Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağları (YDLA) desteği ile lojistikçilere 60 milyon liraya kadar destek verilecek. Bunun için firmaların farklı taşıma modlarını kullanarak taşıma yapması gerekiyor.
Hizmetler sektörünün ihracatının artması ve sektörlerin gelişmesi amacıyla çalışan Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), bünyesindeki 10 alt sektörün ihracatını artırmak için çalışmalarına devam ediyor.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Ticaret Bakanlığı Destekleri Bilgilendirme Semineri TİM merkezinde gerçekleşti. 20 Nisan 2022 tarih ve 31815 sayılı Resmi Gazete’te yayımlanan Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağlarının Desteklenmesi Hakkında Karar’ın detayları hakkında bilgi verilirken, verilecek destekler ve bunlardan nasıl yararlanılacağı ile ilgili bilgiler paylaşıldı.
Seminere; Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Dr. Yusuf Karakaş, Hizmet İhracatçıları Birliği Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Komite Başkanı Murat Baykara Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Akın Ak ve HİB Genel Sekreteri Fatih Özer katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan HİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Lojistik Komitesi Başkanı Murat Baykara, “Açıklanan bu desteklerle sektörümüz ilk defa mal ihracatı yapan sektörler gibi önemli desteklere kavuşmuş olacak. Geçtiğimiz yıl 12 milyar dolar ihracat yapan sektörümüz açıklanan desteklerle 20 milyar dolar ihracat seviyelerine daha hızlı ulaşacak” dedi.
Siz işin başında durun, yatırımın yüzde 70’i devletten
Yaptığı sunumla desteklere ilişkin detayları açıklayan Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Lojistik Dairesi Başkanı Yusuf Karakaş, malı taşıyamadıktan sonra iyi mal üretmenin yeterli olmadığını belirtti ve şunları söyledi, “Yurt dışı lojistik dağıtım ağları (YDLA) programlarımızla depo kiralama hizmeti dahil olmak üzere firmalarımıza yüzde 70’e varan yatırım desteği vereceğiz. Siz işinizin başında durun, yatırımın yüzde 70’i devletten.” dedi. Kapıkuleye alternatif güzergahlarla buradaki yoğunluğu gidereceklerini de belirten Karakaş, “İhracatın artması için sektörün istihdam dahil her parçasına yönelik destek mekanizmalarını oluşturduk. Sektör bundan faydalanmalı” şeklinde konuştu.
Destekler ihracata pozitif etki yapacak
HİB Genel Sekreteri Fatih Özer, “Bugün itibariyle 2794 üyeye ulaşan birliğimizde lojistik en fazla üyeye sahip 3. sektörümüz. Birliğimiz kurulduğundan beri hizmet sektörlerinin de mal ihracatında olduğu gibi desteklerden faydalanması için çalışıyoruz. Hizmet ihracatına yönelik peş peşe açıklanan destek mekanizmalarının sektörlerin ihracatına pozitif etki yapacağına inancımız tam” dedi.
5448 SAYILI HİZMET İHRACATININ TANIMLANMASI, SINIFLANDIRILMASI VE DESTEKLENMESİ HAKKINDA KARAR
LOJİSTİK DESTEKLER
Lojistik ve taşımacılık hizmeti veren Türkiye’de yerleşik tüm lojistik işletmeleri kapsıyor.
Yararlanıcılar (firmalar) ve iş birliği kuruluşları (sektörler dernekler) yararlanabiliyor.
3 KOŞUL VAR:
1- HİB’e üye olmak. (Şu anda HİB’e üye 352 lojistik firması var.)
2- Ortalama cironun 25 milyon TL olması. (gelen talebe göre bu rakam düşürülebilir)
3- Türkiye’de fiziksel ofis sahibi olmak.
3.600 lojistik firmasından bu kapsama girecek firma sayısının 1.800 dolaylarında olduğu tahmin ediliyor.
Ticaret Bakanlığı; Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan, Güney Afrika, Polonya ve İngiltere’yi ise hedef ülkeler olarak belirledi. Faaliyetler bu ülkelerde gerçekleştiğinde firmalara yüzde 10 daha fazla destek sağlanıyor.
TESCİL VE KORUMA DESTEĞİ
· %50
· 600.000 TL/yıl
· Hukuki Danışmanlık (sadece korumaya yönelik) 100.000 TL/yıl
Herhangi bir süre sınırı olmadan yararlanıcıların yurtiçinde tescil edilmiş markalarının, yurtdışında tescil edilmesine ve korunmasına ilişkin yıllık 600 bin TL destek veriliyor. Süre sınırı yok. Tescil için hukuki destek alınması durumunda bunun 100 bin liraya kadar olan kısmı da destekleniyor.
