LOJİSTİK

İntermodal, salgın döneminde en az hasar alan taşımacılık yönetimi oldu

Salgın nedeniyle sınırların kapanmasıyla karayolu taşımacılığının neredeyse bitme noktasına geldiği bir dönemde; intermodalin, en az hasar alan taşımacılık yönetimi olduğunu belirten Ekol Türkiye Ülke Müdürü Arzu Akyol Ekiz, 12 yıldır başarıyla sürdürdükleri intermodal taşımacılık modeli ile çevresel açıdan da katkı verdiklerini anlattı. Ekiz, intermodal taşımaları hakkında önemli bilgiler verdi:
"İntermodal taşımacılık modelini 2008 yılında hayata geçirerek sektörümüzde öncü bir rol oynadık. Müşterilerimize daha kaliteli, sürdürülebilir, düşük maliyetli ve verimli hizmet sunduğumuz intermodal taşımacılık ile ihracatçılarımıza avantaj sağlarken birçok küresel marka ile çözüm ortağıyız. Binlerce konteyner malzeme, bitmiş mamul, endüstriyel ve tüketici ürünlerini her gün taşıyarak dünyanın en iyi bilinen şirketlerinin ve markalarının büyük bir çoğunluğuna intermodal hizmet veriyoruz.
İntermodal taşımacılık modelimizde koronavirüse karşı aldığımız tedbirler kapsamında; Türkiye’den çıkan yükleri Türk şoförlerimiz ve çekicilerimizle Yalova Terminali’mizde Ro-Ro’lara yüklüyoruz. Şoförlerimiz ve çekicilerimiz Yalova’da kalırken treylerleri, İtalya ve Fransa’ya gönderiyoruz. Ekol’ün Trieste  Limanı’na (İtalya) gelen treylerleri burada trenlere yükleyerek; Köln, Ludwigshafen, Kalsruhe, Ostrava, Kiel gibi Avrupa’nın çeşitli şehirlerine dağılımını gerçekleştiriyoruz.  Fransa’da ise Sete Limanı’na indirilen treylerleri trenle  Paris’e ulaştırıyoruz.
Ayrıca mevcut intermodal hatlarımıza Köstence’yi de ekledik. Karasu Limanı’nda COVİD- 19 uygulamaları sebebi ile çekicisiz ve sürücüsüz olarak RO-RO‘ya bindirdiğimiz tırlarımızı, 12 saatte Köstence Limanı’na ulaştırıyoruz. Sonrasında limanda hazır bekleyen çekici araçlarımızla en kısa sürede teslimat gerçekleştiriliyor.
Bu şehirlerde yüklerin söz konusu ülkelerin çekici ve şoförleri tarafından teslim alınmasını sağlayarak müşterilerimizin fabrikalarına dağıtımını aksatmadan yürütüyoruz. Salgın tedbirlerimiz doğrultusunda; her ülkenin şoförü ve çekicisini kendi sınırları içerisinde tutarak bulaşma riskini ortadan kaldırıyoruz.

Salgından İntermodal taşımacılık modelinin önemi arttı
İntermodal taşımacılık modelinin önemi,  koronavirüs salgını nedeniyle günümüzde ciddi bir şekilde arttı. Bugün geldiğimiz noktada farklı taşıma modellerine sahip olmanın risk yönetimindeki etkisini ve sağladığı katkıyı yaşayarak gördük. Salgın nedeniyle sınırların kapanmasıyla karayolu taşımacılığının neredeyse bitme noktasına geldiği bir dönemde; intermodal, en az hasar alan taşımacılık yönetimi oldu.  İntermodal taşımacılık modeline sahip olmayan birçok firma ciddi sıkıntılar yaşadı. Biz, 12 yıldır başarıyla sürdürdüğümüz intermodal taşımacılık modelimiz ile kara taşımacılığına alternatif getirebildik.
İntermodal taşımacılık modelinin yaygınlaştırılması, doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. İntermodal taşımacılıkta kullanılan güzergâhların değişmesiyle karayolları daha az kullanıyor. Bu nedenle; gürültü kirliliğinin azaltılmasına, müşterilere güvenilir varış zamanı bildirimi sağlanmasına, karayolundaki olası trafik, gümrük geçişlerindeki yoğunluktan etkilenilmemesine imkan tanıyor. Ayrıca intermodal taşımacılık;  planlama açısından daha yalın süreçler oluşturulması, karar verme süreçlerinin sistemde oluşturulmuş sabit kalkış saatleri üzerinden kolaylaştırılması, hizmet kalitesi standardizasyonun artması, büyük ölçekli projelerde hizmet sunmayı ve planlamayı kolaylaştırması gibi önemli avantajlarıyla dikkat çekiyor.
Çevresel avantajlarından dolayı dünyada tercih edilen bir taşımacılık
İntermodal;  daha az karbon, daha az parçacık, daha az azot oksit (NOX) salımı ve daha az dizel yakıt tüketimi gibi çevresel avantajlarından dolayı dünyada tercih edilen bir taşımacılık modeli haline geldi. Bu kapsamda sunduğumuz çevreci çözümlerle karbondioksit salımı, yakıt tüketimi ve gürültü kirliliğinde ciddi oranlarda azalma sağlıyoruz. Ekol terminalleri ve elektrikli blok tren seferlerini kullanarak yükü aktarmadan taşıdığı intermodal taşımacılık sistemi ile karayolu taşımacılığına oranla iklim değişikliğine etkiyi azaltıyor. Her ay  637 futbol sahası büyüklüğünde ormanı kurtaracak ve Dünya’nın etrafında 338 tur atmasına imkân verecek dizel tasarrufu elde ediyor. Ekol tek bir intermodal seferi ile 2.429 km uzunluğundaki bir karayolunu kat etmeden; 823 litre akaryakıt, 2 bin 221 kg CO2,  5,8 kg NOX, 0,08 kilogram partikül tasarrufu yapıyor.
Tüm tekerlekli yükler elleçlenebiliyor
Ekol, odak noktalarından biri olmaya devam edecek intermodal taşımacılık ile sektörünün ufkunu genişletecek ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağı çok önemli yatırımlara imza atıyor. 2017 yılında faaliyetlerine başlayan Yalova Ro-Ro Terminali ile Ro-Ro gemileri ile taşınabilecek tüm tekerlekli yükleri elleçlenebiliyor. Ayrıca Roll Trailer kullanımı ile konteyner elleçlemesi de yapılabiliyor. Yalova Ro-Ro Terminali, konumu itibarıyla ülkemizde gelişime açık tek Ro-Ro limanı. Ülkemizin dış ticaretinin sürekli arttığını biliyoruz. Bu sebeple yatırımımızın ikinci evresini daha ilk günden planlamıştık. İkinci etap için ÇED sürecini yüzde 80 oranında tamamladık. İkinci etap inşaatımıza başlamak için tüm hazırlıklarımız bitti. Terminalimize yaklaşık 50 bin metrekare park alanı ve bir adet daha 300 metre boyunda iskele ekleyerek aynı anda üç gemiye hizmet verecek kapasiteye ulaşacağız. Gelecekte enerji maliyetleri ve çevresel etki azaltımı için sahil bağlantısı, terminal vinci gibi yatırımları da yapacağız. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle, yatırımlar için oldukça belirsiz bir ortamın oluştuğu günlerden geçtiğimiz için terminalimizin ikinci etap yatırımı için aceleci davranmıyoruz."