Rakamlar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor

Türkiye’de AB’ye uyum sürecine en hazır sektör ulaştırma. Bunun en sor örneğini de ADR’de yaşadık. Çevre ve insan sağlığının korunması, tehlikeli maddelerin güvenli şekilde dağıtılması ve depolanması konusunda çıkarılan ADR Kanunu’nda önemli aşamalar kat ettik diyebiliriz.

Türkiye’de 3 bine yakın çeşitte tehlikeli madde bulunuyor. Bu tehlikeli maddelerin kanunlara ve yönetmeliklere uygun şekilde tüm lojistik süreçlerinin kontrolünü sağlamak için 1 yıllık süre içerisinde 4 bin Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) yetiştirdik. Göreve gelen kişilerin işin tüm detaylarına hakim olması için iyi bir eğitim almaları gerekiyor. Bu eğitimler 123 eğitim kurumunda veriliyor. Sınava girecekler 49 saatlik eğitimin sonunda 125 sayfalık eğitim kitabından sınava tabi tutuluyorlar.

TMGD çalıştıran firma sayısı 1306, istihdam edilen TMGD sayısı ise 637’ye ulaştı. Bir danışman 5 firmaya danışmanlık yapabileceğinden dolayı TMGD sayısında hızlı bir şekilde yol alındı.

ADR’ye geçişte en önemli sorunlardan biri de şoför konusuydu. 2 yıl gibi kısa bir sürede 19 bin 301 şoför, temel+ tanker SRC5 Belgesi’ne;  10 bin 588 şoför temel SRC5 Belgesi’ne sahip oldu. Görünen o ki şoförlerimiz kendilerini çok iyi bir şekilde ADR’ye hazırladı.

Yönetmelik ile karayoluyla tehlikeli madde taşımacılığı faaliyetlerinde yer alan gönderen, alıcı, dolduran, yükleyen, boşaltan, paketleyen, taşımacı ve tank-konteyner/taşınabilir-tank işletmecilerini sorumlu tutuyor.  Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi adedi 17 bini buldu. Bu sayının önümüzdeki yıl içinde artarak devam etmesini bekliyoruz.

Önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan “Tehlikeli Madde Taşımacılığında Kullanılan Terminal, Depolama Tesisi ve Benzeri Yapıların Asgari Şartlarının Belirlenmesine Dair Tebliğ” ile “Karayolunda Tehlikeli Madde Taşımacılığı Denetimi Yönetmeliği” sayesinde ADR’de işin zor kısmını atlatmış olacağız. 2018 yılında hedeflenen tam dönüşüm için altyapıyı oluşturmuş olacağız.

Rakamlar bizlere çok doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü’nün işin başından itibaren çok büyük özveri ile bugünlere getirdiğini belirtmek gerekiyor. Bundan böyle özel sektör ve sivil toplum kuruluşları olarak daha çok işbirliği ile ADR’yi ülkemize kazandıracağız.

TREDER Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık

 

- - - - -