İsveç İstanbul Başkonsolosluğu ve UNDP Türkiye, sürdürülebilirlik konusundaki hedeflerini, düzenledikleri “İsveç’ten Sürdürülebilir Lezzetler” resepsiyonunda paylaştı. İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, sürdürülebilir bir gelecek için, gıda tüketiminin kritik olduğuna dikkat çekti.
Dünyadaki nüfusun artması ve buna bağlı olarak doğal kaynakların tükenmeye başlaması tüm ülkeleri sürdürülebilirlik konusunda daha bilinçli olmaya itiyor. Birçok ayrı faktörün tetiklediği iklim değişikliği ve karbon salımı ise en çok gıda sektörünü etkiliyor.
- Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar) bünyesinde, “2030’a kadar perakende ve tüketici düzeylerinde kişi başına düşen küresel gıda atığının yarıya indirilmesi ve hasat sonrası kayıplar dâhil üretimdeki ve tedarik zincirlerindeki gıda kayıplarının azaltılması” SKA 12.3 hedefi olarak belirlendi.
2. BM'ye göre, küresel olarak, üretilen gıdanın yaklaşık yüzde 14'ü hasat ve perakende arasında kaybolurken, toplam küresel gıda üretiminin tahminen yüzde 17'si boşa gidiyor.
3. BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre; sadece Türkiye'de her yıl 18 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Bu rakam Avrupa Birliği (AB) ülkeleri için 88 milyon tona çıkıyor.
Gıda kaybı ve israfı gıda sistemlerimizin sürdürülebilirliğini baltalarken, gıdalar kaybolduğunda veya israf edildiğinde, bu gıdayı üretmek için kullanılan su, toprak, enerji, emek ve sermaye dahil tüm kaynaklar boşa gidiyor.
İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton tarafından düzenlenen resepsiyon, sürdürülebilir bir gelecek için sürdürülebilir gıda sistemlerine dikkat çekmek, gıda israfına karşı mücadeleye destek vermek ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla organize edildi. 12 Ekim’de verilen davetin tarihi, duyarlılık yaratmak için özellikle 29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü ile 16 Ekim Dünya Gıda Günü arasında olacak şekilde seçildi.
İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson’un ev sahipliğini yaptığı gecede; İsveç Sarayı Şefi Nusret Altundağ’ın İsveç ve Türk mutfağının birleşimiyle sürdürülebilir gıdalardan hazırladığı özel menu misafirlere sunuldu. Hazırlanan menüde kullanılan malzemelerin doğal ve Ekim ayında Türkiye’de bulunabilen, mevsimsel ürünler olmasına özellikle dikkat edildi.
“Atıksız mutfak” uygulamalarının iklim değişikliğini önlemede önemli bir rolü olduğunu belirten İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson; “Hepimizin bildiği gibi, gıda israfı bir dizi sosyal, ekonomik ve çevresel sonuç doğuran en büyük küresel sorunlardan biri. İsveç; gıda israfıyla mücadele konusunda bir çok girişimde bulunarak ve sürdürülebilir gıda kültürünü teşvik ederek gıda israfına karşı mücadele de öncü ülkeler arasında yer alıyor” dedi.
Konuşmasına, gıda atığı hareketlerini durdurmaya yönelik düzenledikleri bilinçlendirme kampanyalarını ve özel sektör ile kamu sektörü tarafından geliştirilen yenilikçi çözümlere verdikleri desteği anlatarak devam eden Ericson, “İsveç Ulusal Gıda Ajansı, İsveç Çevre Koruma Ajansı ve İsveç Tarım Kurulu ile işbirliği içinde adımlar atarak, çiftlikten müşteriye ulaşan tüm süreç boyunca gıda israfını azaltmak üzere pek çok çalışma gerçekleştiriyoruz. İsveç Hükümeti, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamındaki Hedef 12.3'e uygun olarak; tüm gıda tedarik zinciri boyunca üretilen toplam gıda kaybını ve üretilen atığı azaltmayı hedefliyor. Bu hedefler; 2020'den 2025'e kadar toplam gıda atığı miktarını kişi başı en az yüzde 20 azaltmak ve 2025 yılına kadar gıda üretiminin artan payını, perakendeci ve tüketicilere ulaştırmak. Ayrıca İsveç Hükümeti olarak, Türkiye'nin “Sıfır Atık” girişimini, cesur ve iddialı planlarıyla sınırlı kaynakların verimli kullanımını teşvik etmesi, israfın önlenmesi, atıkların en aza indirilmesi ve yeniden kullanılması yönündeki çalışmaları bakımından oldukçaönemli buluyor ve destekliyoruz” dedi.
