Değerli Meslektaşlarım,
Türk treyler sektörünün üretim kapasitesi çok büyük seviyeye ulaştı. TOBB’nin bilgi bankasında treyler üretim kapasitemiz 56 bin 317 adet olarak görülüyor. TREDER’in elindeki rakamlar 75 bin adetlere ulaştığımızı gösteriyor. Buna karşın üretim rakamları bu kapasitelerin yarısını dahi kullanmadığımızı gösteriyor. Bu yüksek kapasiteye karşın üretim adetlerinin az oluşunun nedenleri üzerinde durmak gerekiyor.
Türkiye’de treyler iç pazarının büyüklüğünün ortalama olarak 25 bin adet düzeyinde gerçekleşmesi gerekirken bu rakam geçen yıl 18 bin adede düştü. Bu yıl da 15 bin adetle kapanacak gibi görünüyor. Sektör, fabrikalarındaki yatırım kapasitesini artırırken iç pazar beklentisini 30 bin adetlerde öngörmüştü.
Treyler ihracat rakamları ise daha moral verici. Geçen yıl 8 bin adedin üzerinde ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl bu rakamın biraz daha üstüne çıkacağız gibi görünüyor. Muhtemel siyasi gelişmeler olmasaydı bu rakamın 20 bin adetlere ulaşması, işten bile değildi. Son tahlilde; ihracat pazarını 20 bin adet, iç pazarı 30 bin adet olarak planladık. Şimdi bunun yarısını konuşuyoruz. Peki bu yüksek kapasite ne olacak?
Öncelikle bu fabrikaların Türkiye’nin milli serveti olduğunu unutmamakta fayda var. Fabrikalar ne kadar çalışırsa, o kadar çok istihdam sağlanır. Bunun sonucunda ihracat artar ve ülkemize daha fazla döviz kazandırırız. Fabrikaların boş kalmasının kimseye yararı yok.
Diğer yandan da ortaya çıkan bir durum var. Türkiye’nin kamyon ve treyler filosu çok yaşlandı ve bu filonun yenilenmesi gerekiyor. Eski araçlarla lojistiğimizi yapmaya devam edersek; maliyetlerimiz ve verimsizliğimiz artacaktır. Yeni nesil treylerle tek seferde daha fazla yük taşıyabiliriz. Meyve ve sebzelerimizde daha az fire verebiliriz. Tehlikeli maddeleri taşırken daha az çevreye zarar veririz. Mega projelerimizi yaparken, az zamanda daha çok taahhüdümüzü yerine getirebiliriz. Bütün bunları gelişmiş ülkeler gibi yapmamızın önünde hiçbir engel yok. Yeter ki kamu otoritesi buna inansın. Unutmayalım! Türkiye treyler ihracatını yıllardan beridir kendi kaynakları ile karşılıyor.
Bu yüzden yeni yıla girerken hurda teşviki ve KDV indirim talebimizi yinelemekte yarar görüyorum. Gelecek yılda devletin sağlayacağı teşviklerde treyler de yerini almalı. Treyler; üretirken, kullanırken faydası bol bir lojistik aracı. Treyler her şeyiyle yatırım aracı ve desteği hak ediyor.
TREDER Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık
- - - - - - -