Hopa’da bu yıl ilki düzenlenen Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi, sektör temsilcileri, akademisyenler ve yerel yönetimlerin katılımıyla iki gün süren yoğun bir programın ardından sona erdi. Hopa Belediyesi, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası ve Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa İİBF paydaşlığında 24-25 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleşen kongre, Hopa’nın lojistik merkezi olma yolunda sunduğu potansiyel ve stratejik konumunu daha da pekiştirmek amacıyla geniş bir içerikle düzenlendi.

Kongre, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Atatürk Konferans Salonu’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Demircioğlu, Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ersoy, Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan ve Hopa Kaymakamı Abdullah Arslantürk konuşmalarını gerçekleştirdi. Açılış konuşmasında Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, lojistik sektörünün Hopa’da daha sürdürülebilir ve çevre dostu bir çerçevede geliştirilmesinin önemine dikkat çekerek, “Hopa bir lojistik şehri ve burada yaşayan 27.000 insan var. Dolayısıyla bu lojistik faaliyetlerin kentin yaşamına, kent yaşantısına olumlu ya da olumsuz etkilerini değerlendirmek de bizim açımızdan önemli. Zaten kongre başlığında bu anlamda sürdürülebilir ve yeşil lojistik anlamında ya da işte kentsel lojistik anlamında da birçok konunun konuşulması gerektiğini hissettiğimiz için de aslında bir lojistik kongresi düzenlemek istedik” ifadelerine yer verdi.

Hopa’nın jeoticari konumuna dikkat çeken Hopa TSO Başkanı Osman Demircioğlu ise: “Hopa'da uluslararası lojistiğin daha güçlü olması iktisadi kaynakların akılcı ve bilimsel olarak planlanmasından geçmektedir. Dolayısıyla lojistiğin sadece yük taşımacılığı gibi dar bir alanda görülmesi Hopa'nın taşımacılık birikimine haksızlık olacaktır. Bu haksızlıktan doğan değersizleştirme, ne ülkenin jeopolotiğine ne de bölgenin jeoticari konumuna olumlu katkı sağlamayacaktır” dedi.

Sektör temsilcileri bir araya geldi

Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan’ın yönettiği ilk oturumda Hizmet İhracatçıları Birliği Sektör Şube Müdürü Murat Taşkın, Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Alper Özel ve Tolkun Logistics’den Martin Voetmann sektördeki zorluklar ve fırsatlar üzerine sunumlarını yaptılar.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Demircioğlu’nun yönettiği ikinci oturumda, Lojistik Danışmanı Atilla Yıldıztekin, HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, TOBB Artvin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Anıl Altunkaya ve Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Balkaya, Hopa’da lojistik faaliyetlerin gelişimi üzerine görüşlerini paylaştılar.

Hopa’da Lojistiğin Geleceği

Öğleden sonra Hopa’da Lojistiğin Geleceği başlıklı iki oturum yapıldı. Doç. Dr. Orhan Şimşek’in yönettiği ilk oturumda, Prof. Dr. Mehmet Ersoy ve Dr. Öğr. Üyesi Gökçen Aydınbaş “Sürdürülebilir Kalkınma Bağlamında Yeşil Kent İçin Yeşil Lojistik” üzerine bir değerlendirme sundular. Aynı oturumda, Doç. Dr. Murat Berberoğlu, Arş. Gör. Mert Şakı ve Çiçek Kızılkan’ın sunumları da Hopa’nın gelecekteki lojistik potansiyeline dair önemli bilgiler içerdi.

İkinci oturumda Doç. Dr. Murat Berberoğlu, Prof. Dr. Uğur Sivri ve Doç. Dr. Fikret Sözbilir; Hopa’nın sosyoekonomik gelişmişlik seviyeleri ve lojistik sektörünün yerel girişimcilik üzerindeki etkilerini tartıştı. Hopa'nın lojistik alanında atacağı adımların bölgenin ekonomik gelişmişlik düzeyine katkı sunacağı vurgulandı.

Kadın Lojistikçiler konuştu

İkinci gün davetli konuşmacılar, lojistik sektöründeki yenilikler ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmaları ele aldı. Maltepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Tanyaş ve Atılım Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu’nun konuşmaları, Hopa’nın uluslararası taşımacılık ağındaki potansiyelini ele alırken, Lojistik sektörü ve kadın istihdamına yönelik özel bir panel düzenlendi. Bu panelde CRN Lojistik’ten Saynur Yenigül, Yenigüller Nakliyat Operasyon Yönetimi’nden Fatma Topaloğlu ve Bayraktar Nakliyat’tan Cansu Bayraktar deneyimlerini paylaştılar. Cansu Bayraktar, panelde yaptığı konuşmada, “Bir erkeğin yapabileceği işi biz de yapıyoruz” diyerek kadınların sektördeki varlığını vurguladı. Saynur Yenigül ise, sektörde geri planda tutuldukları durumlarda, erkeklerden daha titiz ve özenli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Kadınların her sektörde varlığının daha önemli olduğunu ifade eden Yenigül, “Kadınların iş yaşamındaki katkıları, sektörü daha da ileriye taşır” dedi. Fatma Topaloğlu da, kadınların lojistik sektöründeki rolünün giderek arttığı ve bu alandaki başarılarının daha görünür olmaya başladığı kanaatini dile getirdi.

“TIR Parkı gündemimiz devam ediyor”

Kongrenin kapanışında Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, “Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi, Hopa'nın lojistik ve taşımacılıkta nasıl bir geleceğe sahip olabileceğini gösteren önemli bir buluşma noktası oldu. Bu kongre, Hopa’nın lojistik bir merkez olma yolundaki potansiyelini sergilerken, bizlere yeşil lojistik ve sürdürülebilir uygulamaların önemi hakkında da yeni perspektifler kazandırdı. 2 gün boyunca çok değerli konuşmalar dinledik, Hopa’nın en önemli sorunları arasında yer alan TIR yoğunluğu ve TIR Parkı her sunumun sonunda gündem oldu. Belediye olarak TIR Parkı için yer tahsis sürecimiz devam ediyor. Bu sorunu bütün kurumlarımızla iş birliği içerisinde çözeceğimize inanıyorum” dedi. Başkan Cihan, ayrıca Hopa’nın lojistik sektöründe çevre dostu, sürdürülebilir projelere odaklanacağını ve yerel kalkınmayı destekleyecek adımlar atacaklarını belirtti.

Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi, bölgenin lojistik kapasitesini artırma yolunda sektör, akademi ve kamu kurumlarını bir araya getirerek ortak projelerin geliştirilmesine zemin hazırladı. Kongre, Hopa'nın lojistik sektöründeki yeni hedeflerine ulaşmasında kritik bir adım olarak değerlendirilirken, katılımcılar bir sonraki kongrede de yer almak istediklerini belirtti.