UND Kadın Çalışma Grubu tarafından yapılan Kahraman Kadın Tır Sürücü Hikayeleri’nin konuğu Transbatur’un kadın sürücüsü Vildan Özdemir ile yine aynı firmada sürücü olan ve birlikte çalıştıkları eşi Eyüp Özdemir ile sevimli köpekleri Rocky oldu. Özdemir ailesinin yollarda geçen hikayesi herkese ilham olacak türden.
1970 Trabzon doğumlu olan Vildan Özdemir, 14 yıl bankacılık yaptıktan sonra 2 yıl annesiyle beraber kurdukları kafeyi işletiyor, bir süre de kız kardeşiyle açılış davetiye organizasyonu işinde çalışıyor. 7 yıl önce eşi Eyüp Özdemir ile tanışan Vildan Özdemir’in hayat hikayesi bundan sonra çok daha ilginç ve keyifli hale geliyor. Eyüp Özdemir uzun süre Amerika’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönen gurbetçilerden. Gezmeyi, seyahat etmeyi, yeni ülkeler görmeyi seven Eyüp Özdemir bu amaçla Tır sürücülüğü mesleğini seçiyor. Onun bu tutkusu Vildan Özdemir’i de etkiliyor. Araya özlem de girence Vildan Özdemir de Tır sürücüsü olmaya karar veriyor.
Eyüp Özdemir bu fikri Transbatur firması sahibi Mehmet Dilmen’e söylüyor. Dilmen, hemen ehliyetini al gel deyince, Vildan Özdemir ehliyet sınavına başvuruyor ve çalışmaya başlıyor. Vildan Özdemir, “Sürekli sevdiğinizle birlikte olmak, hayatın her anını birlikte yaşamak, bunu yaparken de yeni ülkeler görmek… bir insan daha ne ister ki” diyor.
Ehliyeti 100 tam puan alıyor
Ancak sürücü olmak da o kadar kolay değil. Uluslararası Tır sürücülüğü için girilen SRC sınavı oldukça zor sayılabilecek bir sınav ve birçok aday ilk girişte baraj kabul edilen 70 puanı geçemiyor ve birkaç defa girmek zorunda kalabiliyor. Vildan Özdemir ise yazılı sınavdan 93, görsel sınavdan da 100 tam puan alıyor. “Eşim sen önce bir SRC’yi al da öyle konuşalım diyordu. Kursta beraber olduğum sürücü adayları da sınavın zor olduğunu, dosya yakan birçok kişinin olduğunu söylüyorlardı. İlk sınavda yüksek puan aldığımı görünce eşim de diğer kurs arkadaşlarım da çok şaşırdılar” diyen Özdemir iyi şekilde hazırlandığını sınavı bu sayede çok rahat geçtiğini belirtiyor.
Evimiz Tır’ımız oldu
Böylece Özdemir çifti için Tır’lar evleri, yollar hayalleri oluyor. Bir yıla yakındır aynı Tır’da çalışan çift bu mesleğin avantajlarını sonuna kadar kullanıyorlar. İlk seferlerini Amsterdam’a yaptıklarını kaydeden Özdemir; “Keyfine düşkün bir çiftiz. Gezelim tozalım bir arada olalım istedik. Eve gitmek için uğraşmıyoruz artık. Tır’ımız evimiz oldu. Sabah erken kalkıp yol alıyoruz, bazen gün batımını, bazen günün doğumunu izliyoruz. Bu bizim için çok güzel anlar.” diyor. Evlerinin Pendik’te olduğunu ancak çok fazla evde olmadıklarını söyleyen Özdemir, “Bazen diyoruz ki boş duracağına kiraya verelim (gülüyor)”
Sonuna kadar devam
Vildan Özdemir, ilk başladığı aylarda eşinin bir yerde pes edeceğini düşündüğünü söylüyor ve “Ancak pes etmedim ve sonuna kadar gideceğim. Benim için olumsuz bir tarafı yok. Yorulmuyor muyuz? Evet bazen yoruluyoruz ama bu mesleği büyük keyifle yaptığım için ve ailemle birlikte olduğum için her şeye değiyor” diyor.
Aracımız ev konforunda
“İki kişi olduğumuz için yolun nasıl geçtiğini bile anlamıyoruz” diyen Özdemir, “Sağ olsun Mehmet Abi (Mehmet Dilmen) en konforlu araçları alıyor. Park ettiğimizde bunun rahatlığını yaşıyoruz. Aracımızda her şey var. IP TV’miz dahi var. Ben sıkı voleybol takipçisiyim. Kadın voleybol takımımızın milli maçlarını kaçırmadan takip ettim. Eşim futbol izliyor. Kahve makinemiz, buzdolabımız var. Dolabımızda her şeyimiz tamdır. Ev konforunu aracımızda yaşıyoruz. İlk kalktığımızda ilk işimiz Türk kahvemizi içmektir. Ardından kahvaltımızı hazırlıyoruz. Yemeğimizi kendimizin yapıyoruz. Gittiğimiz yerin kendine özel güzel bir yemeği varsa mutlaka onu deneriz” diye konuşuyor.
Milli yenge oldum
Vildan Özdemir, yaptığı işin rahatlığından avantajlarından bahsederken daha fazla evli çifti bu meslekte görmekten duyacağı mutluluğa vurgu yapıyor ve “Park noktalarında karşılaştığımız sürücülerin bize özendiğini görüyorum. Bazen keşke benim de eşim sürücü olsa diyenler oluyor. Ancak Tır kullanamaz, tedirgin olur diye devam ediyorlar. Gidip eşlerine sorsalar keşke. Çünkü kadınlar her mesleği yapabilecek güçteler. Biraz eşlerini cesaretlendirseler daha fazla çifti yollarda görürüz” ifadelerini kullanıyor. Tüm sürücülerin kendisine yenge diye hitap ettiğini söyleyen Vildan Özdemir gülüyor ve “Milli yengi oldum” diyor.
Tır park sahalarının iyileştirilmesi gerekiyor
Avrupa’da Tır parklarında bir sorun yaşamadıklarını ancak Türkiye’de Tır parklarının çok yetersiz olduğunu belirten Özdemir, “Avrupa’da duşlar, tuvaletler çok temiz. Türkiye’den Macaristan’a kadar olan yolda ise dinlenme alanları maalesef çok kötü. Bu konuda yol kat etmemiz lazım. Kadınların rahatça girip çıkabilecekleri, kişisel ihtiyaçlarını giderebilecekleri alanların kurulması gerekiyor” diyor.
Bu mesleği düşünen kadınlara “Cesur olun” diye seslenen Özdemir kadınların sektöre kazandırılması için eğitim programlarının uygulanması gerektiğini de kaydediyor.
Kaynak: UND'nin Sesi Dergisi