Mavi gezegenimiz yaşlanıyor ve sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmesi için alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Gelecek ile ilgili birkaç öngörüyü paylaşmak istiyorum. 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar olacak. Nüfusun yüzde 70’i büyük şehirlerde yaşayacak. Gıda ihtiyacı bunlara bağlı olarak yüzde 30 oranında artacak. Karbondioksit emisyonlarının şu andaki artış hızıyla 2060 yılında ortalama sıcaklıklardaki artışın 4°C’yi bulacağı belirtiliyor. İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için ortalama sıcaklıklardaki artışın azami 2°C ile sınırlanması gerekiyor. Bu hedefin tutturulması için atmosferdeki CO2 oranının 450 ppm seviyesini aşmaması gerekiyor.
Vaziyet böyle iken başta enerji, tarım ve ulaştırma sektörlerine belirli ev ödevleri düşüyor. AB’nin 2025 yılına kadar kamyonlar için belirlediği karbon emisyonlarında yüzde 15, 2030 yılında yüzde 30, 2050 yılında yüzde 60 oranında azaltma hedefi bulunuyor. Bu hedeflere ulaşması için elektrikli araçlar kadar alternatif yakıtlı araçların da büyük rolü olacak.
Dünyada, özellikle kaya gazı ile olağanüstü bir doğalgaz devrimi yaşanan ABD’de, ulaşım araçlarında CNG kullanımı hızla artıyor. CNG insan sağlığına en büyük hasara yol açan partikülleri üretmeyen bir yakıt. Bu artıları göz önünde bulunduran AB, Mavi Koridor Projesi’ni hayata geçirdi ve 5 yılın ardından hedeflerini yeterince yerine getirdiği düşünülerek sonlandırıldı. 140 LNG kamyonun Proje filosu, Projenin 12 istasyonunda yapılan yaklaşık 111 bin yakıt ikmali işlemi sayesinde toplamda 14 bin 200 ton LNG tüketen toplam 31.5 milyon kilometreden fazla çalıştı.
Türkiye’de karayolu taşımacılığında, çöp kamyonlarında alternatif yakıt olarak ağır vasıtalarda LNG kullanılmaya başlandı. Cesaret verici bu girişimlerin artarak devam etmesi öngörülüyor. Elektrikli araçların hayata geçmesinin ne kadar zaman alacağını kimse tam olarak kestiremiyor. Bu nedenle LNG ve CNG’li araçlar ara çözüm olarak öne çıkıyor. Belki ara çözüm olarak karşımıza çıkan bu yöntem aynı otomobildeki hibrit araçlar gibi başlı başına endüstrinin bir çözümü olarak ortaya çıkabilir.
Gelecek sayımızda görüşmek dileğiyle...
- - - - -