TREDER tarafından gerçekleştirilen ve bu yıl 5’incisi düzenelenen Ağır Vasıta Treyler Zirvesi kapsamıda gerçekleştirilen zirvede TAİD paneli yapıldı. 

Moderatörlüğünü TAİD Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı ve Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken’in yaptığı panele; Koluman Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ticari Araçlar Satış Direktörü Ali Saltık, Otokar Ticari Araçlar Yurt İçi Pazarlama ve Satış Direktörü Murat Kemal Tokatlı, Iveco Genel Müdürü Hakkı Işınak ile Krone Trailer International Genel Müdürü Semih Pala katıldı. 

TAİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken, derneklerinin 3.5 ton üzerin tüm ağır vasıta araçlara hitap ettiğini belirterek, katılımcılara Yeşil Mutabakat kapsamındaki kavramları ve bunların sektöre etkilerini sordu.

IŞINAK: SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİ İLE AVRUPA VE DİĞER ÜLKELER EŞİTLENİYOR

Iveco Genel Müdürü Hakkı Işınak, araç üreticilerinin önündeki yasal zorunlulukların ülkemizde de geçerliği olduğunu belirterek Karbon Salım Vergisi, kapsamında sınırda karbon düzenlemesininin detaylarını paylaştı.

Işınak, “Avrupa, bu yasa ile emisyon standartlarına uyum göstermeyen ülkelere üretim gitmemesi gerekiyor diyor. Bu nedenle sınırda karbon düzenlemesini getiriyor. Avrupa’da üretim yapanla dışarıda üretim yapanların emisyonları eşitlenecek. Eşitleyemezseniz vergi vereceksiniz. Bir diğer konu da Dijital Ürün Pasaportu. Bu üretimdeki karbon ölçümüyle ilgili. Sınırda karbon düzenlemesiyle ilgili 2030 diyoruz ama, Ekim ayı itibarıyla 3 yıllık geçiş süreci başlayacak ve Ocak ayı ile birlikte karbon belgelerini sunmak zorundasınız.” diye konuştu.  

“2025’te başlayacak Euro 7 ile emisyonlarda düşüş olacak ama bunun diğer stepleri de olacak gibi” diyen Işınak, yeni çevreci araçların (Yeşil Mutabakat) ağır vasıta araç üreticilerine 10 bin euronun üzerinde ek maliyet getireceğini belirtti. 

SALTIK: TREYLER SEKTÖRÜ YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ SAĞLAMAK ZORUNDA

Koluman Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ticari Araçlar Satış Direktörü Ali Saltık, treylerdeki yasal zorunlulukları ve VECTO uygulaması hakkıda konuştu.

Saltık, “Türk treyler pazarı Avrupa’da ikinci pazar konumuna geldi. Avrupa Komisyonu 4 Mayıs 2023 tarihinde karayolu ücretleme pallarında treylerin karbon emisyonlarına etkisini dikkate almaya davet etti. Bu treylercilere yeşil dönüşümü destekleyin demektir. Sadece kamyonla bu iş olmayacak, treylerciler olarak bizim de Yeşil mutabakat ile ilgili bir şeyler yapmamız gerekiyor. 

TOKATLI: OTOBÜSTE DÖNÜŞÜM ÇOK DAHA ÖNCE BAŞLADI

Otokar Ticari Araçlar Yurt İçi Pazarlama ve Satış Direktörü Murat Kemal Tokatlı, Yeşil Mutabakat’ı toplu taşıma üzerinden değerlendirdi. Otobüste çevreciliğin çok daha önce başladığını söyleyen Tokatlı, “Avrupa’da 30 bin adetlik pazar var. Alternatif yakıtlı araçların oranı arttı ve 10 bin adetlik bir pazar oluştu. Avrupa’da büyük metropollerde yapılan bütün ihalelerin hepsi alternatif yakıtlı ve elektrikli araçlardan oluşuyor” dedi.

Elektrikli araç pazarının 2027 yılında 53 milyar dolara ulaşacağını belirten Tokatlı, ayrıca otonom taşımacılığın geliştiğini ve önümüzdeki  5 yılda toplu taşımanın yüzde 25 oranında otonom olarak yapılacağını kaydetti. 

PALA: ÖZENDİRİCİ, TEŞVİK EDİCİ BİR YEŞİL FİNANSAN GEREKİYOR

Krone Trailer International Genel Müdürü Semih Pala, krediye erişimde yaşanan zorlukların ihracata ve üretime negatif etki ettiğini söyledi. Pala Yeşil Kredi konusundaki gelişmelerin önemine vurgu yaparak, “Biz kredi vererkin selektif şekilde nasıl davranmalıyız, daha destekli şekilde, sürdürlübilirilği destekleyecek şekilde nasıl yapılacağının önemli olduğun söyledi. 

Bu politikanın şekillenmesinde yeşil dönüşümde özendirici krelerin şekilennmesi konusunda TAİD olarak destek verebiliriz. bu zihinsel dönüşümden fiil duruma geçerken bizim gibi STK’ların da katmadeğere en büyük etmen de seçilmiş ve özendirici olması gerekiyor