Zorlu bir yılın ardından 2016 yılına sektör olarak start verdik. Lojistik sektörü açısından yine dopdolu bir yıl yaşayacağız. Sektörün yıllardır devam eden sorunlarına geçtiğimiz yıl yenileri de eklendi ve bu sorunlarla 2016’ye merhaba dedik. Son dönemde fırsat olarak gördüğümüz ancak yaşanan sorunlarla bir anda sektörün umutlarının boğazında kaldığı bir sene sonunda yeni umut kıvıcımlarının oluşmaya başlaması sektörü yeni bir beklentiye soktu. Rusya’nın Türkiye’ye koyduğu ambargoyu azaltma yönündeki sinyaller, İran’a konulan ambargonun kalkması sektörün sonuçlarını en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Yoğun rekabetin daha da artması nedeniyle yeni alanlara fokuslanmakta zorlanan, sürekli alternatif yaratmak zorunda kalan sektörümüzün beklentisi elbette fırsatların kendisine  altın tepsi içinde sunulması değil. Sektör firmaları işini yapmak istiyor. Engelsiz, sorunsuz, dayatmasız aynı rekabet ortamında rakipleriyle mücadele etme hakkını bekliyor. Gerçek performansını bir türlü ölçmeye fırsat bulamadığımız sektörümüzün 2016 yılında aynı şeylerle uğraşmak zorunda kalmamasını diliyoruz.

Çünkü her şeye rağmen 2015 yılında sektörümüz yüksek performans gösterdi. Önemli firmalarımızın yurtdışı yatırımlarını gördük. Küresel marka olma yolunda atılan adımların sıklaştığı rakebetin Türkiye dışında da oluşmaya başladığına şahit olduk.  Firmalarımızın cirolarının her yıl artarak devam etmesi çok önemli. Ancak bunun sürdürülebilir olması gerekiyor. Bu sayımızda Türkiye’nin önde gelen firmalarının 2015 cirolarını derledik. 1 milyar TL’yi aşan cirolara ulaşan firmalarımızın olması oldukça umut verici. Bundan birkaç yıl öncesine kadar firmalarımız kendilerine 1 milyar TL ciro hedefi koymuşlardı. Bugün bu hedefi fazlasıyla geçen firmalarımızın olduğunu görüyoruz. Diğerleri de onları takip ediyor. Türk lojistik sektörü büyüklüğünün 100 milyar dolar olduğu telaffuz ediliyor. Bu kadar yüksek bir oran içinde firmalarımızın hala 1 milyar TL ciro üzerinde gezinmesi elbette yeterli değil. En büyük firmamızın aldığı pay yüzde 1,5. En büyük 10 firmamızın toplam pazardan aldığı pay yüzde 5’i ancak buluyor. Bu gelişmiş ülkelerde tek bir firmanın aldığı paya eşit. Burada hem firmalarımıza hem de ülkemize düşen büyük bir sorumululuk var.

Ticari araçlar sektörü için ise 2016 yılının ilk 6 ayında yine Euro 5 odaklı satışların devam edileceği düşünülüyor. Geçen yıla yakın bir satış hedef belirleyen markalar pastadan daha fazla pay alma yarışında olacaklar. Hem lojistik firmalarımız hem de ticari araç markalarımız için 2016 stratejik bir yıl olacak. Bu yıl hedefini doğru belirleyen firmaların gelecek birkaç yılda önünün rakiplerine oranla daha açık olacağını söyleyebiliriz.

- - - - - -