ATP’de önemli bir adım daha atıldı ve ATP belgelendirme işlemlerinde tek yetkili kuruluş TSE oldu. Bu adımla birlikte ATP’nin en önemli virajını da dönmüş olduk. Artık araçların Tip Onay’ı için testlerini ve ATP sertifikasını Türkiye’den tedarik edeceğiz. Bu gelişme Treyler sektörünün geldiği nokta açısından gurur verici olduğu gibi sertifika için verilen ücretlerin ülkemizde kalması büyük bir kazanç..
TREDER, kuruluşundan bugüne kadar ATP’nin ülkemize kazandırılması için çaba gösteriyor. ATP ile ilgili 2015 yılında yapılan “Çalıştayın” ardından ‘Ucuza mı taşıyoruz, yoksa pahalıya mı getiriyoruz?’ diye sormuştuk. Soğuk zincirin kırılmasıyla ülkenin kaynaklarının heba olduğunu dile getirmiştik.
Kamuoyunda bozulabilir gıdalarla ilgili farkındalık günden güne artması bizleri sevindiriyor. Yapılan araştırmalara göre 10 milyon ton civarında sebze ve meyve çöpe gidiyor. Bu da yıllık yaş meyve sebze ihracatımızın 4 katı kadar. İklim değişikliği ve nüfus artışı ile gıdalara olan ihtiyaç da artıyor. Gıdanın gelecekte ülke savaşlarına dahi yol açacağı konuşuluyor.
Özellikle gıdaların enflasyonun üzerindeki etkisi de göz önünde bulundurularak gıda zincirin nerelerde kırıldığı üzerinde duruluyor. Gümrük Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, soğutma üniteleri, soğuk hava depoları, kurutma, temizleme, ayıklama, paketleme üniteleri ve bunlara ilişkin makine ve ekipman alımlarına teşvik uygulanabileceğini açıkladı.
Treyler sektörü 2017 yılında iç pazarda zorlu bir dönemden geçiyor. Devletimize sektöre teşvik verilmesi konusundaki taleplerimizi muhtelif platformlarda ilettik. Referandumdan sonra taşlar yerine oturmaya başladı. Treyler sektörü olarak rekabet gücümüzü artırmak istiyoruz. Bu sektör otomotiv sektöründe potansiyeli olan bir alan. Bu yüzden güçlü bir iç pazarla daha fazla ihracat yapma şansımız olacak. Sektöre verilecek destek, bölgenin üretim merkezi olmamızı sağlayacaktır.
- - - - - - -