık ‘sinekten yağ çıkarma’ tabirinin ötesine geçip, ‘kalandan da nasıl küspe yapabiliriz’i hesapladıklarını aktaran Nane, “Türkiye, bu bölgenin merkez üssüdür ve öyle kalacaktır. Hava taşımacılığı olmadan lojistik olmaz. Çünkü, başka hiçbir taşıma modunda sabah yüklediğiniz ürünü öğleden sonra ilgili yere ulaştıramazsınız” dedi.

Sektörün yaptığı en doğru yatırım UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, lojistik fakültesinin her zaman sektörün yüz akı olduğunu, imece usulü ile 4 milyon dolar harcadıklarını ifade ederek “Belki de sektörün yaptığı en doğru yatırımdı. Bu okulun fakülteye dönüşmüş olması ve sektöre eğitimci yetiştirecek olması gerçekten beni binanın yeni kurulması kadar heyecanlandırıyor.” dedi. Lojistik sektörünün hizmet ihracında 14.44 milyar dolar ile turizmden sonra geldiğini ifade eden Nuhoğlu, 2023’te bu rakamın 60 milyar dolara ulaşacağını kaydetti. Lojistik performansımızda sürekli bir iyileşme trendi yakalanmasına karşın, izlenebilirlik ve zamanında ulaşımda geride kalındığını ifade eden Nuhoğlu, bunda Avrupa Birliği tarafından getirilen engel ve yasakların payı olduğunu savundu. Nuhoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Lojistik sektörü büyüyor. Lojistik sektörünün toplam GSYH’daki payı yüzde 15. İhracat kaynaklı büyüme modelimiz var. Karayolunun payı hala artıyor ama en büyük artışlardan biri havayolunun payı artıyor. Toplam taşımaların içinde ihracatta yüzde 10’u havayolu ile taşınıyor. Lojistik hizmet sağlayıcı pazarının büyüklüğü 20 milyar dolar.”

Lojistiği bir de Mehmet Nane’den dinleyin “Mehmet Nane’ye ayrı bir parantez açmak gerekir. Daha önce CarefourSa, Teknosa gibi dev kuruluşlarda yöneticilik yapan Mehmet Nane’den lojistik öğrencilerinin öğreneceği çok şey var. Lojistiği lütfen bir de ondan dinleyin! Dünyada önce tarım, sanayi, finans ve şimdi de bireyin öne çıktığı bir dönem yaşıyoruz. Suriyeli bir babadan olma ABD vatandaşı bir Steve Jobs çıkıyor, Türkiye’nin ekonomik birikimini tek başına ortaya çıkaracak proje üretiyor. Sayın Mehmet Nane de, aranan kişidir. Carefour’dan ayrılırken en az 1.000 kişinin peşinden koştuğuna inanıyorum. İşte bu bireyin gücüdür.” diyen Nuhoğlu, şimdi ise bireyin ön plana çıktığı dönemi yaşadıklarını söyledi. “Türkiye’de bugün bireyin kendini geliştirebileceği her türlü imkan var.” diyen Nuhoğlu, lojistik öğrencilerinin mutlaka İngilizce bilerek mezun olması gerektiğini vurguladı.

Pegasus havacılığı da büyüttü Pegasus Hava Yolları Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk, ‘Uçmak herkesin hakkı’ diye yola çıktıklarını ve geçtiğimiz yıl 22 milyon misafir taşıdıklarını söyledi. “Ben İstanbul’da doğdum İstanbul’da büyüdüm ama uçağa ilk defa 20 yaşında bindim. Artık ilk ne zaman uçağa ne zaman bindiğimiz bir hatıra olmaktan çıktı.” diyen Öztürk, Pegasus’un büyümesi sektörün de büyümesini getirdiğini, son 5 yılda yüzde 90’ların üstünde büyüme yaşandığına dikkat çekti.

