LOJİSTİK

Sertrans Manisa’da ihracatçılarla buluştu

Etkinliğe katılan Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş, Sertrans Logistics’in yurt dışı büyüme stratejisi kapsamında hayata geçirdiği, Türkiye ihracatına büyük katkı sağlayacak yeni projesinin detaylarını paylaştı.

Sertrans Logistics’in destekleriyle gerçekleştirilen “Dış Ticarette Yeni Ufuklar” toplantı serisinin sekizincisi 25 Eylül’de Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde ve EKONOMİ Gazetesi iş birliğiyle düzenlendi. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, 2013-2024 Dönemi Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan’a Manisa’ya yaptığı katkılar nedeniyle plaket takdimi yapıldı.

Etkinlik kapsamında gerçekleşen “Dış Ticaret Ekonomisi ve Son Göstergeler” oturumunda EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu dış ticaretin önemli gündem maddelerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. 

Türk ihracatçısının önünü açacak proje

Sertrans Kontrat Lojistiği Satış Direktörü Salih Kazdal ise buluşmada “Yurt Dışı Pazarlarda Büyümek” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Kazdal sunumunda, Sertrans Logistics’in beş yıllık yurt dışı büyüme planı ve stratejisi kapsamında hayata geçirdiği projenin detaylarını paylaştı. Türkiye ihracatçısının uluslararası tedarik ve dağıtım zincirlerine daha hızlı ve rekabetçi fiyatlarla nüfuz etmelerini temin etmek ve önemli pazarlardaki ihracat performansının istikrarlı şekilde büyümesine imkân sağlayacak altyapı olanaklarının oluşturması sürecine destek verme hedefiyle başlatılan proje kapsamında Almanya Düsseldorf’ta 30 bin metrekare büyüklüğünde bir ana lojistik merkezi; Hamburg, Berlin ve Münih’te üç cep depo ve Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, Portekiz, İtalya ve Hollanda’da 12 cep depo ile batı Avrupa'nın tamamında yerleşik düzeyde 3PL lojistik hizmeti vermeye başlayacaklarını dile getiren Salih Kazdal, projenin Türk ihracatçısına sağlayacağı avantajları ise şu şekilde sıraladı: “Sadece e-ticaret kapsamıyla Türkiye’de yılda 750 milyon dolar ihracat kazanımı sağlanacak. Uluslararası taşımacılık, dağıtım ve depolama altyapısıyla Türkiye için 1 milyar doları aşkın dış ticaret kapasitesi oluşacak. 24-48 saat içinde tam zamanında sevkiyat ile pazarda bulunabilirliğin yüzde 100 seviyelerine çıkartılması mümkün olacak. Gümrüklü depolama alanıyla ürünler tek çatı altında millileştirilebilecek. Intermodal kanallar ile erişim ağlarının mevcudiyetiyle Avrupa Birliği mevzuatlarına uyum sağlanacak. Pazaryerleri üzerinden Türk ürünlerini yabancı pazarlarda sergileyebilme imkânı sunulacak. İade süreçlerindeki ek maliyetler tasfiye edilecek ve ayrıca yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için istihdam olanağı yaratılacak.”

İhracatın yeni ufkunun değerlendirildiği panel

“Dış Ticarette Yeni Ufuklar Paneli” ise EKONOMİ Gazetesi Yayın Koordinatörü Vahap Munyar’ın moderatörlüğünde, Maxion İnci Jant San. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zaim, Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş ve Coolerbox Company CEO’su Turgay Dağ’ın katılımıyla gerçekleşti. 

Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş, panelde yaptığı konuşmada Sertrans’ın Batı Avrupa’da hayata geçireceği proje ve bu projenin Türk ihracatçısına yapacağı katkı hakkında bilgi verdi. Nilgün Keleş; “Bugün içinden geçtiğimiz ekonomik ortamı da dikkate aldığımızda ihracat potansiyel ve kabiliyetlerimizi artırmamız hiç olmadığı kadar önemli. Bu nedenle Türk ihracatçısının her ortamda desteklenmesi şart. Bugün dünyanın büyük diye tanımladığımız ekonomilerinin en kuvvetli kasları lojistik altyapılarıdır. O büyük ekonomileri dünyanın diğer ekonomileriyle entegre eden lojistik sektörüdür. Ülke ihracatının ve ihracatçısının büyümesine önemli katkılar yapacak nitelikte bir projeden bahsetmekteyiz. İlk adımı Almanya’dan atıyoruz. Almanya’daki depomuzla süreci başlattık. Kısa süre içerisinde sadece Almanya’daki depolama kapasitemizi 30 bin metrekarenin üzerine çıkartacağız. Önümüzdeki beş yılda devreye alacağımız toplam 16 depo ile toplamda 250 milyon insanın yaşadığı bir coğrafyaya yayılarak, Türk ihracatçısına bu pazarlarda kalıcı olma ve tüm lojistik ihtiyaçlarını tek çatı altında çözebilme imkanı sunacağız. Mevcut yurt dışı piyasasındaki koşullardan daha elverişli, Türk ihracatçısının ürünlerinin rekabetçiliğini destekleyici lojistik altyapımız ve uygun maliyetlerimizle ihracatçımızın yurt dışı pazarlardaki rekabet gücünün gelişmesine katkı sağlayacağız. Sertrans olarak, ilgili merkezden hizmet alan firmaların stoklarının sürekliliğinin sağlanması adına, Türkiye ve Avrupa arasında yapılan tüm taşıma modlarındaki sevkiyatların yönetimini sağlayacağız” dedi.