AKTÜEL

Koronavirüs aşısı için ultra soğuk zincir gerekiyor

SOSİAD, dünyayı umutlandıran Koronavirüs Aşısının bulunmasının ardından, soğuk muhafaza ve taşınması ile ilgili endişeleri yanıtladı:

“Koronavirüs Aşısının Soğuk Muhafazası ve Taşınması, Aşıyı Bulmak Kadar Zor Değil”

Pfizer ve BioNTech SE tarafından geliştirilen deneysel koronavirüs aşısı, soğuk muhafaza ve nakliyesi konularında endişeyi de gündeme taşıdı. %90 koruma sağladığı açıklanan aşının saklanması ve dağıtımı konusunda mevcut olanakların yetersizliği karşısında, aşının dünya genelinde yaygın olarak kullanılabilmesinin yılları bulabileceği söyleniyor. Zira, söz konusu aşının -70 °C, hatta daha düşük sıcaklıkta -80 °C’de bulundurulması gerekiyor. Mevcut pek çok hastane ve medikal tesis, ultra düşük sıcaklıkta muhafaza olanaklarına sahip değil.

SOSİAD (Soğutma Sanayi İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş, “Koronavirüs aşısının soğuk muhafazası ve taşınması, aşıyı bulmak kadar zor değil” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Covid-19 pandemisi, hiçbir zaman olmadığı kadar, soğuk muhafaza ve bütünüyle soğuk zincirin önemini gözler önüne serdi. Dünya kritik bir dönemeçten geçiyor. Tüm insanlığı tehdit eden Koronavirüs, insanlığın hayatta kalma mücadelesindeki gereksinimleri gün yüzüne çıkarıyor. Soğutma sektörü profesyonelleri olarak, bu süreçte ciddi sorumluluklarımız olduğunu biliyoruz. Hayatta kalmak için gıda, insanlar için temel gereksinimdir, doğru ve sağlıklı beslenme için soğuk zincir çok önemlidir. Gıda için önemli olan soğuk zincir, içinde bulunduğumuz dönemde virüsü durduracak aşı çalışmaları için de hayati öneme sahiptir. Aşı çalışmalarında görev alan bilim insanları aşının sağlıklı koşullarda muhafazası ve taşınması için -80 °C’nin sağlanması gerektiğini belirtiyor. Bunu sağlayabilmek, bazı zorluklarına rağmen şüphesiz ki teknik açıdan mümkündür ve Covid-19’dan kurtulmak için verilen mücadeleden daha zor değildir. Biz sektör olarak bu kadar önemli bir sorumluluğu taşıyabilecek yetkinlikte olduğumuzu ve bu sorumluluğu çok yüksek hassasiyetle yerine getirebileceğimizi biliyoruz. Temennimiz bu virüsün daha fazla insana zarar vermeden ve hayattan koparmadan durdurulmasıdır. İstenen bu kritik koşullar, vakit kaybetmeden alınacak yatırım kararları ile mümkün olabilir. Hali hazırda projelendirdiğimiz, hayata geçirdiğimiz tesislerde kullandığımız yeni ve yenilikçi teknolojiler, istenen kritik koşulları sağlamaya muktedirdir, sadece kaskad sistemler gibi genişletmelere ihtiyacı olacaktır. Bu ise; böylesi bir önem karşısında kabul edilebilir bir yatırım maliyeti farkı yaratabilir. Bu doğrultuda gereken yatırım kararlarının alınması ve hayata geçirilmesinde, SOSİAD ve tüm Türkiye soğutma sektörü olarak gerekli teknik desteği sunmaya, çalışmalara katılmaya hazırız. Temennimiz aşının başarılı olması ve hızlı bir şekilde virüsü durdurmasıdır. Derneğimiz ve sektörümüz adına tüm insanlığı gerekli önlemleri almaya, kurallara uymaya ve sabırlı olmaya davet ediyoruz.”