Otomotiv Sanayimiz üretim ve ihracat rakamlarıyla “maşallah” dedirtiyor. Treyler sanayimizin ise son yıllarda özellikle iç pazarda düşüş trendine girmesi bizleri endişelendiriyor. 27 bin adetlerden 18 bin adetlere kadar düştük. 2017 yılının ilk çeyreğinde düşüş trendi ne yazık ki devam ediyor. Treyler sektörü ilk üç ayda yüzde 40 düşüş yaşadı. Bu düşüş trendine bağlı olarak yılı yüzde 30 düşüşle kapatacağımızı öngörüyoruz.
Bizdeki durumun aksine Avrupa treyler pazarında bahar havası var. 2016 yılında Almanya treyler pazarı yüzde 8 büyüdü. Almanya’da 120 bin adet treyler yapılıyor ve bunun 76 bin adedi ihraç ediliyor. Avrupa’da 2017 yılında treyler pazarında yine büyüme bekleniyor. Kamyon pazarında da artış devam ediyor. Bu büyümedeki aslan payını yine Almanya alıyor.
Treyler sanayisinin içeride ve dışarıda durumu böyle. Analizimizi yaptıktan sonra elbette bir reçetemiz de var. Treyler sanayicileri son yıllarda hem iç pazarın daralması hem de rekabet gücünün artmasıyla ihracat pazarlarına asılmaya başladı. Bunun sonucunda 2016 yılında ihracat pazarlarında yüzde 43 artış sağlayarak 8 bin 365 adet satış gerçekleştirdik. Hatırlatmakta fayda var; bu sektörün 1 milyar dolar ihracat hedefi var. Şu an bunun çeyreğini yapabiliyoruz. İhracat yapmak için de güçlü bir iç pazara ihtiyaç var.
Hükümetin çeşitli sektörlere yaptığı desteklerden treyler sektörü yararlanamıyor. Türkiye’de 20 yaş üzerinde 45 bin, 15 yaşından büyük 60 bin adet treyler var ve bu araçların yenilenmesi gerekiyor. Yenilenme için araç sahiplerine ‘hurda teşviki’ verilebilir. Ayrıca KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e inebilir. Türkiye’deki treylerin yüzde 95’i yerli üretim. Destekler bu ülke sanayisine, istihdamına katkı sağlayacak ve ekonominin çarklarını güçlendirecek.
Başta belirttiğim gibi otomotivin başarısına daha çok katkı vermemiz gerekiyor. Teşviklerle otomotiv trenine bizde iyi bir lokomotif olabiliriz, bu sektör bunu fazlasıyla hakediyor.
- - - - - - -