Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) ve Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) iş birliğiyle düzenlenen 7. Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi, 20 Şubat’ta Crowne Plaza Asia'da gerçekleştirildi. "Mega Trendler Merkezinde Türkiye" ana temasıyla düzenlenen zirvede, treyler ve ağır vasıta sektörünün geleceğini şekillendiren trendleri ve yenilikler ele alındı. 

TREDER Başkanı Yalçın Şentürk: “100 Bin Adetlik Üretime Ulaşırsak Dünyada Üçüncü Olacağız”

Zirvenin açılışında konuşan Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Yalçın Şentürk, sektörün 2023 yılında 60 bin adetlik üretimle tarihi bir rekor kırdığını belirterek, “İnşallah bu seviyeleri tekrar görür, hatta üzerine çıkarız. Eğer 100 bin adetlik üretime kavuşursak, Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü olacağız” dedi.

Şentürk, 2024 yılının zorluklarına dikkat çekerken, 2025’in daha da çetin geçeceğini vurguladı. Treyler üreticilerine seslenen Şentürk, ihracatta geri adım atmamak gerektiğini belirterek, “Kazandığımız mevzileri kaybetmeyelim. Kalitemizle ve rekabet gücümüzle Türk treylerinin yolu açık olacaktır” ifadelerini kullandı. 

TREDER Başkan Yardımcısı Kaan Saltık: “Türk Treyler Sektörü Avrupa’da İkinci Sıraya Yükseldi”

Türk Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkan Yardımcısı Kaan Saltık, Türk treyler sektörünün uluslararası pazardaki konumunu güçlendirmek adına önemli adımlar attıklarını belirtti. Saltık, “Bugün, Türk sektörünün Avrupa’da ikinci konuma yükselmesinin haklı gururunu yaşıyoruz. TREDER, bu başarının gerekli temellerini oluşturmuştur” dedi.

Sektörün bu noktaya gelmesinde birlikteliğin gücüne inandığını vurgulayan Saltık, Türkiye’nin üretim kapasitesi, kalite standartları ve ihracattaki başarısının sektörün yükselişinde kritik rol oynadığını ifade etti.

TAİD Başkanı Burak Hoşgören: “Robot ve Yapay Zeka Teknolojileriyle Rekabet Gücümüzü Artırmalıyız”

Türkiye Ağır Vasıta Distribütörleri Derneği (TAİD) Başkanı Burak Hoşgören, yapay zeka ve robot teknolojilerinin sanayiye entegrasyonunun kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Yapay zeka ve otomasyonun hızla geliştiğini belirten Hoşgören, “O kadar konuşuyoruz, toplantılar düzenliyoruz ama hâlâ yanlış bilgiler var. Artık robotlar ve yapay zeka konuşuluyor ama fabrikalarımızda hâlâ insanlar çalışıyor. Biz makineleri öğrenmeye çalışıyorduk, şimdi makineler bizi öğreniyor. Şu anda inanılmaz bir veri var ve bu teknolojiler hayatımızda büyük değişimler yaratacak” dedi.

Yakın gelecekte her bireyin bir yapay zeka asistanına sahip olacağını ifade eden Hoşgören, “Bugün her şirketin bir e-posta adresi, bir web sitesi var. Çok yakında herkesin bir yapay zeka asistanı olacak. Bu, iş yapış şeklimizi tamamen değiştirecek” diye konuştu.

Robot teknolojilerinin Türkiye’de yaygınlaştırılmasının önemine değinen Hoşgören, KOBİ’lerin ve sanayi kuruluşlarının bu dönüşüme ayak uydurması gerektiğini söyledi. “Robot yatırımını planlamak, sanayide verimliliği artırmak ve ülkemizi rekabet edebilir hale getirmek için adımlar atmalıyız” diyerek, bu alandaki yatırımların hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti. 

UND Baskanı Şerafettin Aras: Karayolu ve treyler olmadan lojistik düşünülemez!

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Şerafettin Aras, TREDER ve TAİD iş birliğiyle düzenlenen zirvede yaptığı konuşmada, treyler ve lojistik sektörlerinin Türkiye ekonomisine sağladığı katma değere dikkat çekti.

Aras, “Bugün 70’ten fazla ülkeye 800 milyon dolar değerinde treyler ihraç ediliyor. Biz lojistikçiler de üretilen treylerlerle Türk ihracat ürünlerini dünyaya taşıyoruz. Karayolu taşımacılığı olmadan lojistik düşünülemez. Sektörümüzün büyümesi ve rekabetçiliğinin artması ülke ekonomisi için kritik öneme sahip” dedi.

Karayolu Taşımacılığı, Türkiye’yi Öne Çıkarıyor

Aras, geçtiğimiz yıl Türkiye’den TIR’larla yapılan ihracat seferi sayısının 2 milyon 95 bini geçtiğini ve taşınan yüklerin toplam değerinin 107 milyar doları bulduğunu belirtti.

“Uluslararası karayolu taşımacılığı, sadece yük taşımıyor; aynı zamanda hizmet ihracatı da gerçekleştiriyor" diyen  Aras, lojistik sektörünün küresel tedarik zincirindeki yükselen rolüne vurgu yaptı.

Yeni Ticaret Koridorları Türkiye’nin Avantajını Artırıyor

Küresel ticaretin dönüşüm geçirdiğini belirten Aras, Türkiye’nin Orta Koridor, Kalkınma Yolu ve Zengezur Koridoru gibi stratejik hatların merkezinde yer aldığını söyledi.

“Bu koridorları, güçlü karayolu taşımacılığı altyapımızla daha etkin hale getirebiliriz. Lojistik, treyler ve ağır vasıta sektörlerinin iş birliği ile Türkiye’yi yeni dünyanın tedarik merkezi haline getirmek mümkün” ifadelerini kullandı.

Lojistik ve taşımacılığın ticaretin ana unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Aras, “Lojistik olmadan ticaret olmaz, ticaret olmadan hayat olmaz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kürşad Tüzmen: “Dinamizmiyle bu sektör 1 Milyar Dolarlık ihracatı aşacaktır."

Devlet Eski Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin treyler sektöründe 1 milyar dolarlık ihracat hedefine henüz ulaşamadığını belirterek, “Sektör kümelenme çalışmalarını yürüttüğü için önümüzdeki yıllarda dünyadaki sıkıntıları aşarak bu hedefi geçeceğine inanıyorum” dedi.

TREDER Zirvesi’nde konuşan Tüzmen, küresel belirsizliklerin sektörü zorladığını ifade ederek, “Dünyayı şu anda çılgınlar idare etmeye çalışıyor. Öngörülemez kararlar belirsizliği artırıyor” diye konuştu.

Avrupa’daki ekonomik durgunluğa da değinen Tüzmen, “AB mutlaka girdi maliyetlerini azaltan çalışmalar yapacaktır. Ancak Avrupa şu anda yavaş büyüyor, ABD ise AB’nin iki katı hızla büyüyor. Avrupa’daki bu yavaşlama, en çok bu bölgeye ihracat yapan bizleri etkiliyor” dedi.