Çok sayıda ülkeden iş insanlarının, akademisyenlerin, bürokratların, politikacıların ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen zirvenin açılış konuşmasını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar yaptı.
Tatar, Türkiye ile Kıbrıs'ın potansiyelini birleştirmeye hazır olduklarını belirterek, gelecek nesillere refah dolu bir Türkiye ve Kıbrıs bırakma kararlılıklarını vurguladı. Tatar, eşitlik, adalet ve doğal kaynakların adil kullanımına vurgu yaparak, bu unsurların bölgedeki istikrarın anahtarı olduğunu ifade etti.
En büyük ekonomi buluşması olan İstanbul Ekonomi Zirvesi'nin açılış konuşmacılarından T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz, "Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 2,5 yılın en düşük seviyesindedir. Tarihin en yüksek aylık ihracat rakamı olan 23 milyar 11 milyon dolara kasım ayında ulaşılmıştır. Merkez Bankası'nın brüt rezervleri 1 Aralık itibarıyla 140,1 milyar dolar ile tarihi rekor seviyesine yükselmiştir. Mali disiplinin sağlanması, para politikası ve yapısal dönüşüm araçlarıyla ilerlediğimiz bu süreçte olumlu çıktıları görmeye başladık.” Dedi.
İstanbul Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer, akıllı şehirlerin ve sürdürülebilir yaşamın, günümüzde kilit nokta olduğuna vurgu yaptı. Her geçen yıl artan ilgiden dolayı memnuniyetini paylaşan Değer, zirvenin bu önemli konuları tartışmak ve çözüm odaklı yaklaşımları teşvik etmek adına bir araya getirdiği küresel liderleri ağırlamaktan gurur duyduğunu paylaştı. İcra Kurulu Başkanı Değer, aynı zamanda zirvenin çevresel ve toplumsal açıdan sürdürülebilir bir dünya inşa etme vizyonuna işaret etti.
Konuşmasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile olan bir anısına değinen Değer, şöyle konuştu:
"2010-2014 arasında Ankara Genç İşadamları Dernek Başkanlığı yapmıştım. Şimdiki Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ile o dönemde çok sık konuşma imkanı buluyorduk. Bana 'Daha önce biz devlet olarak yüzde 14 ile borçlanıyorduk şimdi bunu 4,5'e düşürdük. Arada kalan yüzde 10 ile bütün bu yatırımları yapıyoruz.' dedi. O günden bugüne 'köprüyü, hastaneyi, üniversiteyi ne yapacağız' gibi eleştiriler oldu. İyi ki yaptınız, iyi ki varsınız. Pandemide gördük ki o hastaneler ve yollar yapılmasaydı bir daha yapılması mümkün değilmiş. Doğru zamanda, doğru şekilde bu yatırımlar yapıldı."
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ise dünyanın son derece hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğini söyledi.
Bağlıkaya, "Sınırlı kaynakların sınırsız bir iştahla tüketildiği, çevre ile ilgili endişelerin git gide arttığı, küresel anlamda gelir adaletsizliğinin ve bölgesel ekonomik dengesizliklerin ciddi bir problem olarak karşımıza çıktığı bir dünyanın sürdürülemez olduğu gerçeğiyle yüz yüzeyiz." diye konuştu.
Son 30 yılda dünyanın baş döndürücü bir değişim yaşadığının altını çizen Bağlıkaya, "300 yılda olacak değişim, 30 yılda yaşandı. Son 3 yılda yaşadıklarımız bile tüm yaşam tarzımızı iş yapış şeklimizi tekrar gözden geçirmemize neden oldu. Bundan sonraki süreçte rekabet eskide kalanlar ile yenilikleri fırsat bilenler arasında olacak. Değişime ayak uydurup fırsatları işlerine yansıtanlar ile bunları göremeyenler arasındaki mücadele geleceği şekillendirecek. Bizler en şanslı olanlarız. Türkiye bu dönemde doğru adımlarla doğru politikalarla önemli kazanımlar elde etti." değerlendirmesinde bulundu.
Bağlıkaya, Türkiye'nin ekonomideki durumuna dair bilgiler vererek, "Türkiye’nin GSMH’sı (Gayri Safi Milli Hasılası) yaklaşık 905 milyar dolar seviyesinde. Dünyanın toplam GSMH'sı yaklaşık 105 trilyon dolar. Türkiye nüfus yapısı ve büyüme imkanları ile ortalama yıllık yüzde 5 civarında büyüme potansiyeline sahip. Yüzde 5'in altında büyümede sorun yaşıyoruz. Önümüzdeki 5 yılda yüzde 5 büyüme hedeflenmesi ve gerçekleştirilmesi çok önemli." diye konuştu.
Yılda 28 milyon litre yakıt tasarrufu mümkün
Koluman Otomotiv Endüstri'nin ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Sürdürülebilir Mobilite ve Karbon Ayak İzi paneline Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Yapı Merkezi CEO’su Aslan Uzun, Koluman Holding Başkanı Kaan Saltık, MB-Türk YKB CEO’su Süer Sülün katıldı. Kaan Saltık, yeni aerodinamik kanatlar sayesinde yakıt tüketiminin yüzde 2 daha sonra yapılacak geliştirmelerle bu oranın yüzde 5’e çıkabileceğini söyledi. Saltık, yeni treylerde bu teknolojinin kullanılmasıyla yılda 28 milyon litre tasarruf sağlanabileceğini vurguladı.
Süer Sülün de taşımacılığın dünyadaki toplam emisyonun yüzde 14’ünden sorumlu olduğunu vurgulayarak, kamyon üreticilerinin sıfır emisyon için ciddi çalışmalar yürüttüğünü, çözümler olduğunu ancak çözümlerin ticarileşmesi gerektiğini vurguladı. Sülün, 4 kamyonun şarj için gereken enerjinin Mercedes Aksaray kamyon fabrikasının tüm enerji ihtiyacı ile eşdeğer olduğuna dikkat çekerek, sıfır emisyon için ciddi bir altyapı gerektiğini vurguladı.