LOJİSTİK

TÜRKLİM Başkanı Erdemir: Liman sayısını değil kapasiteyi artırmalıyız

TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir,  8. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’nde  ülkemizdeki liman kapasitelerinin nasıl oluştuğunu anlattı. 

1970’li yıllarda limanların önünde onlarca geminin beklediğini, 1984 yılından sonra özel sektör ağırlıklı liman yatırımları başladığını söyleyen Erdemir, “1990’dan sonra sanayi ağırlıklı limanlar yapıldı. 1990’lı yallardan bugüne liman kapasitelerinde büyük bir artış yaşandı” dedi.

Şu anda Türkiye’de liman darboğazının olmadığını söyleyen Erdemir, konteynerde olağanüstü bir büyüme yaşandığını belirtti. 

Erdemir, "Türklye 2023 yılı sonunda bile 550 milyon ton toplam yük, 12,5 milyon TEU konteyner elleçleyecek. Yayınladığımız Vizyon 2050 raporunda 2050 yılında toplam yükte 1,3 milyar ton, konteynerde 41,5 milyon TEU hedefimiz var. Yani mevcut kapasitenin 2-2,5 katına ihtiyacımız var. Bunun bölümünü mevcut limanların büyük çaplı modernizasyon ve kapasite artışı sağlanabilir. Dünyada da böyledir. Hollanda’nn 3 limanının toplamı bizim 217 limanımızıdan da fazla. Bunun için başta limanların kullanım sözleşmelerindeki süreleri olmak üzere büyük çapta teşviğe, kamusal desteğe ihtiyaç bulunuyor. Çok daha fazla sayıda küçük ölçekli liman yatırımı yerine mevcutlarım geliştirilmesi önceliklendirilmeli. Mega limanlara ihtiyacımız var. Kıyı alanlarımızı binlerce liman tesisiyle doldurmak son derece çevresel açıdan da sakıncalı" diye konuştu. 

Türkiye’de Liman Yönetim Modeli olmadığını söyleyen Erdemin Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken mevcut durum ile devam edilemeyeceğini söyledi.