Pegasus Kargo model oldu “Pegasus Kargo’nun da benzer bir başarı öyküsü var. Bu yeni iş modelimiz içinde kargo taşımacılığını da başlattık. Bu modelde kargo operasyonu yoktur ama biz bu konuda model olduk. 97 noktada kargo operasyonmuzu yönetiyoruz. Sadece tonaj olarak değil, ciro olarak da önemli artış sağladık. Kargoda fark yarattığımız şey hizmetimiz.” diyen Öztürk, Pegasus Kargo’nun kuvvetli bir ekibi olduğuna işaret etti. Sürekli pazarlama faaliyeti ile müşterilerinin dinleyerek onların istediği hizmeti sunmaya çalıştıklarını anlatan Öztürk, “Hasarsızlık ve kayıp kargo oranımız oldukça düşük. Pegasus Kargo’nun 11 yılda geldiği noktadan çok mutluyuz. Türkiye’de gerçekten çok ciddi kargo potansiyeli var. Hem dünyada hem de Türkiye’de hava kargoya olan talepleri de dikkate alarak çalışmamızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.

Konferansa olan ilgi beni mutlu etti 4 yıldır sektör ve üniversiteleri buluşturduklarını belirten Pegasus’un Kargo Direktörü Aydın Alpa da, “Bu yıl beşincisini düzenlediğimiz organizasyonu ilk kez bir devlet üniversitesinde yapıyoruz. Buradaki ilgi beni mutlu etti. Bundan böyle de her yıl devam edeceğimizin bilinmesini isterim” sözlerinin devamında, “Bugün iki özel misafirimiz var. 40 yıldır bizimle yürüyen Gürol Yüksel ve Müjdat Yücel’i takdim ediyorum” diyerek iki duayen hava kargocuya hizmetlerinden dolayı birer plaket verdi.

İşte bizim sihrimiz! Pegasus Hava Yolları Yer İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Uğurluteğin, havacılıkta ve kargoda yer işletme bölümünün önemli bir yer tuttuğunu, misafirlerin ve bagajının havalimanına girişinden varış istasyonundan çıkışına kadar süren tüm operasyonel süreçlerin verimlilik odaklı ve yerel ve uluslararası mevzuatlara uyumlu olarak sağlanmasından sorumlu olduklarının altını çizdi. Uğurluteğin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize en çok sorulan soru siz lowcost havayolu değil misiniz, neden kargo taşıyorsunuz? Çünkü dünyada low-cost şirketleri kargo taşımaz. Bu soruya biz de işte bizim sihrimiz bu diyoruz. Tüm bu opersayonları yaparken en çok emniyete ve zamanında kalkışa önem veriyoruz. Biz havacılığı başlatmadık ama değiştirdik diye bir sözümüz var.”

Yük ve yolcu dağılımı yakıtı ve uçuş güvenliğini etkiler Pegasus Kargo Operasyon Kontrol Merkezi (OCC) Müdürü Ümit Kula, operasyon kontrol merkezi olarak ana hatları ile iki tane iş yaptıklarını bunları; uçuşun planlanması ile operasyonun kontrolü ve takibinin yapılması olarak sıraladı. “Günde ortalama 500 uçuşun planlamasını yapıyoruz. Her bir uçuşun, Türkiye ve ilgili yabancı ülke otoritelerin kurallarına uygun ve emniyet kurallarına uygun bir şekilde planlamasını yapıyoruz. Bizim ana görevimiz bir uçuşta bir gecikme oldu ise sonrası uçuşun gecikmemesine çalışmak. Biz her uçağın zamanında destinasyonuna gitmesi için çalışıyoruz.” diyen Kula, yük ve yolcu dağılımı uçakta ne kadar dengeli olursa o kadar ekonomik uçtuğunu kaydetti. Kula, öğrencilere yükleme ve boşaltma kurallarına göre yapılmadığı takdirde neler olabileceğini fotoğraf ve videolarla gösterdi.

Değer yaratın farklı olun İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yardımcı Doç Dr. Gültekin Altuntaş, fakültede yönetici adayı yetiştirmek için bir eğitim tasarladıklarını söyledi. Kişilerin de firmalar gibi fırsat ve tehdit analizi yapması gerektiğini savunan Altuntaş, “Bilimsel araştırmalar şunu gösteriyor. Bir iş ararken ya da bir proje yaparken güçlü yanlarınıza odaklanmanız gerekiyor. Zayıf yanlarınıza odaklanırsanız zaman kaybedersiniz.” şeklinde konuştu. Sektörde önemli bir yabancı dil sorunu olduğunu da dile getiren Altuntaş, konu hakkında şunları söyledi: “Bunun için önce kendi dilimizi doğru kullanacağız. Sonra İngilizce daha sonra da Türkiye’nin ticaretinin geliştiği ülkelerden birinin dilini öğreneceğiz.”

