Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından üç yıllık bir perspektifle hazırlanan OVM’de lojistik sektörünü de ilgilendiren başlıklar:

GÜMRÜK KAPILARININ İŞLEM KAPASİTELERİ ARTIRILACAK

Dış ticarette rekabet gücünün artırılmasını teminen gümrük ve ticaret işlemlerinin basitleştirilmesi ve bu şekilde işlem maliyetlerinin azaltılması, uygulamalarda şeffaflık ve öngörülebilirliğin artırılmasını sağlayacak uygulamalar hayata geçirilecektir. Bu alanda özellikle yerli teknolojinin geliştirilmesi ve etkin kullanımı önceliklendirilecektir.

Dış ticarette iş süreçlerinin ve ihracat işlemlerinin kolaylaştırılmasını teminen gümrük idareleri ile gümrük kapılarının işlem kapasiteleri artırılacak, fiziki altyapıları yerli kullanım imkânları gözetilerek ihtiyaçlar doğrultunda yenilenecektir.

Güneş Arabası Lima Logistics ile Belçika’ya gidiyor Güneş Arabası Lima Logistics ile Belçika’ya gidiyor

TAŞIMACILIK DESTEKLENECEK VE KONUMU GÜÇLENDİRİLECEK

Ülkemizin hizmet ticareti alanındaki potansiyelini daha etkin kullanmak için küresel ölçekteki yeni eğilimler yakından takip edilerek turizm ve taşımacılık gibi ana hizmet kalemlerindeki konumu güçlendirilecek, yeni nesil hizmet kalemlerinde küresel oyuncular arasında yer alınacaktır.

Turizm, bilişim, taşımacılık, eğitim, sağlık, dizi/film ve animasyon başta olmak üzere fuarcılık, kültür endüstrileri, yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik alanlarında verimlilik ve rekabet gücünü esas alan döviz kazandırıcı hizmet ticareti desteklenmeye devam edilecektir.

Yurtdışı Lojistik Dağıtım Ağları (YLDA)’nın tedarik zincirindeki konumu güçlendirilecek, YLDA desteği kapsamında daha fazla firmanın dağıtım ağlarına dâhil olması, ihracatın kapsamlı akışı sağlanacak, uçtan uca teslimatların daha kısa sürede ve daha az maliyetle gerçekleştirilmesiyle önemli pazarlarda ihracatı sürekli kılacak altyapı temin edilecektir.

SERBEST TİCARET ANLAŞMALARININ KAPSAMI GENİŞLETİLECEK

Mevcut ticaret anlaşmalarının derinleştirilmesi, potansiyel ihracat pazarlarına yönelik yeni ticaret anlaşmalarının müzakere edilmesine yönelik ticaret diplomasisi araçları etkin bir şekilde kullanılacaktır.

Dost ve yakın ülkeler başta olmak üzere, komşu ve çevre ülkeler ile uzak ülkeler dâhil farklı pazarlara yönelik ihracatımızın artırılması amacıyla ikili ve çok taraflı diyalog ve istişare mekanizmalarından azami düzeyde faydalanılacaktır.

Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik Avrupa Birliği (AB) kurumları ve üye ülkeler nezdinde çalışmalar sürdürülecektir.

AB müktesebatına uyum programı güncellenecektir.

Tercihli pazara giriş imkânlarının geliştirilmesini teminen, yeni anlaşmaları ülkemizin pazara giriş politikaları müzakere edilecek ve yürürlükteki serbest ticaret anlaşmalarının kapsamının genişletilmesine yönelik çalışmalar yürütülecektir.

 “Uzak Ülkeler Stratejisi” ve “İslam Ülkeleri ile İhracatı Geliştirme Stratejisi” kapsamında mal ve hizmet ihracatında pazar çeşitliliği geliştirilecektir.

Afrika ve Latin Amerika'ya yönelik ortaklık ve açılım politikaları ile Yeniden Asya Girişimi karşılıklı yarar ve öncelikler temelinde ve somut hedefler doğrultusunda sürdürülecek

LOJİSTİKTE YÜKSEK KAPASİTELİ ŞARJ İSTASYONLARI KURULACAK

Yeşil dönüşüm sürecinde rekabet gücünü korumak, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının (SKDM) etkilerini en aza indirmek ve düşük karbonlu ekonomiye geçişi desteklemek amacıyla sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik karbon fiyatlandırma mekanizması tesis edilecektir.

Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) ve SKDM sektörlere etkileri değerlendirilecek, AB düzenlemelerinden etkilenecek sektörler için düşük karbonlu sektörel yol haritaları tamamlanacaktır.

Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanarak uygulamaya konulacaktır.

Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında, ulaşımda emisyon azaltımı ve sürdürülebilirliğin sağlanması, bağlantısallığı artırılması konularında projeler hayata geçirilecektir.

Lojistik sektöründe yüksek kapasiteli şarj istasyonları ulusal planı ortaya konulacaktır.

Editör: Mutlu Doğan