Otomotiv, Türkiye’nin gözbebeği. İhracatıyla, istihdamıyla sağladığı ekonomik değerle el üstünde tutulan bir sektör. Bunu da sonuna kadar hak ediyor ve lojistik sektörünün de en büyük müşterisi konumunda. Just in time, milk run gibi pek çok uygulama otomotiv sektörünün ihtiyacı olarak ortaya çıktı. Lojistiğin gelişmesine en çok katkı veren sektör ancak bu katkının olması gerekenin altında kaldığını düşünüyorum.
Otomotiv sektörü büyürken, lojistiği yeteri kadar büyütmedi. Otomotivciler lojistik sektörünün içinde bulunduğu yıkıcı rekabeti kullanmayı tercih ediyor. Kısa vadede bunun otomotivcilere olumlu dönüşü oldu ancak uzun vadede kalitesiz hizmet, tedarik zincirinde aksaklıklar olarak geri döneceğinden emin olabilirsiniz. Zira Omsan Genel Müdürü Doç. Dr. Hakan Keskin de buna işaret ediyor. Keskin, Türkiye lojistik pazarına yabancı aktörlerin girmesi ve ekonomik kriz nedeni ile rekabetin, pazar ekonomisinin gerektirdiğinden öteye geçtiğini vurguluyor. Kar marjlarının önceki yıllar ile kıyaslanamayacak şekilde düştüğünü söylüyor.
Almanya örneğinden ilerleyecek olursak, Almanya otomotiv sanayisini lojistik sektörüyle paralel büyütmeyi başardı. Almanya’nın 3. büyük sektörü lojistik. Bizdeki yeri kıyaslanamayacak derecede ileride. Birbirini destekleyen iki kuvvetten bahsediyoruz. Türkiye bunu ne yazık ki beceremedi. Avrupalı otomotivcilerin, tedarikçilerinden 10 km çapında bulunmalarını talep etmesi, tabloyu iyice gözönüne serdi. Avrupa’da depolama alanlarının ne kadarı Türk firmalarının?
Lojistik firmalarımızın güçlenmesi, hareket kabiliyetlerinin artması ekonomimizin güçlenmesi anlamına geliyor. Bunun çok iyi şekilde idrak edilmesi gerekiyor. Lojistik firmalarımız bıçak sırtında iş yapıyorlar. Birkaç büyümekte olan firmayı dışarıda tutacak olursak, zor şartlarda yatırım yapılıyor. Dış ticaretin kat kat arttığı dönemde firmalarımız neden kat kat büyümüyor? Kaç lojistik firmamız yatırımcıların listesinde?
Lojistik firmalarımızın da artık şapkalarını önüne koymaları gerekiyor. Karsız işler sürdürülebilir olmaktan çıkmalı. Sektör bu kısır döngünden vazgeçmeli.
Daha güzel günlerde buluşmak dileğiyle.
- - - -