Lojistiği şekillendiren fikirler üreten ve 4 ülkede yer alan DHL İnovasyon Merkezleri toplantısı kapsamında İstanbul'da “Lojistikte İnovasyon” etkinliği düzenleniyor. 15-17 Nisan tarihleri arısında yapılan etkinliğe; teknoloiji otomotiv, perakende, sağlık gibi farklı sektörlerden farklı gruplar bir araya gelerek teknolojiyi göreme ve deneyimleme fırsatı bulacak.
DHL İnovasyon Merkezi, 15-17 Nisan 2025 tarihleri arasında Türkiye’deki DHL Group çalışanları ve iş ortaklarıyla “Innovation That Moves (ITM)” etkinliğinde bir araya geldi.
Etkinlik öncesi yapılan panelde etkinlik hakkında bilgiler verilerek DHL'in inovasyon ve sürdürülebilirlik yolculuğu hakkında bilgiler verildi.
DHL EMEA Teknolojiden Sorumlu Bölgesel Müşteri Direktörü Vildan Demir
Etkinlik kapsamında düzenlenen panelde konuşan DHL EMEA Teknolojiden Sorumlu Bölgesel Müşteri Direktörü Vildan Demir, veri analitiği, yapay zeka, nesnelerin interneti ve dijitalleşme gibi makro trendlerin lojistik sektörünü dönüştürdüğünü vurguladı. Demir, “Bu teknolojiler sayesinde lojistik süreçlerinde daha hızlı, esnek ve müşteri odaklı çözümler sunabiliyoruz” dedi.
DHL Global Forwarding Türkiye ve Doğu Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Berna Yılmaz Ciğeroğlu
DHL Global Forwarding Türkiye ve Doğu Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Berna Yılmaz Ciğeroğlu, şirketin 2025 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda 7 milyar euro yatırım yapacağını açıkladı. Ciğeroğlu, "2025 yılında net sıfır hedefimizi açıkladık. 2020 yılında emisyonumuzu 29 milyon tonun altına düşürmek istiyoruz. Bunun için 7 milyar euro yatırım yapılacak. Temelde düşük karbon emisyonlu taşımacılık hizmeti veriyoruz. Hava taşımacılığı noktasında karbon salımı çok fazla. Sektörde 3 milyar tonluk karbon salımının 33 milyon tonu DHL tarafından yapılıyor. Data analizi yaparak planlama yapıyoruz. 2022 yılında Air France ile 33 milyon litrelik sürdürülebilir yakıt anlaşması yaptık. Dünyadaki en büyük alıcılardan biriyiz. 2030 yılında kullandığımız yakıtın yüzde 30'unu çevreci yakıtlardan sağlamayı çalışıyoruz ve araç sevkiyatlarının yüzde 30'unu elektrikli araçlarla yapmak istiyoruz." diye konutu.
DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Buket Cox
DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Buket Cox, yapay zekanın depo yönetiminde envanter optimizasyonu, kritik süreçlerin otomasyonu ve tedarikçi risk analizlerinde etkin bir şekilde kullanıldığını belirtti. Cox, "Kontrat lojistiği dediğimiz alanlarda müşteriye özel hizmetlerde inovasyonun önemi çok daha fazla öne çıkıyor. İçinde bulunduğumuz beklenmezlerin çok olduğu bu dönemde özellikle müşterilerimize ihtiyaçlarına karşılık verebilecek hızlı dayanıklı ve alternatifli çözümler sunuyoruz. Bize bu noktada en büyük yardımı inovasyon sağlıyor. Bize çeşitlilik getiriyor. Değişik araç ve yöntemlerle müşterilerin değişen ihtiyaçlarını önceden görebilmeyi ve esnek çözümler geliştirmemizi sağlıyor. Yapay zekanın olduğu depolarımız var. Buradan envanterleri optimize etme şansına sahip oluyoruz. Kritik süreçleri yönetme otomize etme süreçlerimiz var. Büyük verinin doğru şekilde analiz edilerek hızlı ve akıllı çıktılara dönüşmesi sağlanıyor. Tedarikçi risk analizlerini yapma şansına sahip oluyoruz. Burada yapay zekadan çok yararlanıyoruz" ifadelerini kulladı.
