Sektörün en büyük sorunu: Yol izin Belgesi.
Türkiye’de tek yön Yol izin Belgesi 14 gün geçerli olarak düzenleniyor. Hafta sonu belge alınmadığı için önemli iş kaybı oluşuyor. AB’de bu belge yıllık olarak düzenleniyor.
Hız sınırlaması
AB’de hız sınırlaması 80 km iken bu limit Türkiye’de 50 km. Hız sınırının düşük olması operasyonu yavaşlattığı gibi genel trafik seyir hızını da düşürüyor.
Gece sürüş kısıtlamaları
Ağır nakliye araçlarının gece seyir etmesi yasak. Sıcak havalarda özellikle yaz dönemlerinde gündüz sefer yapılması sürücü, karayolu ve araç için handikap oluşturuyor. Karayolu sıcak havada daha çok zarar görüyor, lastik daha fazla aşınıyor. Avrupa’da ise ağır nakliye araçlarının gece seyretmesi teşvik ediliyor.
Öncü araçlara standart getirilmesi
Türkiye’de kullanılan öncü araçların herhangi bir standardı yok. Avrupa’da olduğu gibi tepe lambasının olması seyir yerinin belirlenmesi gerekiyor. Öncü araçlar; otoyollarda arkadan, diğer yollarda önde seyreder.
Otoyollar yasak
Ağır nakliye taşımalarında TEM otoyolunun kullanımına izin verilmiyor. Yalnızca E-5 güzergâhının kullanılabilmesi de beraberinde çeşitli sorunları getiriyor. Araçlar gereksiz yere şehiriçi trafiğine kaydırılıyor.
Köprü limitleri
Köprülerde 54 tonluk limit, ağır nakliyeleri engelleyen konulardan bir diğeri. 3. Köprü için verilmesi beklenen izinler henüz tanınmış değil.
Köprü tahdidi raporu
150 ton üzeri taşımalar köprü geçişlerinde üniversite destekli köprü tahdidi raporu almak zorunda. Sektör temsilcileri bu raporun devlet tarafından verilmesini talep ediyor.