Scania ve Doğuş Otomotiv’in 30. Yılı kutlamaları çerçevesinde İsveç’ten Türkiye’ye elektrikli çekici sürüş organizasyonu gerçekleştirildi. Yüklü bir şekilde 3 bin 300 km yol kat eden elektrikli çekiciyi ise 4 kadın şoför kullandı. 14 gün süren yolculuğun sonucunda kadın şoförler deneyimleri Türkiye’de Kemerburgaz’da 8 Eylül günü yapılan basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı.

Elektrikli araç 2025 yılında Türkiye’ye sunulacak

Ceva, Ferrari’yi demiryolu ile taşıyacak Ceva, Ferrari’yi demiryolu ile taşıyacak

Scania Satış Müdürü Bayazıt Canbulat, Scania’nın elektrikli araç konusunda hazır olduğunu altyapı olarak ülkelerin ve sektörün hazırlığının tam olmadığının altını çizdi. Elektrikli Scania’nın 400-450 km menzile sahip olduğuna açıklayan Canbulat, yeni araçların dizele göre her şartta daha ekonomik ve çevreci olduğunu vurguladı. Filola ve gıda dağıtım firmalardan elektrikili araç talebi olduğunu hatırlatan Canbulat, 2025 yılında aracı piyasaya sunacaklarını söyledi.

Scania en uzun yolu Türkiye için geldiğini ve rekor kırdığını belirten Scania Pazarlama Müdürü Ömer Madazlıoğlu da, Scania’nın kendi batarya fabrikasını da devreye aldığı bilgisini verdi. Türkiye’de elektrikli araçların yüzde 8 oranına kavuştuğunu kaydeden Madazlıoğlu, hibrit ve elektrikli araçların fosil yakıtlı araçları geçtiğini vurguladı.

Rekorumuz yüklü 440 km

Aracı kullanan kadın şoförlerden biri olan Scania eMobility Çözüm Yöneticisi Ines Kasumovic, gözlemlerini şu şekilde aktardı: “Mobil uygulama 300 km’lik menzil sunarken, 400 km ile gidebileceğimizi gördük. Rekorumuz 38 ton yük ile 440 km. Araçta titreşim çok az, hiç yorulmadık. Gümrük geçiş ve beklemelerde araç aktifti. Klima ve soğutucu dolaplar çalıştı. Vergi, yol vs 35 farklı uygulama kullanmak zorunda kaldık. Romanya ve Bulgaristan’da şarj istasyonları mobil uygulama görünmediğini, ancak istasyonun var olduğunu gördük. Kadın şoför olarak da bir zorluk yaşamadık aksine daha çok ilgi gördük, avantajını yaşadık.”

Editör: Hasan Karakurt