İletişim çağında olmalarına karşın bireylerin iletişmediklerini vurgulayan Altuntaş, öğrencilere konuşmaktan çekinmemelerini ve fikirlerini acıkmaları konusunda öneride bulundu. “İyi bir yönetici olmak için 3 önemli nokta. Teknik beceri gerekliliği, insan ilişkileri becerisi gerekliliği, kavramsal beceri gerekliliği. Hangi kademede olursanız olun insan ilişkileri düzeyi değişmiyor.” diyen Altuntaş, sözlerine şöyle devam etti: “Değer yaratmanız gerekiyor. İşletme için hangi çalışan değerlidir. Müşteriye iki farklı yönle değer önerilir. Müşteri olarak buna ucuz olduğuna inandığınız için veya farklı olduğunu düşündüğünüz için alırsınız. İşveren müşteri ise yani sizi istihdam edene göre, ya ucuza çalışırsınız ya da farklısınızdır. Temel derdimiz kendimizi diğerlerinden farklı hale getirmek.”

IATA, e-AWB’yi yüzde 56’ya çıkarmak istiyor IATA Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan Proje Yöneticisi Okan Oğur, IATA’nın görevleri ve amaçları hakkında bilgi içeren bir video paylaştı. Yaklaşık 3 milyar ton yükün havayoluyla taşındığı bilgisini veren Oğur, havacılıkta doküman akışının karmaşıklığından bahsetti: “18 farklı belge 36 kez 9 paydaşa gönderiliyor.” diyen Oğur, söz konusu durumun havacılığın gelişmesine engel olduğunu açıkladı. 10 yıl önce e-AWB uygulamasına geçildiğini ve dünyanın yüzde 30’unun dijitalleşme sağlandığına dikkat çeken Oğur, IATA’nın bu oranı yüzde 56’ye çıkarmak olduğunu söyledi.

Ekol 3 yıl içinde iki kat büyüyecek Ekol Lojistik Taşımacılık Genel Müdürü Murat Boğ, Ekol Lojistik’in gelişimi ve marka yolculuğunu anlatarak lojistik trendeler hakkında bilgi verdi. “Ekol entegre lojistik çözümleri sunuyor. Ro-Ro şirketimizle birlikte 600 milyon Euro ciroya ulaşacağız. 750 bin metrekarelik kapalı depolama alanımız var. Türkiye’nin aynı çatı altında 250 bin metrekarelik tesisini Çayırova’da açacağız. Ekol Lojistik olarak ortalama yüzde 25 büyüyoruz. Sektör ortalaması yüzde 15’tir. Türkiye lojistikte ön plana çıkabilir. Biz Ekol’ü önce Avrupa’da sonra dünyada marka haline getirmeyi amaçlıyoruz.” Ekol’ün dünya genelinde Avrupa ağırlıklı olmak üzere kendi şirketleri olduğunu söyleyen Murat Boğ, 15 ülkede kendi ekip ve kaynaklarıyla faaliyet gösterdiklerini 2017’de 20 ülkeye ulaşacaklarını söyledi. Almanya dışındaki diğer tüm ülkelerde yerel yöneticileri kullandıklarını vurgulayan Boğ, öğrencilere yeşil lojistik alanında yaptıklarını çalışmalardan da bahsetti. Yılda 6 milyon Euro’yu Ar-Ge’ye ayırdıklarını söyleyen Boğ, gelecek üç yıldaki hedeflerini şöyle açıkladı: “5 bin olan araç sayısını 10 bin adede, 40 olan trenyolunu 80 adede, 5 olan Ro-Ro gemisini 11 adede, doğrudan yatırım yaptığımız 17 olan ülke sayısını 28 adede, 750 bin metrekare olan depolama alanımızı 1,5 milyon metrekare kapalı alana çıkarmayı planlıyoruz.”

