Pasifik Eurasia Yönetim Kurulu Başkanı F. Nusret Dur, Genel Müdür Erol Erkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan’ın da katıldığı basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Bu yılı 50 milyon euro ciro ile kapacaklarını 2025’te bunu üçe katlayarak 150 milyon eoruya ulaşacaklarını anlatan Dur, Çin’e gerçekleştirdikleri ziyaretlerde önemli iş birliklerine imza attıklarını aktardı.  Çin ile olan ilişkileri geliştirmek ve taşıma yaptıkları bu ülkeyi daha yakından tanımak için 10 günlük bir ziyaret gerçekleştirildiklerini söyleyen Dur, “Hem taşıma yaptığımız bölgeleri tanıdık hem de ikili anlaşmalar imzaladık. Çin ile Orta Koridor üzerinden tren taşımalarının yapılması için önemli iş birliklerine imza attık” dedi.

Konuşmasının büyük bölümünde Orta Koridor'a vurgu yapan Dur, bunu Türkiye'nin en büyük avantajı olarak gördüğünü söyledi. Yaptıkları tüm çalışamların merkezinde de Orta Koridor'un bulunduğunu kaydetti. 

Dur, 2019 yılında doğu ile ticareti geliştirmek amacıyla lojistik sektöründe faaliyet göstermeye başladıklarını söyledi ve Bakü-Tiflis-Kars (BTK) tren hattının verimliliğini artırmak için çalıştıklarının altını çizdi. “BTK 1 milyon tonun üzerinde yükün taşındığı bir hat haline geldi” diyen Dur, “Geçtiğimiz yıl hatta çalışmalar olduğu için bu hattı kullanamadık. Bir yıllık kesintinin ardından haziran ayında tekrar açıldı” diye konuştu.

Demiryolu Tren İşletmecisi olduk

2017 yılında TCDD’nin özel sektöre açıldığını kendilerinin de 1,5 yıldır süren çalışmalarının ardından Demir Yolu Tren İşletmeciliği hakkını elde ettiklerini söyleyen Dur, Türkiye’de DTİ olan üçüncü firma olduklarını belirtti. Dur, “Ancak biz kapımızı tüm sektöre açtık. Böylece diğerlerinden ayrılıyoruz. Avrupa’ya yapılan taşımalarda payımız yüzde 30. Taşımalarımızı yüzde 50 oranında artırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.  Dur, özel sektörün girmesiyle demiryolu taşımalarının uluslararası taşımacılıktaki payının artacağını da ekledi.

10 günlük Çin ziyaretinde önemli iş birliklerini imza atıldı

Yaptıkları Çin ziyaretine ayrıca değinen Nusret Dur, “Doğu ile ticaretimizi artırmak istiyorsak lojistiğimizi sağlam tutmak zorundayız” dedi. Demiryoluyla Çin ve Avrupa arasında büyük bir hacmin taşındığını kaydeder Dur, Çin’de kritik görüşmeler yaptıklarını ve çerçeve anlaşmaları imzaladıklarını anlattı. Dur, önemli üretim şehirleri olan Chongqing ve Yiwu’da çatı kuruluşlar ile görüştüklerini, Kuzey Koridoru yerine Orta Koridor’un kullanılması için çerçeve anlaşmalar yaptıklarını aktardı.

Çin Başkanı Çin-Türkiye treni diyecek!

Çin’de yapılan görüşmelerde kendilerine Çin devlet başkanının yakında “Çin-Türkiye treni” söylemini dile getireceğinin aktarıldığını belirten Dur, “Bize Türkiye-Çin treni sözünü Çin devlet başkanından yakında duyacaksınız dediler, biz de bekliyoruz” dedi. 7 Kasım’da ilk treni hareket ettirdiklerinin bilgisin veren Dur, Çin’e yapılan demiryolu taşımalarında him maliyet hem de zaman avantajı sağladıklarını anlattı.

Çin demiryolu taşımalarında maliyet ve zaman avantajımız var!

Dur, “Orada 45 konteyner birden yüklendiğinde sübvansiyon sağlanıyor. Biz Avrupa’da 55 adetlik konteynerleri yükleyerek bu ülkeye götüreceğiz. Bu hem maliyet hem de zaman avantajı sağlayacak. Bizim var olan kapasitemize ek olarak alacağımız konteynerlerle bu kapasiteyi düzenli olarak oluşturacağız. Böylece yükler bir hafta beklememiş olacak ve düzenli seferler gerçekleşecek. Sübvansiyon sağladığımızdan da büyük bir maliyet avantajı oluşacak” açıklamasında bulundu.