Ticari araç üretiminin öncü markalarından Man, Ar-Ge projeleriyle de sektöre öncülük ediyor. MAN, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 2023 yılının 3. çeyrek istatistiklerine göre, Ar-Ge yatırım projelerinde 82 resmi başvuru ile en çok ‘Faydalı Model’ başvurusu yapan şirket olarak zirvede yer aldı. Şirket geçtiğimiz yılın tamamında 41 resmi başvuru yapmıştı. İlk 9 ayda başvurusunu 2 katına çıkarmış oldu. 

MAN Türkiye A.Ş. Ar-Ge’den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Akçay: “MAN Türkiye A.Ş. olarak, üretmek ve geliştirmek için ilerlediğimiz bu yolda bizi gururlandıran tüm arkadaşlarımı kutluyorum” dedi.


Dünya hızlı bir teknolojik dönüşümden geçerken, MAN da sektöründe hayata geçirdiği yeniliklerle bu dönüşüme öncülük etmeye çalışıyor. Elektrikli araçlardan yenilikçi teknolojilere kadar pek çok alanda ilkleri sektöre taşıyan MAN Truck & Bus, bu alandaki en büyük desteği ise, Ar-Ge alanındaki çalışmalardan alıyor.

MAN’ın Almanya dışındaki ilk üretim tesisi olan MAN Türkiye A.Ş. ise, başarılı Ar-Ge çalışmaları ile üretim ve geliştirme yolunda markaya önemli bir güç katıyor. Son yıllarda Ar-Ge alanında yaptığı yatırımlarla rakiplerinden ayrışan MAN Türkiye A.Ş., başarılı çalışmalarını ise, prestijli bir 3. çeyrek birinciliği ile taçlandırdı. 

2022 yılındaki başvuruları ilk dokuz ayda ikiye katladı

MAN Türkiye A.Ş., Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 2023 yılının 3. çeyrek istatistiklerinde Ar-Ge yatırım projelerinde en çok ‘Faydalı Model’ başvurusu yapan şirket olarak, rakiplerini geride bırakarak ilk sırada yer aldı. 2022 yılında 41 resmi başvuru yapan MAN Türkiye A.Ş., 2023 yılının ilk dokuz ayında, 82 resmi başvuruya ulaştı. Hedef ise, yıl sonuna kadar 100 resmi başvuru sayısına ulaşarak, zirvedeki yerini daha da güçlü hale getirmek.

MAN Türkiye A.Ş.’nin Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı ‘Patent/Faydalı Model’ başvuruları arasında batarya teknolojilerinin geliştirilmesi, otonom sürüş teknolojileri, ADAS teknolojileri, araç kapı geliştirme sistemleri, Euro7 motor entegrasyonları, araç klima geliştirme teknolojileri, E-Mobility teknolojileri, araç iç- dış tasarım geliştirme, araç yazılım geliştirme, araç yeni ürün mimarisi ve üretim teknolojileri, elektrikli otobüsler için hızlı şarj ve menzil performansı iyileştirmesi dahil pek çok yenilik bulunuyor.

“Ar-Ge çalışmaları olmazsa olmazımızı oluşturuyor”

MAN Türkiye A.Ş. Ar-Ge’den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kenan AKÇAY, Ar-Ge alanındaki çalışmaları ile elde ettikleri başarıya ilişkin şunları söyledi;

“MAN Truck & Bus’ın bugün dünya genelinde pazara sunduğu araçlarında yalnızca bugünün değil, yarının da teknolojileri önemli bir yer tutuyor. Halihazırda elektrikli araçlar dahil sürüş konforundan güvenliğe, tasarımdan çevreci motora kadar pek çok alanda sektöre öncü çalışmaları devam ediyor. Biz de MAN Türkiye A.Ş. olarak, hayata geçirilen bu yenilikçi teknolojilere kendi bünyemizde sürdürdüğümüz Ar-Ge çalışmaları ile katkı sunmaya çalışıyoruz. Bu alanda özellikle MAN’ın sektörde 250 yılı aşan mühendislik deneyimi bizler için çok önemli bir motivasyon kaynağı oluşturuyor. 

MAN Truck & Bus, bugün hayata geçirdiği geliştirmelerle ve kullandığı üstün teknoloji ile sektörüne öncülük eden bir marka. Biz de geliştirdiğimiz yenilikçi fikirlerle bu teknolojik yolculuğa destek olmaktan ve katkı sunmaktan çok mutluyuz. Özellikle Ar-Ge çalışmaları bizim için çok önemli bir alanı oluşturuyor. Son yıllarda yaptığımız yatırımlarla bu alandaki gücümüzü daha da pekiştirdik. Nitekim, bunun sonucunu da bu yıl itibariyle almaya başladık. Gecen yılın genelinde 41 olan ‘Patent/Faydalı Model’ başvuru sayımızı, bu yılın ilk dokuz ayında tam iki katına çıkararak, faydalı model başvurularında ilk sıraya yükseldik. Yıl sonuna kadar bu oranı daha da ileri taşımayı hedefliyoruz. 

‘Patent/Faydalı Model’, buluşçunun fikri ile oluşan bir ürünü başkalarının üretmesini, kullanmasını ya da satmasını engellemek için buluşçuya verilen yasal bir haktır. Patent/Faydalı Model başvurularında dereceye girmenin hem marka değerinin korunması hem de prestij oluşturması açısında önemli bir değeri bulunuyor. Bu başvuralar, tescile giden yolun da ilk adımını oluşturuyor. ‘Patent/Faydalı Model’ başvuruları ne kadar fazla olursa, bunların ortalama 1-2 sene sonrasında tescil belgesi ile taçlanma olasılığı da bir o kadar yüksek oluyor. Tescil belgesi sayısındaki artış ise, gelişime katkı sunmasının yanında, aynı zamanda Ar-Ge Merkezleri yüzde 20 Performans Kriterlerinin baz alındığı ilave Ar-Ge indiriminden faydalanmamızı sağlıyor. Bu yüzden de MAN Türkiye A.Ş. olarak, bu başarıyı çok değerli buluyor ve bu başarıda emeği olan tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum.”