DFDS sponsorluğunda Lojider tarafından yapılan 1. Lojistik Kongresi'nin ilk paneli Lojistik Koridorlar başlığı ile yapıldı. Panelde Kalkınma Yolu ve Zengezur Koridoru masaya yatırıldı. Moderatörlüğünü Lojider Başkanı Dr. Kayıhan Özdemir Turan'ın yaptığı panelin konuşmacıları: Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Murat Baştor, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Aziz Aksu ve  Türk Devletleri Teşkilatı Proje Direktörü Mirvokhid Azimov oldu.

Murat Baştor: Karayoluna talep arttı 

Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Murat Baştor yaptığı konuşmada, kotasız eşya taşımacılığının yapılmasını sağlamaya çalıştıklarını belirterek, "70'ten fazla ülkeye taşıma yapıyoruz. 60'tan fazla ülke ile karayolu taşıma anlaşmamız var. Bugün itibarıyla 5.638 firma uluslararası taşıma yapıyor. Pandemi sonrasında yük taşımacılığında ciddi artış yaşandı. Karayolu yük taşıma araçları 246 bin 758 adede ulaştı. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 554 bin Türk araç ihracat taşıması yaptı. Ekim ayı itibarıyla 1 milyon 189 bin taşımayı Türk araçları 446 bin taşımayı da yabancı araçlar yaptı. TİO Yetki Belgesi alan firma sayısı 9 bin 784 adet oldu" diye konuştu. 

DFDS üst yönetiminden Ekol alımıyla ilgili açıklama DFDS üst yönetiminden Ekol alımıyla ilgili açıklama

Küresel eşya ihracatımızın 256 milyar dolara ulaştığını, hizmet ihracatımızın da 100,8 milyar doları aştığını aktaran Baştor, dünya ekonomisindeki yavaşlamaya rağmen ihracatta rekorlar kırmaya devam ettiğimizi ve tayımanın öneminin ortaya çıktığını anlattı.

Baştor, taşıma modlarına göre ihracat taşımalarının nasıl gerçekleştiğinin bilgisin verdi. İlk 10 ay itibarıyla karayoluyla yüzde 33, deniyoluyla yüzde 56, havayoluyla yüzde 10, demiryoluyla yüzde 1 taşıma yapıldı. 

Sunumunun "Pandemi ve Karayolu Taşımacılığı" başlığı altında  taşıma koridorlarındaki değişime vurgu yapan Baştor şunları söyledi: "Ülkeler sınırlarını kapatttı, limanlar kapandı, konteyner sorunları yaşandı. Karayolunda artış yaşandı. Yeni koridorlara talepler arttı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Orta Koridor'da hareket arttı. Taşımada bir rotaya bağlı kalmak bizlerin istemediği bir şey. Ne kadar çok alternatif olursa ihracatta ve taşımalarda asla sıkıntı yaşamıyoruz."

 Baştor, 2020 yılında 12 milyar ton olan dünya ticaretinin 2030 yılında 25 milyar tona, 2025 yılında 95 milyar tona, 2100 yılında 150 milyar tona çıkacağını söyledi. 

Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde Orta Koridor'un güçlendirilmesi için Hazar'daki maliyetlerin düşürülmesi, hattın daha az maliyetli hale gelmesini için çalışmaların yapıldığını söyleyen Baştor, ülkelerle yapılan taşıma anlaşmaları hakkında bilgiler verdi. Çin ile 2017 yılında ikili karayolu taşıma anlaşmasının imzalandığını 2024 yılında 800 adet ikili taşıma yapıldığını, 2025 yılında KUKK toplantısının yapılmasının planlandığını söyledi. 

Editör: Mutlu Doğan