Yeni jenarasyonda sebat ve sadakatta sıkıntılı Borusan Lojistik Uluslararası Taşımacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Savaş Yaşar, Borusan Lojistik’in yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımlarından bahsederek sektöre kazandırdıkları iki yenilikçi hizmetten bahsetti. ETA ile müşteri ve yurtiçi taşımacısını buluşturduklarını aktaran Yaşar, 17 bin kamyon kamyon sürücüsüne ulaştıklarını söyledi. Yaşar, Bukoli’de 500 teslim noktasını geçtiklerini ve bu alanda hızlı bir büyüme sergilediklerini söyledi. Savaş Yaşar, öğrencilere kariyer planlamalarında tavsiyelerde bulundu: “Nerede başlayacağınıza çok iyi karar vermeniz gerekiyor. Yapacağınız plan doğrultusunda gireceğiniz işte farklı yetkinlikler ön plana çıkarmanız lazım. Ben işe alırken nelere dikkat ediyorum? Bir kere ne istediğini bilen biri olması çok önemli. Niye bu şirkete çalışmak istiyor bu şirkete ne getirecek? Sizin jenerasyondan yaşadığım en çok sıkıntı. Sebat ve sadakat. Hemen neden terfi alamıyorum gibi sonuçlarla karşılaşıyoruz. Biraz burada sabretmek lazım. İnsana yatırım yapan firmalarda zamanla karşılığını bulursunuz. Çalışkan olması lazım. Kişisel ve iletişim özeliği çok önemli. Halen fark yaratmanın bireysel iletişim becerisi olduğunu düşünüyorum. Üstünü, altını yönetme, gerekse de müşterileri yönetme. Fark yaratma adına çırpınıyorsunuz, müşteri sonunda sizinle olan iletişimine bakıyor.”

Doğru yerdesiniz Saudi Airlines Cargo Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rainer Muller, öğrencilerin ilgisini çeken bir konuşma yaptı. 3 yıldır Türkiye’de olduğunu söyleyen Muller, kızına Türkiye’de doğduğu için Leyla ismi verdiğini ve Türkiye’de olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. “Buradaki yöneticilerin hepsi sizin gibi başladılar. Birkaç yıl sonra siz bu sahnede olacaksınız.”diyen Muller, konuşmasına şöyle devam etti: “Yemek esnasında başka bir fakülteden bir öğrenci yanıma gelip bana gelip Almanca konuşarak burada ne yapıyorsunuz dedi. Endüstri mühendisi öğrencisiymiş. 500 metre ötedeki lojistik bölümünden habersiz. Sizler tam olarak doğru yerde oturuyorsunuz, doğru seçim yaptınız çünkü gelecek burada. O makinesini üretsin, onun ürettiği makineyi siz taşıyacaksınız. Ekonomiyi bir araya getirecek olan sizsiniz.” Dünyanın en zengin ikinci adamının (Ortega) lojistik sayesinde para kazanabildiğini anlatan Muller, Zara’nın dünyanın her yerinden İspanya’ya ürün taşındığını ve havayollarının en önemli müşterilerinden biri olduğunu kaydetti. Muller, uçak bileti çekilişini kazanan öğrencinin staj yapma isteğini de takdir ederek, öğrenciyi kendi kurumunda staj yapması için davet etti.

Hava kargoya gelin Lufthansa Cargo AG Türkiye Genel Müdürü Hasan Hatipoğlu, bu konferansın gelenekselleştiğini ve Türkiye’nin birçok yerinden teklifler gelmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Lufthansa Cargo hakkında bilgi öğrencilere bilgi veren Hatipoğlu, 117 bin çalışanı, içerisinde 400’ün üzerinde ayrı firma bulunduran Lufthansa’nın dev bir firma olduğunu dile getirdi. “Lufthansa kargo ölçülebilir kalitede yüzde 88.6 teslimat ve yüzde 84’lük söz verilen uçurma verilerinde dünyanın en iyi sonuçlarını almaktadır. Müşteri memnuniyet anketinde çok iyi noktalardayız.” diyen Hatipoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Sektör verileri araştırmasına göre en büyük kalemi otomotiv ve makine parçaları alıyor. İkinci sırada ileri teknoloji ürünleri ikinci sırayı alıyor. Hammaddeler üçüncü sırada yer alıyor. Dördüncü sırada soğuk taşımalar.” Yeşil lojistik alanında da yaptıklarından da bahseden Hatipoğlu, Lufthansa’nın 2020’ye kadar karbon salımını yüzde 25 oranında azaltma hedefi olduğunu dile getirdi. 2007 den 2020 ye kadar hava kargonun gelişimine bakıldığında senelik yüzde 3.6 oranında büyüdüğünü ifade eden Hatipoğlu, öğrencilere hava kargoda kariyer yapmaya devam etti. Özellikle Ortadoğu firmalarının çok hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Hatipoğlu, öğrencilerin firmalara başvuru yapmalarından çekinmemeleri gerektiğini söyledi.