Değerli Meslektaşlarım,

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü, ADR konusunda titiz çalışmalarını devam ettiriyor. Bakanlığımız, son olarak mevcut araçların durumunu görüşmek için TREDER’in de aralarında bulunduğu birçok sivil toplum kuruluşunu biraraya getirdi. 

ADR konusunda sertifikasyon, denetim, eğitim aşamasında çok önemli basamakları çıktık. Bakanlığın paylaştığı verilere göre 6 binin üzerinde Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanımız, 30 bine yakın SRC5 belgeli tanker sürücümüz var. Geçtiğimiz yıldan beri 36 bin araç denetlenmiş. Bakanlığımız 1 Temmuz 2016 tarihinde ADR’li araç envanterimizi çıkaracak. Sektör olarak çok ihtiyacımız olan bu istatistiği dört gözle bekliyoruz.

Bildiğiniz gibi mevcut araçların dönüştürülmesi ADR’nin en can alıcı konusu durumunda. Henüz sayılarını dahi tam olarak bilmediğimiz bir araç parkının yenilenmesinden bahsediyoruz. Ölçüm yapmadan bir konuda iyileştirme yapmak çok güç. Burada altının çizilmesi gereken konular var.

ADR’li araç ile olmayan araç arasında 180 derecelik bir fark var. Kalite, fonksiyon en önemlisi de güvenlik açısından ADR’li araçlar diğerlerine göre hem üretmesi zor hem de sahip olması daha maliyetli. Aslında sağladığı güvenlik ve verimlilik göz önünde tutulsa ADR’li araçların ülke ekonomisine daha yararlı olduğu görülür. Kullanıcılar açısından bakacak olursak, ADR’li araçlar çok daha pahalı. Peki ADR’li araç ile olmayan arasındaki haksız rekabeti nasıl önleyeceğiz? Bu işin en can alıcı sorusu bu olsa gerek.

Var olan araçların tadilatı ise diğer bir hassas konu. Biliyoruz ki ADR üretim aşamasından parçalardan son kullanıcıya, kullanımdan da ömrünün sonuna kadar olan bir süreç.  Ne diyoruz ‘Sonradan ADR’li olunmaz.’ Ancak özellikle Güneydoğu bölgemizde yapılan sınır ticaretinde kullanılan araçlar konusu var ki bu pek çok açıdan değerlendiriliyor.  Araçların gittiği ülkelerde ADR şartı aranmaması, araç sahiplerinin ekonomik durumu kamuyu bu konuda esnetmeye zorluyor. Kamunun bulduğu çözüm de tadilat.

Tadilat konusunda bakanlığın yetkilendireceği merkezler bu tadilatı yapacak. TREDER olarak tadilatların nasıl yapılması gerektiği konusunda görüşlerimizi bildireceğiz. Tadilatlarda amaç var olan kaynakları kullanarak en verimli ve güvenli aracı sağlamak ollacak. Bu yüzden araçlarda yapılacak tadilatların asgari güvenlik ve kalite standardını sağlaması gerekiyor. Aksi halde istemediğimiz yeni sorunlarla kendimizi bulabiliriz.

ADR’de tadilat en önemli basamağımız olacak. Bakanlığımız bu noktada tam mutabakat sağlamak için elinden geleni yapıyor. TSE’nin de takdir edilecek derecede titiz çalışmalarını takip ediyoruz. Umarım sektör olarak bu son basamağı layıkıyla aşmayı başarırız.

 

TREDER Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık

- - - - -