Yılda 330 gemi kiralıyor 2 milyon 500 bin ton yük elleçliyor


Borusan Lojistik, 98 kara taşımacılık ofisi, 21 transfer merkezi, Türkiye’de toplam 400 bin metre kare gümrüklü ve gümrüksüz kapalı depo alanı ve Avrupa’daki güçlü ağı ile proje lojistiğinde farklı ve özgün çözümler sunuyor. Nehir ve denizyolu gemi kiralamaları ile yılda 330 gemi kiralaması gerçekleştiriyor. Uzak yol kaptanlarının da bulunduğu deneyimli kadrosu ile müşterilerinin yurt dışı deniz taşımacılık operasyonlarını yerinde denetliyor. 

Kanat Adaptörü yatırımı yapıldı
Proje Lojistiği’nde farklı sektörlerin yanı sıra enerji sektöründe de çok başarılı çalışmalara imza attıklarını belirten Borusan Lojistik Tedarik Zinciri Yönetimi ve Stratejik Müşteriler İcra Kurulu Üyesi Serdar Erçal, Türkiye’de Rüzgâr Enerjisi Lojistiği’nde önemli bir sistem olan Kanat Adaptörü (Rotor Blade Adaptor) yatırımını gerçekleştirdiklerini vurguluyor. Bu yatırım sayesinde taşınması en zor yük olan rüzgâr türbinlerinin kanatlarını farklı bir yöntem ile taşıdıklarını kaydeden Erçal, “Bu sistem, dik yokuşlar ve dolambaçlı dağ yollarında, zaman kaybetmeksizin kanatların pozisyonunun yola uyarlanabilmesini sağlayan bir sistem” diyor. 
Hizmet veren firma sayısının artmasının rekabetin de artması anlamına geldiğini ifade eden Erçal, bunun da tüm hizmet veren firmaların yaptıkları işin kalitesini artırmalarını ve rekabette müşterilerine değer yaratan ilave hizmetler sunmalarını gerektiren bir durum yarattığına işaret ediyor. Erçal’ın görüşleri şöyle: “Bu gelişim süreci bizleri; güçlü, yabancı rakiplerimize karşı da farklı hizmetler sunan, müşterisine değer yaratan bir firma olarak konumlandıracaktır. Bu nedenle rekabetten korkmamak, rekabetin bize katacağı değerlere uyum sağlamak gerektiğini düşünüyorum”  
Proje taşımacılığının sadece ekipman işi olmadığına vurgu yapan Erçal, “Ciddi bir uzmanlık, güçlü altyapı ve yenilikçi bir yaklaşım;  başarılı olmanın diğer ön koşullarını oluşturuyor. Biz Borusan Lojistik olarak “Fark Yaratan, Fayda Sağlayan İş Ortağınız” misyonu ile hareket ediyoruz. Müşterilerimiz nasıl bir çözüm istiyorsa güçlü alt yapımız, dijital sistemimiz ve yetkin çalışanlarımız ile istenilen her çalışmayı yapıyor, her süreci başından sonuna kadar takip ediyor ve raporluyoruz. Bu sürecin başarıyla yönetilmesi ve müşterilerimiz için değer yaratılması konusunda kendimize güveniyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Ar-Ge’ye düzenli yatırım
Borusan’ın en büyük avantajlarından biri düzenli bir şekilde Ar – Ge’ye yatırım yapması ve iş süreçlerini dijitalleştirerek en son teknolojileri en etkin şekilde kullanabilmesi. Borusan’ın Ar - Ge Departmanı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Lojistik Temalı Ar - Ge Merkezi olarak onaylandı. İnovasyon ve dijitalleşme çalışmalarının yürütüldüğü  Ar – Ge merkezinde  51 kişi çalışıyor. Merkez, Borusan Lojistik’in en son teknolojileri kullanarak desteklediği hizmetleriyle fark yaratmasını sağlıyor. 
Gemi Kiralama ve Proje Taşımacılığı kapsamında yıllık 330 adedin üzerinde gemi kiralaması ve yaklaşık 2 milyon 500 bin ton civarında demir çelik, dökme yük, genel kargo ve proje yük taşıması yaptıklarının altını çizen Serdar Erçal, Türkiye’de bunu gerçekleştirmiş tek kurumsal lojistik firması olduklarını vurguluyor. Erçal, gerçekleştirdikleri projeler hakkında şunları söylüyor:
“En ağır yükleri taşıdığımız projeleri özel olarak değerlendirdiğimizde bunların arasında bazıları öne çıkıyor. Örneğin, Hayat Kimya Projesi ile 153 tonluk bir taşıma yapıldı. Karayolu nakliyesinde 30 km’lik mesafe 8 saat sürdü. Mersin Limanı’nda tahliye hizmeti ile birlikte yol incelemesi yapılarak yol izinleri alındı. Mersin Limanı’ndan Tarsus’a kara nakliye hizmeti yapıldı. Tek parça olarak 153 ton ağırlığındaki Yankee Dryer adı verilen kurutma makinesi indirildi ve 2,5 m yükseklikte kuruldu. Mardin Ilısu Barajı için temin edilen malzemenin Macaristan’dan Türkiye’ye taşınması projesinde ise taşınan hareketli bölümlerin (rotorların) her biri 95 ton, sabit bölümlerin (statorların) her biri ise 42,5 tondu. 
Bir başka örnek, Borusan Mannesmann için tamamlanan Houston/Teksas projesidir. Bu projede dev hat borularını taşımak için her biri 40-50,000 deadweight ton’luk 8 özel gemi kullanıldı. Boruların ortalama 24,5 metre uzunlukta olması nedeniyle ambar ağızları ve ambarları daha büyük, özel gemilere ihtiyaç duyuldu.  Borular bu gemilerin ambarlarına Borusan Limanı’nda özel bağlama ve emniyete alma operasyonu ile yüklendi. Boruların gemiye yatay istiflenmesi bu projeye özel gerçekleştirdiğimiz bir istifleme modeliydi ve kendi alanında dünyada bir ilk oldu. Nisan başında ise; Gemlik’te bulunan Borusan Limanı’ndan hareket eden gemilerle yaptığımız taşıma işinde,  8 ayda toplam 100 bin ton ağırlığında 20 bin adet boruyu ABD’nin Houston Limanı’na ve sonrasında 3 farklı nihai müşterinin stok sahalarına taşıdık.”