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise “COVID-19 pandemisi, yalnızca iki yıl içinde açlığın azaltılmasında elde edilen yirmi yıllık küresel ilerlemeyi tersine çevirdi.Bu dönemde ciddi gıda güvencesizliği olan insan sayısı iki katına çıkarak 135 milyondan 276 milyona ulaştı. Bu gerileme, tarımsal gıda sistemimizin ne kadar kırılgan olduğunu gösteriyor ve dünyadaki tüm insanların her zaman sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmasını sağlamak için gıda mevcudiyetini artırma ihtiyacının altını çiziyor. Gıda israfını ortadan kaldırmak, tüm çözümlerin çok önemli bir parçası.” dedi.
İsveç İstanbul Başkonsolosluğu Hakkında
İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, 1757 yılında satın alınan ve İsveç Hükümeti’nin yurtdışındaki en eski mülkü olan İsveç Sarayı’nda, tarihi Pera/Beyoğlu bölgesinde İstiklal Caddesi 247’de bulunmaktadır. Günümüzdeki saray 1870 yılında yapılmıştır ve 2020 yılında 150. Yaşını kutlamıştır.
İsveç Hükümeti’ni İstanbul’da temsil etmenin yanı sıra İsveç İstanbul Başkonsolosluğun ana faaliyet alanları, İsveç vatandaşları ve oturumu olan kişilere konsolosluk hizmetleri sunmak, İsveç’i, kültürünü ve değerlerini tanıtmak, Türkiye’deki İsveç Takımı’nın aktif bir üyesi olarak İsveçli şirketleri Türkiye pazarında desteklemek ve cinsiyet eşitliği dahil olmak üzere özellikle demokrasi ve insan hakları konularında sivil toplumu desteklemektir.Konsolosluk ayrıca, tüm Türkiye’den başvuru sahipleri için İsveç’e vize, ikamet ve çalışma izni gibi göç meseleleriyle ilgilenir.
Peter Ericson, 1 Eylül 2019 tarihinden beri Başkonsolos olarak görev yapmaktadır.
İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson Hakkında
Peter Ericson, 1 Eylül 2019 tarihinden beri İsveç İstanbul Başkonsolosu olarak görev yapmaktadır. Türkiye’deki görevine 4 yıl boyunca İsveç Rusya Büyükelçisi olarak görev yaptığı Moskova’dan geldi.
2010-2015 yılları arasında, Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Güvenlik Politikası Daire Başkanı ve Direktör Yardımcısı olarak görev yaptı. Genel olarak İsveç güvenlik politikasının yanı sıra İsveç'in Birleşmiş Milletler, NATO, AGİT, Avrupa Konseyi ile ilişkilerinden ve Avrupa Birliği'ndeki güvenlik politikası konularından, özellikle Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası'ndan (CSDP) sorumluydu. Terörle mücadele, yaptırımlar ve İsveç'in barış operasyonlarına katılımı da görevinin bir parçasıydı.
2010 yılında Stockholm'e dönmeden önce, İsveç'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği'nde Danışman olarak üç yıl görev yaptı. 2001-2007 yılları arasında Washington'daki İsveç Büyükelçiliği'nde Siyasi Bölüm Başkanı (Siyasi Danışman) olarak görev yaptı. Bundan önce de, yine Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Avrupa Güvenlik Departmanı’nda Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası Ofisi (AGSP) Başkanı olarak görev yaptı.
Ericson, Dışişleri Bakanlığı'na 1989 yılında katıldı. Bir yıllık diplomatik eğitimden sonra, 1990 yılında Moskova'ya atandı ve 1994 yılında Batı Avrupa Birliği'nin çalışma organlarında İsveç'i temsil etmek üzere Brüksel'e taşındı. 1998'de Stockholm'e döndü, konvansiyonel silahların kontrolü ve ardından AGSP üzerinde çalıştı.Peter Ericson, Stockholm Ekonomi Okulu’ndan ekonomi ve işletme alanında lisans derecesine sahiptir. Uppsala ve Stockholm üniversitelerinde Siyaset Bilimi, Sovyet ve Doğu Avrupa Çalışmaları, Rusça ve Fransızca eğitimi almıştır. Ana dili olan İsveççe ’ye ek olarak, akıcı derecede İngilizce ve Rusça konuşmakta ve Fransızca bilmektedir.8 maraton koşmuş biri olarak koşmaktan keyif alıyor ve gitar çalmayı seviyor.
Peter Ericson, ünlü İsveçli yazar Stina Stoor ile evlidir.