DHL E-Commerce (MNG) Türkiye Genel Müdürü Kağan Gündüz
DHL E-Commerce (MNG) Türkiye Genel Müdürü Kağan Gündüz, Türkiye’de e-ticaret alanında büyük bir büyüme öngördüklerini ve bu doğrultuda 250 milyon euroluk yatırım planladıklarını belirtti. Gündüz, "Operasyonel mükemmellik ve müşteri deneyimi odaklandığımız en büyük iki alandı. Önceğiliğimiz büyük bir dönüşüm yaratmaktı ve bunu başardık. Türkiye büyük bir ülke olarak grubu girdi ve 4'üncü sıradayız. Türkiye'de e-ticaret alanında büyük bir büyüme olacak. Grup satın almasıyla 250 milyon euroluk bir yatırım planlandı. 6 büyük aktarma merkezi yapılması bu yatırımlar içinde. Bunun üstüne araç filomuzu yenileme yatırımlarımız olacak. Data merkezimizi yenileyeceğiz. 3 yıllık sonunda kapasitemizi iki katına çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
DHL Freight Türkiye Genel Müdürü Murat Kavrar
DHL Freight Türkiye Genel Müdürü Murat Kavrar, dijital çözümler sayesinde alt taşıyıcılarla daha etkin bir iş birliği sağladıklarını anlattı. Kavrar: "DHL Freight Türkiye bugün Türkiye'nin en etkin ve en kurumsal kooparatifine dönüştü. 5 bin alt taşıyıcımız var ve bunların 7 bin filosu var. Bu kapasiteyi 2 bin müşterilerimizle 230 bin sevkiyatıyla eşleştiriyoruz. Dijital çözümlerimiz sadece müşterilerimiz için değil alt taşıyacılarımız için. DHL Freight Türkiye olarak alt taşıyıcılarımızın araç alımı gibi durumlarında pazarlıkların içinde bulunuyoruz. Kurumsallaşmalarına yardımcı olmak için bizim destek birimlerimizi kullanmalarını sağlıyoruz. Yüke en yakın aracı seçiyoruz. Alt taşıyıcılarımız için tek muhatap ve finansal süreç var. Daha yalın şekilde araçlarını işletebiliyorlar. Araçların hepsi takip cihazıyla donatıldı ve müşterilerimiz tek bir platformdan yükün durumunu görebiliyor. Tüm istasyonlara elektrikli araçların şarj istasyonu yapabilecek istasyon kurulması en büyük amacımız" şeklinde konuştu.
DHL Express Türkiye Genel Müdürü Volkan Demiroğlu
DHL Express Türkiye Genel Müdürü Volkan Demiroğlu Türkiye'nin önemine vurgu yaparak İstanbul havalimanda yapılan yatırımlarına dikkat çekti. Demiroğlu, "İstanbul Havalimanı yapılırken orada yer alan ilk firmayız. İlk yatırım yapan firma olmanın avantajını kullandık. DHL Express olarak dünyadaki ilk teknolojiyi buraya getirdik. Robotlu raflama sistemi gibi özel bir sistem kullanıyoruz. Gönderi taşıdığımız hızda bilgi taşımak da önemli. Son dönemde gümrük tarifileri ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Biz geçtiğimiz yıllarda havaliman yatırımını yapmadan önce iki uçaklık gönderiye gün sonuna kadar bitiriyorduk. Şu anda 2 saat içinde 4 uçağı işler ve müşteriye gönderir hale geldik. Antrepomuzun gümrüklü bölgesinde 4 robotumuz var. Ar-Ge merkezini açtık. Büyük datayı kullanarak müşterilerimize daha iyi hizmet vermek için çalışma içine girdik" diye konuştu.