Mercedes Benz Türk, yerli tedarikçilerin kamyon ve otobüs üretim parçalarını tek noktada toplayarak, çatı şirketi Daimler Truck AG’nin Brezilya ve Amerika’daki üretim tesislerine Türkiye’den direkt ulaşım sağlayacak olan ‘Consolidation Center’ı hizmete koydu. Yeni merkez, denizaşırı ihracat gerçekleştirmenin yanı sıra yerli tedarikçilerin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmalarında kaldıraç görevi üstlenecek.

Mercedes Benz Türk, Türkiye’deki yerel tedarikçilerden ürünleri toplayarak Daimler fabrikalarına göndermek için  Üretim Parçaları Dağıtım Merkezi açtı. Açılışa Mercedes Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün ile Daimler Truck Güç Aktarma sistemleri Başkanı Yaris Pürsün katıldı. 

Süer Sülün, yerel tedarikçilerden aldıkları ürünleri burada toplayıp göndereceklerini belirterek, “Yedek parça için ülkemizden 350 milyon euroluk parça gidiyor. Bunun yarısı dağıtım merkeziminden geçecek. Bugün ilk konteynerimiz gidiyor. 25-30 milyon euro ile başlayacağız. Kısa sürede 150 milyon euoya ulaşacağız” dedi. Sülün bu sayede Türk tedarik sanayine yeni bir kapı açtıklarını ve ihracatı kolaylaştıracaklarını aktardı.

Kısa sürede 150 milyon Euroya ulaşmayı hedefliyoruz

Sülün; “Bu örnek gösterilecek bir proje. Bugün itibariyle daha ilk konteynerımızı göndereceğiz. Türkiye'de toplam tedarik zinciri endüstrisinden 350 milyon Euro'lu mal tedarik ediyoruz. Yıllık 4 bin konteynerden bahsediyoruz. Bugün itibariyle 25-30 milyondan başlıyoruz ama hedefimiz çok kısa bir süre içerisinde 100-150 milyon euroya ulaşmak.” dedi.

Tedarik sanayine büyük bir imkan sağlayacak

Küçük hacimlerden ihracat yapabilmenin zorluğuna değinen Sülün, konuşmasına şöyle devam etti: “Böyle bir global markaların tedarikçisi olmak belirli süreçleri gerektiriyor. Dolayısıyla bu toplama merkezi gerçekten tedarik sanayine büyük bir imkan sağlayacak, fırsat getirecek.”

Türkiye’nin kabiliyetini gösteriyor

Türkiye’deki Hoşdere Otobüs fabrikasının dünyanın en büyük otobüs fabrikası, Aksaray kamyon fabrikasının da dünyanın en büyük ikinci büyük kamyon fabrikası olduğunu vurgulayan Pürsün, Türkiye için çok önemli bir proje olduğunun altını çizdi. Toplanma merkezi ile Kanada, ABD ve Brezilya’ya mal göndereceklerini belirten Pürsün, “Proje bir yıl gibi kısa bir sürede hayata geçti. Bu da Türkiye'nin kabiliyetini de gösteriyor. Onun için de bugün çok mutluyuz.”

Türkiye 6. Operasyon merkezi oldu

Scania'dan üniversitelilere kariyer için tavsiyeler Scania'dan üniversitelilere kariyer için tavsiyeler

İlk olarak Almanya’da 2002 senesinde böyle bir konsolidasyon merkezi kurduklarını belirten Pürsün, “Ondan sonra Amerika'ya gittik, Brezilya'ya, Japonya'ya, Hindistan'a gittik. Aslında bir nevi Türkiye' için geç kaldık diye konuşabiliriz. Büyük bir adım attık ve Türkiye altıncı operasyon merkezimiz oldu” şeklinde konuştu.

.

Editör: Hasan Karakurt