Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) tarafından düzenlenen üçüncü panelin moderatörlüğünü Schmitz Cargobull Türkiye CEO’su M. Kerem Tas üstlendi. Panelde ticari araçlar sektöründeki stratejik gelişmeler, sektörel işbirlikleri ve geleceğe yönelik hedefler ele alındı. Panele; TAİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kässbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken, Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt ve Marubeni Dağıtım ve Servis Ticari Araçlar COO’su Kıvanç Kızılkaya katıldı. 

Schmitz Cargobull Türkiye CEO’su M. Kerem Tas, lojistik sektörünün önünde sürdürülebilirlik ödevi olduğunu belirterek panelistlerden, son durumu değerlendirmesini istedi. 

TAİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kässbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken, emisyona yönelik regülasyonların treyler sektörüne etkilerini değerlendirdi. 2030 yılına kadar treyler sektörü için yüzde 10 karbon azaltım hedefi konduğunu belirterek, "Sürdürülebilirlik adına atılması gereken çok adım var. Ülkelerde farklı ölçüler ve uygulamalar var. Avrupa çapında da yapılacak çok şey var. Kütle boyutlar taslaklarına yönelik standartların konulması gerekiyor" dedi. 

Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt, taşımacılık sektöründe karbon emisyonlarının sıfırlanmasına yönelik hedeflere dikkat çekti. Nihai hedefin 2050 itibarıyla karbonu sıfırlamak olduğunu belirten Kurt, “Ulaşım, küresel karbondioksit salımının yüzde 6’sını teşkil ediyor. Avrupa’da VECTO regülasyonları çerçevesinde 2050 yılına kadar sıfır emisyona ulaşılması öngörülüyor. Takvim 2025 itibarıyla başladı ve 2019 yılı referans alındı” dedi.

Bu sürecin başarıya ulaşması için tüketicilere teşvik sağlanırken, üreticilere ise emisyon hedeflerine ulaşamamaları durumunda milyar eurolarını bulan cezalar uygulandığını vurgulayan Kurt, “Avrupa’da dizel araçların emisyon seviyelerine bağlı olarak 21 bin euroya kadar teşvikler sunuluyor. Ancak üreticiler için belirlenen hedefler karşılanmazsa ciddi cezalar söz konusu” diye konuştu. 

Elektrikli ve alternatif yakıtlı ağır vasıtaların yaygınlaşması için şarj altyapısının hızla geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Kurt, “Eğer tüketiciye teşvik verilir, üreticilere ceza uygulanır ancak şarj altyapısı oluşturulmazsa sistemin verimli işlemesi mümkün olmaz. Tüketici, üretici ve altyapının aynı hızda ilerlemesi şart. Aksi halde belirlenen emisyon hedeflerinin ne kadar gerçekçi olduğu tartışma konusu olur” ifadelerini kullandı.

Marubeni Dağıtım ve Servis Ticari Araçlar COO’su Kıvanç Kızılkaya, Türkiye'deki son duruma dair belgiler verdi. Kızılkaya, sürdürülebilirliği bir trend olarak görmediklerini belirten, bunu hayatın parçası olarak gördüklerinin altını çizen Kızılkaya, Türkiye'de özellikle intermodal taşımalar üzerine yapılan çalışmarı örnek vererek bunun gibi 7 önemli projenin devam ettiğini aktardı.