Elektrik Elektronik Mühendisi ve AETR Sözleşmesi ve Takograf Danışmanı Bilal Yeşil 2025 yılında Avrupa ülkelerinde hayata geçecek olan yeni kuralları anlattı:
2025'te Avrupa'da Taşımacılıkta Yeni Kurallar
2025 te, birçok AB ülkesinde taşımacılığa yönelik yeni kurallar gelmektedir. Bu değişikliklerin izlenmesi, uluslararası taşımacılık yapan nakliyeciler için çok önemlidir. Türk taşımacıları yakından ilgilendiren bazı önemli değişiklikler aşağıda derlenmiştir. Değişiklikler sadece taşımacılıkta değil, ilgili diğer konularda da yapılmaktadır. Bu değişikliklerin yakından izlenmesi, firmalara önerilir.
Yeni Ceza Tarifeleri
AB Üye Devletlerin, taşımacılık ihlallerine ilişkin AB kurallarını ulusal hukuka uygulamak için 14 Şubat 2025'e kadar süre vermiştir. (AB) 2024/846 sayılı Komisyon Direktifi (Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi) , ihlal tablosunu değiştirerek ihlal kategorilerindeki değişikliklerin yanı sıra dinlenme süreleri, iş organizasyonu ve bilgi sunumu gibi kategorilerde yeni suçlar getirmektedir.
Yeni ihlallere örnek olarak şunlar verilebilir:
- "İşverenin sürücünün araç dışı konaklama ücretini ödememesi" – ciddi ihlal.
- "Takografta Feribot/tren modunun yanlış kullanımı veya kullanılmaması" – ciddi ihlal .
- "Elle bilgi girişi, sürücünün günlük çalışma süresinde ülke sınırlarını geçtiğinde ülke trafik kodunu girmemesi" – ciddi ihlal. Bu kural AETR Sözleşmesinde yoktur.
- "Elle bilgi girişi, sürücünün günlük çalışma süresinin başladığı ve sona erdiği ülkelerin trafik kodunu girmemesi" – ciddi ihlal.
Türkiye AETR sözleşmesine taraf ülkedir. Hudut geçişlerinde girilen ülkenin ülke trafik kodunun girilmesi kuralı, AETR Sözleşmesinde yoktur. Bu nedenle, Türk firmaları, bu nedenle kesilen cezalara itiraz edebilirler.
Diğer önemli değişiklikler:
- Haftalık dinlenmenin süresinin zamanında başlatılmaması veya süresinin kısa olması; Ciddiyet seviyesi yükseltilmiştir.
- Haftalık dinlenmenin (45 saat ve daya uzun) araçta geçirilmesi; Çok ciddi kategoriye alınmıştır. Sürücülerin eve veya taşıyıcının üssüne dönmelerinin sağlanamaması da çok ciddi bir ihlal olarak kategorize edilmiştir.
- Denetim gününden önceki son 56 güne ait çalışmaların kontrol edilmesi ve çalışma kayıtlarının gösterilmesi. (31 Aralık 2024'ten itibaren geçerlidir). Bu kural AB üyesi ülkelerin sürücüleri için geçerlidir. Türkiye gibi AETR sözleşmesine taraf ülkelerin sürücüleri Son 28+ 1 günün kayıtlarını göstermek zorundadır. AETR Sözleşmesine taraf ülkelerin sürücülerine 28 gün öncesindeki ihlaller için yaptırım uygulanamaz.
Takografların Değiştirilmesi
AB üyesi ülkelerde kayıtlı araçlar, 2’nci nesil takograf takmak zorundadır. Takograf değişimleri büyük oranda tamamlanmıştır. 2’nci nesi takograf takma kuralı, AETR sözleşmesine taraf ülkeleri için bağlayıcı değildir, hatta yasaktır, teknik olarak ta kullanmaları mümkün değildir.
Yeni İthalat Kontrol Sistemi (ICS2)
Aralık 2024'te yürürlüğe giren yeni gümrük düzenlemeleri, nakliye ve nakliye şirketlerine ek yükümlülükler getirmiştir. İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) uygulamasının bir sonraki aşaması, deniz taşımacılığı sektörleri için 4 Aralık 2024 tarihinde başlamış olup, diğer taşımacılık sektörleri için geçiş dönemleri söz konusudur:
- 1 Nisan 2025: Nakliye komisyoncuları ve HBL (Ev Hükümlü Konşimento/ Taşıma senedi) düzenleyicileri için uygulama başlayacak.
- 1 Eylül 2025: Karayolu ve demiryolu taşımacılığı için uygulamaya başlayacak.
ICS2 kapsamında, üçüncü ülkelerden AB'ye giren tüm mallar, potansiyel riskleri değerlendirmek için sınır gümrük makamlarına beyan edilmelidir. Taşıyıcılar, mallar Birliğin dış sınırlarına ulaşmadan önce bir giriş özet beyanı (ENS) oluşturmak için veri sağlamalıdır.
ENS deklarasyonu için gerekli bilgiler şunları içerir:
- Gönderinin ayrıntılı açıklaması (örneğin, malların niteliği, malzemeler, kullanım amacı).
- İlgili tarafların kesin ayrıntıları (satıcı, alıcı, nakliye organizatörü, performans gösteren taşıyıcı).
- Mal sınıflandırması için GTİP kodu.
- Gümrük tarafından atanan EORI numarası (daha fazla ayrıntı Avrupa Komisyonu web sitesinde mevcuttur).
Eksik veya yanlış ENS (Entry summary declaration-Giriş özet beyanı) beyanları şuna yol açabilir:
- Malların AB sınırında alıkonulması.
- Gümrük işlemlerinin reddedilmesi.
- Ek kontroller ve olası mali cezalar.
ADR: Tehlikeli Madde Yönetmeliği Güncellenmiştir
Tehlikeli maddelerin taşınmasına ilişkin düzenlemeler, gelişen güvenlik standartlarına uyum sağlamak için iki yılda bir güncellenmektedir. 1 Ocak 2025'ten itibaren, karayolu (ADR), demiryolu (RID) ve iç su yolu (ADN) taşımacılığı için güncellenmiş kurallar yürürlüğe girmiştir ve 30 Haziran 2025'e kadar altı aylık bir geçiş dönemi yürürlüğe konmuştur (çoğu kuralın 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olduğu hava taşımacılığı hariç).
2025'teki önemli değişiklikler şunları içermektedir:
- Tehlikeli malları tanımlamak için yeni BM numaraları.
- Önemli yangın riskleri oluşturan lityum ve sodyum pillerin taşınması için gelişmiş paketleme, etiketleme ve dokümantasyon gereksinimleri.
- Elektrikli araçların taşınması için gözden geçirilmiş tasarımlar ve yönergeler.
Avrupa Birliği bölgesine taşımacılık yapan firmalar dikkate alırlarsa, hem kendileri kazançlı çıkar, hem de ülkemiz.