Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Zafer Aslan, 2020-2021 arasında pandemi döneminde konteyner navlun fiyatlarının tarihi rekorlara ulaştığını söyleyerek, bunun sebebi olarak artan maliyetlere vurgu yaptı.
7. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’nde denizyolu taşımalığı ve limanlar masaya yatırılarak navlun ve konteynerler sorunları üzerinde değerlendirmeler yapıldı.
ZAFER ASLAN: NAVLUN FİYATLARI DÜNYADAKİ ENFLASYONU ARTIRDI
Zafer Aslan, deniz taşımacılığında navlun fiyatlarındaki yüzde 10 artışın enflasyonu yüzde 1 artırdığını belirterek, “Şu andaki dünya enflasyonunun artasında denizcilikte navlunların artmasının büyüt eksi var. Biz ülke ve bakanlık olarak bazı öngörülerde bulunmuştuk. Hacmi küçük ürülerin uzak bölgeler yerine yakın bölgelerden tedarik edilmesi, yüksek piyasa değeri olan ürünlerin ise hızlı modlara kayması için öneriler geliştirdik” dedi.
SONER ESMER: EN BÜYÜK 10 ARMATÖR PAZARIN YÜZDE 80’İNE SAHİP
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Esmer de, 2021 yılında 12 milyar ton yük taşındığın ve bunun mal bedelinin 22 trilyon dolar olduğunu söyledi. Esmer, “Dünyanın coğrafi şartları nedeniyle denizyolu taşımacılığı toplamda yüzde 80 pay alıyor. Dünyada, malın bedel olarak yüzde 65’i konteynerle taşınıyor. Dünyada bir konteynerin ortalama bedeli 50 bin dolardır. Covid-19 nedeniyle bu hızla düştü. Konteyner gemisi işleten armatörler 6.300 gemi işletiliyor. Türkiye’den 4 armatör var. Dünyadaki 10 armatör toplam kapasitenin yüzde 80’ine sahipler” diye konuştu.