PAZARA GİRİŞ BELGE DESTEĞİ
· %50
· 1.800.000 TL/yıl
Süre sınırı yok. 1 milyon 800 bin TL’ye kadar destek veriliyor. Burada müracaatı yapılan belge ücretleri, zorunlu kayıt ücretleri, gözetim giderleri, yenileme giderlerinin tamamı destek kapsamında bulunuyor.
BİRİM DESTEĞİ
· %50
· 720.000 TL/yıl/birim
· 5 birim/5 yıl
Yurtdışındaki birimlerin bürüt kira, komisyon desteğini kapsıyor. Birimlerin açılması ve işletilmesine ilişkin belgelendirme destekleri de kapsam dahilinde. 1 birim için aylık 60 bin TL olmaz üzere yılda 720 TL destek sunuluyor. Firmanın 5 birimi olduğunda 3 milyon 600 TL destek sunuluyor. Dünyanın farklı ülkelerinde birer birim açılabilir veya bir ülkede 5 farklı birim açılabilir. Destek 5 yıl boyunca kesintisiz veriliyor.
REKLAM, TANITIM VE PAZARLAMA DESTEĞİ
· %50
· 1.800.000 TL/yıl
· 5 yıl
Elektronik ortamda tanıtımlar, multivizyon gösterimleri, kataloglar, broşürler, el ilanları, eşantiyon malzemeleri destek kapsamında bulunuyor. Firma başı yıllık 1 milyon 800 bin TL destek 5 yıl boyunca verilecek.
BİREYSEL KATILIM DESTEĞİ
· %50
· 300.000 TL/etkinlik
Yararlanıcıların ve iş birliği kuruluşlarının bireysel katılım sağladığı ve bakanlık tarafından belirlenen etkinlikleri kapsıyor. Etkinlik başına 300 bin TL ödeme yapılıyor.
ÜRÜN YERLEŞTİRME DESTEĞİ
· %50
· 600.000 TL/yıl
· 5 yıl
Firmaların yurtdışında yayınlanmak kaydıyla kendi reklamlarını bir filme veya müziğe monte etmelerini kapsıyor. Firmaya 5 yıl boyunca yıllık 600 bin TL destek veriliyor.
MİLLİ KATILIM DESTEĞİ
· %60
· 300.000 TL/etkinlik
Hem yararlanıcılara hem de iş birliği kuruluşlarına veriliyor. Bakanlık tarafından belirlenen organizasyonlara milli katılım gerçekleştirilmesi durumunda etkinlik başına 300 bin TL destek veriliyor.
MİLLİ KATILIM ETKİNLİĞİNİN ORGANİZASYONU DESTEĞİ
· %60
· 1.200.000 TL/yıl
Organizasyon gerçekleştirmesi durumunda organizasyon başına 1 milyon 200 bin TL destek veriliyor.
SANAL FUAR ORGANİZASYON DESTEĞİ
· %50
· 600.000 TL/faaliyet
İş birliği kuruluşlarına bakanlık tarafından uygun görülmesi durumunda sanal fuar başına 600 bin TL destek veriliyor. Kayıt, nakliye, stand, temsilci ücretleri, gidiş dönüş biletleri, elektrik, internet ücretleri destek kapsamında yer alıyor.
SEKTÖREL ALIM HEYETİ PROGRAMLARI DESTEĞİ
· %50
· 600.000 TL/program
· 5 adet/yıl
Farklı ülkelerle yapılan ticari faaliyetler destekleniyor. 600 bin TL program başı destek veriliyor.
SEKTÖREL TİCARET HEYETİ PROGRAMLARI DESTEĞİ
· %50
· 900.000 TL/program
· 5 adet/yıl/en az 8 katılımcı
900 bin TL program başı destek veriliyor. Uçak bileti, konaklama ücreti, tercümanlık giderleri, toplantı ve organizasyon yer kirası ve ekipmanlar, katalog, broşür ve tanıtım ödemeleri destek kapsamında bulunuyor.
YARIŞMA VE ETKİNLİK DESTEĞİ
· %50
· 1.200.000 TL/etkinlik
· 1 adet/yıl
Sektörün kendini tanıtabileceği, uluslararası alanda kendini gösterebileceği etkinliklerde bakanlık tarafından ön onay alınmak kaydıyla etkinlik başına 1 milyon 200 bin TL destek veriliyor.