Araç içi ve araç dışı IoT çözümleri ve donanımları üreten Diyagno Teknoloji Kurucusu Ulaş Çakmak, TPMS sistemi hakkında bilgiler vererek uygulamanın nasıl gerçekleştiğini anlattı.

TPMS (Lastik Basıncı İzleme Sistemi), 1 Ocak 2025 tarihini itibariyle tüm ticari sınıf araçlarında özellikle M1 alt ve üst kategori olan araçlarda devreye giriyor. Omgal Teknoloji çatısı altında, Teknopark İstanbul yerleşkesinde araç içi ve araç dışı IoT çözümleri ve donanımları üretmek amacıyla kurulmuş Diyagno Teknoloji de bu hizmeti veren firmaların başında geliyor. Kurucularının lojistik ve OEM (Orijinal Ekipman Üreticisi) sektöründe önemli ölçüde bilgi, deneyim ve geniş bir network havuzu bulunması Diyagno Teknoloji’yi güvenilir kurumların başında getiriyor.

Diyagno Teknoloji Kurucusu Ulaş Çakmak, araç lastiklerindeki hava basıncını ve anlık sıcaklık bilgilerini sürekli olarak izleyen ve basınçta bir yükseklik veya düşüş olduğunda sürücüyü uyaran bu sistemin lastiklerin güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla tasarlandığını söylüyor. Çakmak, “Düşük lastik basıncı, aracın yol tutuşunu, yakıt verimliliğini sürüş güvenliğini ve lastik ömrünü olumsuz etkileyebilir, bu nedenle TPMS, sürücülerin bu tür sorunlardan kaçınmasına yardımcı olur” diyor.

Lastik basıncı üzerine çalışma fikri nasıl ortaya çıktı?

Berna Akyıldız Çin’de Türk lojistik sektörünü anlattı Berna Akyıldız Çin’de Türk lojistik sektörünü anlattı

Lastik basıncı üzerine çalışma fikri, araç güvenliği, performansı ve yakıt verimliliğini artırma hedeflerimiz doğrultusunda ortaya çıktı. Araç lastiklerindeki basınç düşüşleri, sürüş güvenliğini tehlikeye atmakta, yakıt tüketimini artırmakta ve lastik ömrünü kısaltmaktadır. Ayrıca, Avrupa Birliği’nin R141 mutabakatı ile TPMS kullanımının zorunlu hale gelmesi, bu alandaki çalışmalarımızı daha da önemli kılmaktadır. Bu nedenle, kurucularımızın 20 yıla yakın sektör tecrübesi ve mühendislik birikimiyle, Türkiye'nin ilk yerli araç lastik sensörünü geliştirme kararı aldık. Amacımız, sürücülerin lastik basınçlarını sürekli olarak takip edebilmelerini sağlamak ve böylece daha güvenli ve verimli bir sürüş deneyimi sunmaktır.

Diyagno Teknoloji olarak bu hizmeti nasıl veriyorsunuz?

Geliştirilen çözüm Modüler TPSM, sibop üstü montaj yapılarak lastiklere takılmakta ve bu sayede tüm lastiklerin anlık pozisyonları, Ar-Ge ekiplerimizin geliştirdiği bütünleşik veri donanımına otomatik olarak bağlanarak verileri sistemli bir şekilde takibini sağlamaktadır. Anlık veriler, web veya mobil uygulama üzerinden görüntülenebilmektedir.

Versiyon2 çalışmalarımızda ürünümüzün Otomotiv üretim ana sanayisi için jant bel tipi ürünümüzün son aşamasına gelmiş durumdayız. Bu ürün Şuan yurt içinde geliştirilen ilk yerli ürün olacaktır.

Bütünleşik telematik nedir? Biraz daha açar mısınız”

Bütünleşik telematik, doğrudan tüm OEM üreticilerinin bağlanabilmesi için tasarlanmış bir veri transfer modülüdür. Bu modül sayesinde tüm OEM üreticileri ve ATS firmaları, verileri bu modül üzerinden çekebilirler. Böylece, filo nakliye firmaları mevcut izleme yapılarını değiştirmeden modüler TPMS'i kullanabilirler. 

Konu lojistik ve taşımacılık olunca hizmet alınacak yer önemli? Bu noktada firmalara taahhüdünüz nedir? 

TPMS çözümü için lojistik ve taşımacılık sektöründe hizmet alınacak yerin önemi büyük. Bu noktada firmalara taahhüdümüz, en yüksek kalitede ve güvenilir lastik basıncı izleme çözümleri sunmaktır. Sistemlerimiz, araç filolarınızın güvenliğini ve verimliliğini artırarak, operasyonel maliyetlerinizi ve yakıt tüketiminizi düşürmenize yardımcı olur. Geliştirdiğimiz TPMS, anlık veri takibi ve analiz imkânı sunarak, lastik basıncı ile ilgili tüm sorunları erken aşamada tespit eder ve böylece kesintisiz ve güvenli bir lojistik hizmeti sağlanmasına katkıda bulunur.

TPMS'in yakıtta yüzde 2,5'e yakın tasarruf sağladığını söylüyorsunuz. Peki, bunun geri dönüşümü nasıl sağlanıyor?

Global ölçekli üreticilerin verilerine göre, yanlış lastik basıncı nedeniyle ticari araçların lastikleri her 1000 kilometrede yüzde 2,5 fazla yakıt tüketmektedir. Doğru lastik basıncını sürekli izleyip uygun seviyede tutarak, bu fazla tüketimi geri kazanmak mümkündür. Modüler TPMS, lastik basıncını anlık olarak izler ve gerekli düzeltmeleri yaparak optimal basınç seviyesini için filo yöneticisine düzenli aralıklar ile rapor sunar. Bu sayede, sürtünme azalır, motor verimliliği artar ve yakıt tüketimi düşer. Böylece, yüzde 2,5 oranındaki fazla yakıt tüketimi önlenmiş olur ve yakıt tasarrufu sağlanır.

 Anahtar veri yüzde 2.5 doğru mu ?

Evet, yüzde 2,5 verisi doğru ve anahtar bir veridir. Bu veri, R141 regülasyonunun Paris İklim Anlaşması'na dahil edilmesini sağlamaktadır.

Bu kıymetli veri, iklimlendirme ajanslarının, üniversitelerin ve aktivistlerin de dikkatini çekmektedir. Yüzde 2,5'lik bu veri, karbon ayak izi üzerinde doğrudan ve büyük bir etkiye sahiptir. Yanlış lastik basıncı nedeniyle ticari araçların her 1000 kilometrede yüzde2,5 daha fazla yakıt tüketmesi, karbon emisyonlarının artmasına neden olur. Doğru lastik basıncının sürekli olarak izlenmesi ve korunması, bu fazla tüketimi ve dolayısıyla karbon emisyonlarını azaltarak çevresel fayda sağlar.

Editör: Mutlu Doğan